Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan ihmiskauppatapaus hovioikeuteen – poliisi kiirehtii tuomittujen intialaismiesten karkotusta

Lähes kaikki asianosaiset ovat valittaneet hovioikeuteen. Myös uhriksi joutunut mies on tyytymätön tuomioihin.

Kaupunki
 
Sara Aaltio / HS
Itävantaalaisen pitserian omistajat ovat valittaneet hovioikeuteen ihmiskauppatuomioista. Myös uhri on ollut tyytymätön tuomioihin.
Itävantaalaisen pitserian omistajat ovat valittaneet hovioikeuteen ihmiskauppatuomioista. Myös uhri on ollut tyytymätön tuomioihin. Kuva: Sara Aaltio / HS
Fakta

Ihmiskauppa rikoksena

 Ihmiskaupaksi luokitellaan toisen henkilön paritusrikoksen kaltainen seksuaalinen hyväksikäyttö, pakkotyö tai muunlainen ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin saattaminen tai elinkauppa taloudellisessa hyötymistarkoituksessa.

 Rikoksen uhri on erehdytetty tai hänet on riippuvaista asemaa tai turvattomuutta hyväksi käyttäen alistettu esimerkiksi prostituutioon.

 Uhri on yleensä riippuvuussuhteessa rikoksen tekijään, joka ylläpitää riippuvuutta laittomin keinoin esimerkiksi uhkailemalla, väkivallalla tai vapautta rajoittamalla. Ihmiskauppa on yksilöön kohdistuva rikos.

 Rangaistus ihmiskaupasta on vähintään 4 kuukautta ja enintään 6 vuotta vankeutta. Törkeän ihmiskaupan rangaistusasteikko on 2–10 vuotta vankeutta.

Vantaan ihmiskauppatuomion käsittely jatkuu hovioikeudessa. Vantaan käräjäoikeuden tuomiosta ovat valittaneet lähes kaikki asianosaiset.

Osittain valituksia on motivoinut se, että ulkomaalaispoliisi on poikkeuksellisen rivakasti esittänyt kolmen nuorehkon intialaismiehen karkotusta. Karkotus olisi mahdollinen, koska miehet eivät ole Suomen kansalaisia.

Sen sijaan vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottoman vankeustuomion saanut päätekijä on Suomen kansalainen. Päätekijä on nuorten miesten setä. Hänelle langetettiin myös kuuden vuoden liiketoimintakielto.

Ulkomaalaispoliisin esitys kolmen nuoremman miehen karkottamiseksi tuli kaksi viikkoa käräjäoikeuden tuomion jälkeen eli virallisen valitusajan aikana. Valitusaika päättyi perjantaina.

Nuoret miehet olivat saaneet ehdollisen tuomion ja liiketoimintakiellon. Kaikkien neljän tuomitun on korvattava uhrille yhteensä lähes 100 000 euroa palkkamenetyksinä ja korvauksena kärsimyksistä.

Poliisin mukaan miehet muodostavat vakavan uhan yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

”En muista, että ulkomaalaispoliisi olisi koskaan toiminut näin nopeasti. Me olimme vasta harkitsemassa, pitäisikö tuomiosta valittaa. Poliisin toiminta ratkaisi tämän”, luonnehtii yhden tuomitun asianajaja Hannu Kokko.

Valituksenalainen tuomio ei saa lainvoimaa.

Kihlakunnansyyttäjä Mikko Sipilä sanoo, että muiden asianosaisten valitukset ratkaisivat myös syyttäjän valituksen. Mahdolliset karkotukset voivat kuitenkin vaikeuttaa jatkokäsittelyä.

”Jos heille lähetetään kutsu Intiaan, saapuvatko he hovioikeuden eteen”, Sipilä kysyy.

Syyttäjän näkemyksen mukaan hovioikeuskäsittely on joka tapauksessa perusteltu, jotta syyte törkeästä ihmiskaupasta käsiteltäisiin uudestaan.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan väkivaltaista pakottamista ei näytetty toteen, ja siksi kyse oli ihmiskaupasta.

”Meidän näkemyksemme mukaan kyseessä oli törkeä ihmiskauppa, koska uhri on kokenut väkivallan uhkaa”, sanoo Mikko Sipilä.

Itävantaalaisen pitserian omistajat saivat tuomion ihmiskaupasta huhtikuussa. Intiasta saapunut sukulaismies oli tehnyt pitseriassa ylipitkiä työpäiviä lähes ilman vapaapäiviä puolentoista vuoden ajan.

Palkkarahoja mies ei saanut käyttöönsä, koska hänelle hankittu pankkikortti oli päätekijän hallussa. Myös uhriksi joutunut mies on ollut tyytymätön tuomioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat