Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin arvokeskustassa sijaitseva Kaartin maneesi on seissyt jo vuosia tyhjän panttina

Lidl tyrmättiin, mutta tilojen käyttäjä voi silti olla muukin kuin valtio.

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Kaartin vuonna 1877 rakennettu maneesi Helsingin kantakaupungissa on ollut jo vuosia tyhjillään.
Kaartin vuonna 1877 rakennettu maneesi Helsingin kantakaupungissa on ollut jo vuosia tyhjillään. Kuva: Markus Jokela / HS

Kaartinkaupunki. Helsingin arvokeskustassa Kaartinkaupungissa Kasarmikatu 15:ssä sijaitsee vuonna 1877 rakennettu, kolmikerroksinen ja lähes 10 000:n neliön kokoinen punatiilinen rakennus. Käyttö: tyhjillään. Sitä ennen: varasto. Ja sitä ennen: parkkihalli.

Rakennus on alun perin Suomen kaartin harjoitushalliksi rakennettu Kaartin maneesi, ja sen tulevaisuus on ollut jo vuosia auki. Kaartin maneesi on ollut pitkään Puolustusvoimien käytössä, mutta tällä hetkellä sitä hallinnoi valtion kiinteistöyhtiö Senaatti-kiinteistöt.

Hallirakennus puhuttaa jälleen, sillä sen kunnollinen käyttöönotto vaikuttaa yllättävän vaikealta.

Sotamuseon uutisoitiin jo vuonna 2014 mahdollisesti muuttavan maneesiin, mutta asia ei ole vieläkään edennyt päätöksiin asti.

Samana vuonna Lidl-kauppaketju voitti tarjouskilpailun maneesista, ja sen oli tarkoitus kunnostaa vuonna 1980 kulttuurihistoriallisista syistä suojellut tilat omalle ruokakaupalleen sekä Sotamuseolle. Tämä ei kuitenkaan tule näillä näkymin toteutumaan, sillä Senaatti-kiinteistöt perui kaupan Lidlin kanssa yllättäen ja perustelematta hiukan tarjouskilpailun voiton jälkeen.

Kruununhaan Sotamuseon uudet tilat ovat tällä hetkellä hyvin ajankohtainen asia, sillä tilat jouduttiin sulkemaan viime kuun alussa sisäilmaongelmien vuoksi. Uusista tiloista ei museon johdon mukaan ole tietoa.

Epäselvää Kaartin maneesin tapauksessa tuntuu olevan myös, kuka sen tulevasta käytöstä päättää.

Senaatti-kiinteistöjen toimitusjohtajan Jari Sarjon mukaan kaikki suunnitelmat maneesin tulevasta käytöstä ovat tällä hetkellä pöydällä, eikä hän halua kommentoida vaihtoehtoja laisinkaan. Sarjon mukaan keskustelut kuitenkin käydään Senaatti-kiinteistöjen ja Puolustusvoimien välillä, ja Puolustusvoimien mahdollinen käyttö on ensisijainen.

Sen sijaan pääesikunnan tilahallinnan toimialapäällikön Vesa Halisen mukaan Kaartin maneesi ei enää ole puolustusvoimien käytössä, eivätkä sen hallinnointiin liittyvät asiat siis kuulu puolustusvoimille muussa kuin siinä tapauksessa, että tiloihin todella tulee Sotamuseo.

”Puolustusvoimat ei ole tehnyt sotamuseon jatkosuunnitelmista päätöstä”, hän sanoo.

Nimetön lähde puolustusvoimista kertoo Helsingin Sanomille, että Lidlin pudottaminen Kaartin maneesin kaupasta liittyy turvallisuussyihin. Maneesi sijaitsee pääesikunnan ja puolustusministeriön vieressä, ja siinä mielessä ei ehkä ole yhdentekevää, millaisia toimijoita rakennukseen tulee.

Vesa Halinen ei suostu tarkentamaan, onko Senaatti-kiinteistöjen ja puolustusvoimien käymissä keskusteluissa puhuttu myös turvallisuusasioista.

”Neuvottelupöydässä on tarpeen mukaan meiltä myös turvallisuushenkilö”, hän suostuu sanomaan.

Senaatti-kiinteistöjen puolustuksesta ja turvallisuudesta vastaavan toimialajohtajan Jari Panhelaisen mukaan Lidl pudotettiin kaupasta, koska Kaartin maneesin suunniteltiin sittenkin tulevan täysin valtion käyttöön. Panhelaisen mukaan tilanne on kuitenkin tämän jälkeen muuttunut, eikä enää ole kiveen hakattua, etteikö tiloissa voisi olla muutakin kuin valtion toimintaa.

Hänen mielestään Lidlin ei silti kannata ottaa uudestaan yhteyttä.

”Ihan turha vetää heitä keskusteluun”, hän sanoo.

Panhelaisen mukaan Senaatti-kiinteistöjen ja puolustusvoimien välit ovat erinomaiset.

Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipposen mukaan Lidliltä ollaan edelleen jatkuvasti yhteydessä Senaatti-kiinteistöihin.

”Emme ole heittäneet kirvestä kaivoon, vaikka kyllä tämä aika epämääräisesti meni. Olemme tilanteesta äimän käkenä”, hän sanoo.

Sipposen mukaan Lidl, Museovirasto, Senaatti-kiinteistöt ja Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto olivat aikoinaan yhdessä sitä mieltä, että Kaartin maneesille hyvä tulevaisuuden suunnitelma oli ajateltu ruokakaupan, Sotamuseon ja ravintola-kahvilan yhdistelmä.

Sotamuseon johtajan Harri Huuskon mukaan hänellä ei museon kannalta ole mitään sitä vastaan, että samaan rakennukseen Sotamuseon kanssa tulisi myös ruokakauppa.

”Ideaalia olisi saada paikalle sellainen toimija, joka vetäisi asiakkaita myös museoon”, hän sanoo.

Sotamuseon toinen, avoinna oleva näyttelytila sijaitsee Suomenlinnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat