Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki ja Espoo tuuppivat Raide-Jokeria vauhdilla eteenpäin – kustannukset yritetään pitää kurissa uudenlaisella yhteistyösopimuksella

Allianssimallilla yritetään siirtää taloudellista riskiä kaupungeilta urakoitsijoille.

Kaupunki
 
Juha Hälikkä
Raide-Jokerin oletetaan lisäävän julkisen liikenteen käyttäjien määrää. Havainnekuva näyttää Espoon Laajalahteen kaavaillun Kehä I:n ylittävän sillan, joka olisi yksi linjauksen uusista silloista.
Raide-Jokerin oletetaan lisäävän julkisen liikenteen käyttäjien määrää. Havainnekuva näyttää Espoon Laajalahteen kaavaillun Kehä I:n ylittävän sillan, joka olisi yksi linjauksen uusista silloista. Kuva: Juha Hälikkä

Helsingissä ja Espoossa pohditaan keinoja välttää pikaraitiolinja Raide-Jokerin rakennuskustannusten nousua.

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) kertoo, että kaupungit harkitsevat niin kutsutun allianssimallin käyttöönottoa.

Suurten julkisten rakennushankkeiden kustannuksilla on tapana nousta huomattavasti päätöksentekovaiheessa esille tuoduista laskelmista. Esimerkiksi Länsimetron Helsingin alueella sijaitsevan rataosuuden hinta nousi viidenneksellä alkuperäisestä.

Allianssimallissa rakennusurakan riskejä jaetaan rakennusprojektin maksajan ja toteuttajan kesken perinteisiä urakkamalleja tasaisemmin.

”Allianssimallissa urakoitsija sitoutuu vahvemmin kustannusennusteeseen. Urakoitsijalle on myös määritelty palkkio kustannusennusteen alittumisesta. Tässä siis sitoutetaan urakoitsijoita etsimään toimivia ratkaisuita kustannusten alittamiseen”, Rauhamäki sanoo.

Raide-Jokeri on suunnitteilla oleva Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen kulkeva raitiolinja. Helsingin ja Espoon kaupunginhallitukset käsittelevät Raide-Jokerin hankesuunnitelmaa maanantaisissa kokouksissaan.

Hankesuunnitelma lähetetään suurella todennäköisyydellä eteenpäin kaupunginvaltuustojen käsiteltäväksi, mutta toteutusmallista päätetään vasta myöhemmin.

Tatu Rauhamäki kertoo, että Suomessa allianssimallia on kuitenkin käytetty vielä melko vähän, joten päättäjien pitää arvioida tarkasti, toimisiko malli Raide-Jokerin kohdalla.

”Esimerkiksi Tampereen raitiotiehanketta ja rantaväylän tunnelia ollaan toteuttamassa tällä mallilla”, Rauhamäki sanoo.

Kaupunkitaloustieteen emeritusprofessori Heikki A. Loikkanen ei näe esteitä mallin käytölle.

”Raide-Jokeri ei ole valtavan monimutkainen hanke, joten rakentamisen kustannukset ja aikataulut ovat suhteellisen hyvin ennakoitavissa. Toisaalta jos rakentaminen kuitenkin venyy, niin sopimuksessa pitää olla jonkinlainen sanktiojärjestelmä”, Loikkanen sanoo.

Hankesuunnitelman mukaan pikaraitiotie tulee maksamaan yhteensä 275 miljoonaa euroa. Helsinki maksaa summasta 123,9 miljoonaa euroa, Espoo 66,6 miljoonaa euroa ja valtio 84 miljoonaa euroa. Tähän summaan eivät kuitenkaan kuulu vielä varikkoihin ja raitiovaunukalustoon tehtävät investoinnit.

Helsingin yleisten töiden lautakunta toteaa hankkeesta antamassaan lausunnossa, että rakennusviraston arvion mukaan hankesuunnitelmaan on listattu vain välttämättömimmät kustannukset. Kustannusarvio saattaa siis vielä jatkosuunnitteluvaiheessa nousta.

Toteutuessaan Raide-Jokeri muuttaisi voimakkaasti sekä Helsinkiä että Espoota. Kiskojen varrelle suunnitellaan paljon asumista ja pikaraitiotien oletetaan siirtävän kaupunkilaisia henkilöautojen rateista julkisen liikenteen käyttäjiksi.

Raide-Jokerin uskotaan vähentävän ruuhkia, parantavan ilmanlaatua ja yhdistävän Espoota ja Helsinkiä entistä tehokkaammin toisiinsa.

Pikaraitiovaunua pidetään esimerkiksi Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa nykyistä bussilinjaa 550 parempana myös siksi, että seudun väkiluku kasvaa ja raitiovaunujen avulla linjan koska pitkät pikaraitiovaunut pystyvät kuljettamaan kerralla enemmän matkustajia kuin bussit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat