Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talot lämpenevät yhä puhtaammin pääkaupunkiseudulla

Hyvän kehityksen syynä ovat isojen toimijoiden ratkaisut lämpövoimaloissa.

Kaupunki
 
Sirkka Kuisma-Granvik / HSY
Ämmässuon biokaasulaitos tuottaa keskimäärin kuusi miljoonaa kuutiota biokaasua vuodessa. Sen tuottama energia vastaa 3000 omakotitalon sähkönkulutusta ja 600 omakotitalon lämmönkulutusta.
Ämmässuon biokaasulaitos tuottaa keskimäärin kuusi miljoonaa kuutiota biokaasua vuodessa. Sen tuottama energia vastaa 3000 omakotitalon sähkönkulutusta ja 600 omakotitalon lämmönkulutusta. Kuva: Sirkka Kuisma-Granvik / HSY

Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt jatkavat tasaista laskuaan. Viime vuoden aikana päästöt vähenivät seitsemällä prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Suurimmat vähennykset kertyivät kulutussähköstä ja kaukolämmöstä, joiden tuotannossa on siirrytty puhtaampiin laitoksiin.

Kaupunkikohtaisista uudistuksista suurin vaikutus oli Fortumin Suomenojan lämpölaitoksen käyttöönotolla. Jäteveden lämpöenergiaa hyödyntävä laitos tuottaa 300 000 megawattituntia energiaa ja vähentää Espoon kasvihuonekaasupäästöjä peräti kuudella prosentilla.

Siihen verrattuna Ämmässuon biokaasulaitoksen käyttöönotto oli vaikutuksiltaan pienempi, vaikka sen tuottamalla 30 000 megawattitunnin energialla voitaisiin kattaa 3 000 omakotitalon sähkönkulutus ja 600 omakotitalon lämmönkulutus.

”Viime vuoden ilmastoteoista merkittävin on kuitenkin energiayhtiö Helenin lupaus irtaantua hiilestä. Sen lupauksen merkitys on aivan ylivoimainen pitkällä aikavälillä”, luonnehtii tulosaluejohtaja Irma Karjalainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).

Seudun kasvihuonekaasupäästöistä 40 prosenttia kertyy kaukolämmön tuotannosta, josta valtaosa syntyy yhä fossiilisilla polttoaineilla.

Helsingin kaupungin omistaman Helenin polttoaineista 28 prosenttia oli viime vuonna kivihiiltä. Ilmastonmuutoksen kannalta hieman vähemmän haitallisen maakaasun osuus kasvoi 51 prosenttiin. Vuoden alusta kiristynyt verotus voi kuitenkin vähentää maakaasun käyttöä.

Helen tavoittelee täydellistä hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä.

Aivan näin pitkään ei päästöparannuksia tarvitse odotella, sillä seudulla on vireillä lukuisia hankkeita, jotka toteutuessaan vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä.

Parhaillaan Espoon Otaniemeen porataan lämpökaivoja Fortumin ja energiayhtiö St1:n maalämpölaitosta varten. Sen pitäisi tuottaa jo ensi vuonna noin kymmenesosa Espoon tarvitsemasta kaukolämmöstä.

Helenin Salmisaaren pellettilämpölaitoksen on määrä valmistua vuonna 2018, mutta jo sitä ennen yhtiö lisää pellettien osuutta nykyisissä voimalaitoksissaan. Fortum korvaa fossiiliset polttoaineet Vermon lämpökeskuksessa puupohjaisella bioöljyllä.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa pääkaupunkiseutu on edennyt lohdullisen määrätietoisesti. Vertailuvuoteen 1990 verrattuna kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 11 prosentilla, vaikka seudulle on muuttanut 300 000 ihmistä lisää.

Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että kaupungit pääsevät tavoitteeseen, joka on 20 prosentin päästövähennys vuoteen 2020 mennessä.

Helsingissä meno on ollut jopa niin lupaavaa, että kaupunki suunnittelee kiristävänsä omia ilmastotoimiaan.

Mutta mikä olisi yksittäisen asukkaan merkittävin ilmastoteko?

”Kulutuspuolella ehkä ruoka ja punaisen lihan vähentäminen ovat ne tärkeimmät keinot. Jokainen voi myös vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, jos valitsee joukkoliikenteen tai fillarin aina, kun se on mahdollista”, Karjalainen listaa.

Tällä hetkellä kasvihuonekaasupäästöjen toiseksi suurin lähde on liikenne.

Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt olivat viime vuonna yhteensä 4,7 tonnia asukasta kohden. Esimerkiksi Tukholmassa on jo päästy noin kolmeen tonniin asukasta kohden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat