Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin alueet eriytyvät yhä, koulujen eroja on saatu kavennettua

Poliitikot hakevat uusia konsteja tasata alueiden välisiä eroja Helsingissä.

Kaupunki
 
Helsinkiläinen perhe selitettynä minuutissa
Helsinkiläinen perhe selitettynä minuutissa
Tältä näyttää tilastoissa tavallinen helsinkiläinen lapsiperhe, se johon kuuluu kaksi aikuista ja 1,67 lasta. Toimittaja: Maija Aalto , grafiikka: Jukka Himanen, Boris Stefanov
Fakta

Lapsiperheiden köyhyys kasvussa

 Lapsiperheiden osuus köyhimmistä talouksista on kasvanut jo vuosia Helsingissä. Alueiden välillä on tässä isoja eroja. Itäisessä suurpiirissä esimerkiksi pienituloisissa perheissä asuu 30 prosenttia lapsista, kun taas etelässä vastaava luku on noin 13 prosenttia.

 Samoilla alueilla on usein sekä paljon pienituloisia perheitä että vieraskielisiä perheitä, vaikka jälkimmäinen ei riitäkään selitykseksi ensimmäiselle.

 Vanhempien ja erityisesti äidin koulutustaso vaikuttaa tutkitusti lasten koulumenestykseen. Helsingissä esimerkiksi eteläisessä suurpiirissä 60 prosentilla 30–59-vuotiaista naisista on korkeakoulututkinto, kun idässä vastaava luku jää 30 prosenttiin.

 Erot kasvavat, jos tutkitaan pienempiä alueita kuin suurpiirejä.

Helsingin alueiden eriytyminen esimerkiksi asukkaiden tulojen ja aikuisten koulutustason perusteella on yhä voimakasta. Sen sijaan eri alueiden koulujen väliset erot ovat hivenen kaventuneet.

Näin ainakin, jos mittarina käytetään sitä, kuinka moni lapsi tai nuori hakee lähikouluun. Vuosi sitten suomenkielisistä ekaluokkalaisista lähikoulun valitsi 88 prosenttia ja seiskaluokkalaisista 76 prosenttia. Ruotsinkielisellä puolella luvut ovat perinteisesti olleet suuria.

Paljon puhuttu koulujen ja alueiden eriytyminen on maanantaina Helsingin kaupunginhallituksen käsiteltävänä. Kyseessä on niin sanottu iltakouluasia eli uusia päätöksiä ei tällä kertaa tehdä.

Toinen hyvä mittari ovat positiivisen diskriminaation rahat, joita on Helsingissä maksettu kouluille 90-luvulta saakka. Ideana on, että vaikeimmilla alueilla olevat koulut saavat hiukan enemmän rahaa käyttöönsä kuin muut.

Tätä tukea saavien koulujen lista on nyt hivenen lyhentynyt. Tänä vuonna tuen piirissä on 38 prosenttia Helsingin kouluista, kun luku neljä vuotta sitten oli 45 prosenttia.

Opetusviraston va. kehitysjohtaja Outi Salo sanoo, että suunta koulujen kohdalla on oikea. Pelkät koulujen omat toimenpiteet eivät kuitenkaan riitä, koska koulu ei tietenkään toimi irrallaan muusta yhteiskunnasta.

”Teemme entistä tiiviimmin yhteistyötä kaavoittajan kanssa”, Salo kuvailee.

Lähikouluun on jo pitkään ohjattu sekä kepillä että porkkanalla. Porkkana on vaikka se, että painotettua opetusta kuten vaikka musiikkiluokkia tai kieliluokkia on jaettu entistä tasaisemmin eri puolille kaupunkia. Keppi ovat enimmäisoppilasmäärät, joiden vuoksi suosituimpiin kouluihin ei kauempaa ole noin vain asiaa.

Myös koulujen hallinnolliset yhdistämiset jatkuvat. Tähän on monia muitakin syitä, mutta yksi motiivi on, että suuressa kouluissa oppilaat tulevat moninaisemmista taustoista. Viimeksi keskustelua on herättänyt Meilahden ja Pikku Huopalahden koulujen yhdistäminen.

Koulut tekevät nykyisin tiivistä yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi päiväkoteja, kirjastoa, sosiaalitoimea, muita kouluja tai vaikkapa urheiluseuroja. Yhteistyöhön panostetaan erityisesti niin sanotussa nivelvaiheessa – siis silloin, kun siirrytään vaikka esikoulusta kouluun tai kuudennelta seitsemännelle.

”On tärkeää, että koulu koetaan kaikkien lähikouluksi”, Salo selittää.

Suuntana on myös, että esimerkiksi suomea toisena kielenä lukevat ja erityistä tukea tarvitsevat lapset opiskelevat usein samoissa luokissa kuin kaikki muutkin.

Myös vasta maahan tulleille tarkoitettuun valmistavaan opetukseen on aiemmin yleensä lähdetty kauemmas oman asuinalueen koulusta ensimmäiseksi vuodeksi, mutta tästä ollaan nyt pyrkimässä eroon.

Positiivisen diskriminaation määrärahaa saavat koulut, joiden oppilaaksiottoalueella aikuisten koulutustaso on matala, työttömyys yleistä tai muuta kuin kotimaisia kieliä äidinkielenään puhuvien oppilaiden osuus suuri. Koulut itse päättävät tarkemmin, mihin raha käytetään.

”Suurin osa menee palkkoihin: enemmän jakotunteja, pienempiä ryhmiä, lisää opettajia tai avustajia”, Salo kuvailee.

Toisilla kouluilla lisäraha käytetään vaikkapa oppimateriaalin hankkimiseen, ulkopuolisten asiantuntijoiden palkkaan tai erilaisiin tapahtumiin – siis esimerkiksi draamaan ja kulttuuriin, jonka tekeminen vahvistaa lasten itsetuntoa.

Juhani Niiranen / HS
Erot koulujen välillä ovat hitusen kaventuneet, vaikka erot alueiden välillä Helsingissä eivät.
Erot koulujen välillä ovat hitusen kaventuneet, vaikka erot alueiden välillä Helsingissä eivät.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat