Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Linnunpoikasia ”pelastavat” ihmiset työllistävät Helsingin pelastuslaitosta – ”Jättäkää eläimet rauhaan”

Poikasia ei kannattaisi ottaa syliin, luonnonsuojeluliitto sanoo.

Kaupunki
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Kalalokki ja kaksi poikasta talon katolla Hakaniemessä heinäkuussa 2012.
Kalalokki ja kaksi poikasta talon katolla Hakaniemessä heinäkuussa 2012. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Ullanlinna. Linnunpoikasia maasta ”pelastavat” ihmiset työllistävät Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikköä. Soittoja maassa olevista linnunpoikasista tulee päivittäin kymmeniä, kertoo eläinpelastusyksikön ylipalomies Jari Pellinen.

”Koko ajan on ilmoituksia jonossa, emme ehdi tekemään mitään muuta. Äsken tuli ilmoitus lokista, jonka siipi on rikki. Menimme paikalle ja siellä oli lokki, jonka siipien suojissa olivat poikaset. Ihan oli lintu työn touhussa eikä siivessä ollut mitään vikaa.”

Pellisen mukaan soittoja erikoisesti käyttäytyvistä linnuista ja linnunpoikasista alkaa tulla yleensä kesän alussa. Soittoryöppy kestää kolmisen viikkoa, Pellinen arvio.

Yleensä soittajat kertovat löytäneensä linnunpoikasen maasta. Suuri osa soittajista on Pellisen kokemuksen mukaan ottanut poikasen syliinsä suojellakseen sitä.

”Yksi soittaja oli löytänyt poikasen metsästä, sen linnun omasta ympäristöstä. Siellä se olisi ollut parhaimmassa suojassa puiden, pensaiden ja ruohon keskellä.”

Tosiasiassa maasta löytyvä linnunpoikanen on ollut todennäköisesti tekemässä lentoharjoituksia ja pudonnut maahan kesken kaiken.

”Se tavallaan kuuluu asiaan. Linnut eivät osaa heti lentää, sitä pitää opetella. Konttaahan ihmislapsikin. Eikä meidän lapsia käy jättiläispulu ottamassa suojiinsa, että tässä on varmaan jotain vikaa kun se ei kävele”, Pellinen kuvailee.

”Tämä on hirveän vaikea asia. Pienet linnunpoikaset ja niiden emot pitäisi kiertää kaukaa”, Pellinen vetoaa. ”Sekä kaupungissa elävät linnut että metsässä pesivät linnut pärjäävät ihan hyvin niin kauan, kun me ihmiset jätämme ne rauhaan.”

Soittoja tulee myös paljon keväisin Suomen luonnonsuojeluliittoon. Soittajat ovat yleensä huolissaan linnuista, niiden poikasista tai nisäkkäiden poikasista.

”Ihmiset saattavat soittaa paikallaan nököttävästä kaninpoikasesta, vaikka poikasen emo on todennäköisesti palaamassa takaisin poikasen luo. Hyvää tarkoittavat ihmiset saattavat tuoda hankaluuksia eläinten elämään tietämättään.”

Linnunpoikasten kohdalla syliin ottaminen ja sen siirtäminen muualle voi johtaa poikasen kannalta ikäviin seurauksiin. Jos poikasta ei kuulu takaisin, saattaa emo hylätä sen, eikä lentotaitojaan harjoitteleva poikanen selviä yksin luonnossa.

”Emo saattaa etsiä sitä jonkin aikaa, mutta ei loputtomiin”, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen. Lintu ei kuitenkaan hylkää poikastaan vain siksi, että se on ollut ihmisen sylissä.

”Tämä puhe ihmisen hajun tarttumisesta on osittain ylitulkintaa. Se pitää paikkansa enemmän siinä vaiheessa kun linnulla on munia.”

Linnunpoikanen kannattaa siis ehdottomasti palauttaa takaisin paikalle, mistä se on löydetty, neuvoo Nieminen. ”Jos poikanen katoaa vaikka pariksi päiväksi, mahdollisuudet pelastumiseen tietysti heikkenevät.”

Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö ei yleensä ryhdy toimiin maahan pudonneita linnunpoikaisia koskevissa ilmoituksissa.

”Yleensä kehotan soittajaa viemään linnun heti takaisin sinne mistä sen löysikin. Siitä on vain haittaa, että me menemme paikan päälle sekoittamaan tilannetta entisestään”, Pellinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat