Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin puistoissa lojuu kesäkeleillä roskia

Kesäkeli vetää ihmisiä puistoihin. Päivän päätteeksi ihmiset lähtevät, mutta roskat jäävät.

Kaupunki
 
Sofia Kuisma
Mika Vikeväkorva
Varhaisaamu Helsingin Kansalaistorilla. Roskat ovat vielä levällään ja odottavat Staran siivouspartioiden saapumista.
Varhaisaamu Helsingin Kansalaistorilla. Roskat ovat vielä levällään ja odottavat Staran siivouspartioiden saapumista. Kuva: Mika Vikeväkorva

Kesän alku ja hyvä sää vetävät ihmisiä Helsingin puistoihin. Päivän päätteeksi ihmiset lähtevät, mutta roskat jäävät. Kaikki roskat eivät mahdu roskiksiin, ja jätettä tulvii yli astioiden. Puistojen yleisilme on epäsiisti. Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara vastaa julkisten puistoalueiden siisteydestä.

Mistä roskien suuri määrä johtuu, vastaava piiripuutarhuri Sampo Sainio?

”Siellä tulee eniten roskaa, missä ihmiset liikkuvat ja viettävät aikaansa. Tällaisia puistoalueita Helsingin keskustassa ovat Kansalaistori, Kaisaniemi, Esplanadin puisto, Vanha kirkkopuisto, Sinebrychoffin puisto ja Lastenlehto. Esimerkiksi Katajanokalla muodostuu vähemmän roskaa kuin Kaisaniemessä. Vapaa-ajanviettopaikkojen suosio vaihtelee vuosittain.”

Miten kesäkelit, koulujen päättäjäiset ja lomien alku vaikuttavat roskien määrään?

”Säät vaikuttavat roska-astioiden tyhjennykseen, sillä roskia kertyy hyvällä säällä aiempaa enemmän. Myös tapahtumat vaikuttavat roskien määrään. Tapahtumien järjestäjillä on vastuu roskista, mutta jos puhtaanapito epäonnistuu, roskat tulevat meillä vastaan. Päättäjäisviikonlopun olemme huomioineet työntekijöiden määrässä. Kesällä työntekijämäärä kasvaa muutenkin. Talvivahvuutemme on 10 henkilöä. Kesäaikana meillä on 25 vakituisen työntekijän lisäksi 55 kesätyöntekijää huolehtimassa viheralueista keskustan alueella.”

Tarvitaanko puistoihin lisää roskiksia?

”Vaikka roska-astioita tyhjennetään säännöllisesti, joutuvat tyhjentäjät helleaikoina koville. Tyhjennettäviä astioita on niin monessa paikassa samanaikaisesti, että tyhjennykset tulevat joissakin kohteissa jälkijunassa. Olemme saaneet toiveita lisätä roska-astioita joissakin kohteissa. Olemme tilanneet astioita lisää, mutta niitä ei ole toimittajalla valmiina, ja toimitus saattaa viedä viikkoja.”

Mitä vaivaa puistoissa lojuvista roskista aiheutuu?

”Meidän työksemme jää kerätä ne. Hoitoryhmämme huolehtivat viheralueiden hoidosta, ja yhtenä työvaiheena on roskien keruu ja roska-astioiden tyhjennys. Jos roskia on paljon, meillä menee enemmän aikaa keruuseen, mikä vie aikaa viheralueiden muulta hoidolta.”

Mistä roskista on eniten haittaa?

”Ruokajätteet lisäävät rottien määrää. Tämä tulee tietyillä viheralueilla säännöllisesti vastaan, kuten Aleksis Kiven patsaan ympäristössä. Lasinsiruja löytyy jonkin verran. Osa irtoroskista saattaa levitä siten, että roska-astiat ovat täynnä. Linnut, etenkin lokit, levittävät roskia laajallekin alueelle.”

Miten nopeasti roskat kerätään pois?

”Yleensä roskat huolehditaan aamuisin pois viheralueilta. Kohteissa, joissa sille on tarvetta, siivoamme alueita myös viikonloppuisin. Poikkeustapauksissa käymme viheralueella toistamiseen päivän aikana. Edustusviheralueilla käydään käyttöviheralueita tiheämmin.”

Mitä puistoissa oleskelijat voivat itse tehdä asialle?

”Tärkeintä on viedä roskat roska-astioihin. Jos roskat eivät mahdu, ne tulee jättää astian viereen. Tavoite on se, että roska-astioiden tilavuus olisi riittävä, ja niitä kehitellään meillä koko ajan. Tarkoitus on, että tänä vuonna tulisi 50 kappaletta lisää käsittelyastioita, jotka puristavat roskia. Tällaisia on esimerkiksi Esplanadin puistossa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat