Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläinen Anne-Mari Syrjäläinen muutti Savoon kasvattamaan kanoja – useimmat pääkaupungista lähtevät jäävät Uudellemaalle

Pois muuttavista iso osa on kotipaikkakunnalle palaavia eläkeikäisiä.

Kaupunki
 
Liisa Niemi
Petteri Kivimäki
Anne-Mari Syrjäläinen kasvattaa tilallaan kiuruvetisiä maatiaiskanoja. Niillä on isäntänään kukko nimeltä Presley.
Anne-Mari Syrjäläinen kasvattaa tilallaan kiuruvetisiä maatiaiskanoja. Niillä on isäntänään kukko nimeltä Presley. Kuva: Petteri Kivimäki
Fakta

Helsinkiin muuttaa enemmän ihmisiä kuin sieltä pois

 Helsinkiin muutti vuonna 2015 muualta Suomesta 35 000 ihmistä. Helsingistä pois muutti noin 32 000 ihmistä.

 Helsinkiin muutettiin eniten Espoosta, Vantaalta, Tampereelta, Turusta, Oulusta ja Jyväskylästä. Samat kaupungit myös houkuttelivat eniten muuttajia Helsingistä.

 Kolmasosa Helsinkiin muuttavista aikuisista on opiskelijoita.

Pukinmäen opiskelijasolu vaihtui punaiseen maataloon ja kaupungin äänet käen kukuntaan, kun Anne-Mari Syrjäläinen, 22, päätti muuttaa Helsingistä Kangasniemelle. Helsingin kasvatti vaihtoi pääkaupungin mielellään eteläsavolaiseen maaseutuun. Kangasniemellä on Syrjäläisen isovanhempien entinen Lautakankaan tila, jonne sopi muuttaa.

Mikä maalla on sitten parasta?

”Kaikki”, Syrjäläinen nauraa. 12-vuotiaasta asti kytenyt haave maalle muuttamisesta onnistui viime vuoden tammikuussa. Luonnosta nauttiva Syrjäläinen voi Kangasniemellä kasvattaa vapaasti itselleen rakkaita eläimiä. Tilalta löytyykin peräti viisi koiraa, kaksi kissaa, nelisenkymmentä kanaa ja kaneja. Syrjäläinen haaveilee vielä ainakin lampaista ja vuohista. Peltotilaa riittäisi hyvin niillekin.

”Vähän pitää kuitenkin hillitä itseä”, Syrjäläinen sanoo.

Helsinkiin muutti muualta Suomesta 35 000 ihmistä vuonna 2015 ja Helsingistä pois noin 32 000 ihmistä.

Niin tulo- kuin lähtömuuttojenkin ykköskaupunkeja olivat Espoon ja Vantaan lisäksi Tampere, Turku, Oulu ja Jyväskylä. Helsingistä muutetaan maakuntiin lähes yhtä tasaisesti kuin maakunnista Helsinkiin.

Muuttoliike Helsingistä pois on ollut kolmen vuoden ajan tulomuuttoa suurempaa vain Helsingin ja muun Uudenmaan välillä. Erityisesti muuttojen määrä Helsingistä Vantaalle kasvoi vuoden 2015 aikana. Kun vuonna 2014 Helsingistä muutti Vantaalle 6 200 ihmistä, vuonna 2015 muuttaneita oli jo yli 7 000. Sama muuttotahti näkyy myös tämän vuoden ennakkotilastoissa, kertoo Helsingin tietokeskuksen tutkija Pekka Vuori. Vantaalle rakennetaan paljon, ja asuntojen hinnat ovat edullisempia kuin Helsingissä, mikä saattaa vaikuttaa muuttojen määrään, Vuori arvioi.

Tutkija Seppo Laakson mukaan Helsinkiin muuttavista aikuisista kolmasosa on 19–24-vuotiaita opiskelijoita. Suurin osa Helsinkiin muuttavista tulee Uudeltamaalta, mutta myös seudun ulkopuolelta tulevat ovat pääsääntöisesti opiskelupaikan takia muuttavia nuoria aikuisia.

Tyypillinen Helsingistä pois muuttava on yli 35-vuotias. Laakson mukaan osa lähtömuuttajista on opinnoista jo valmistuneita ja osa työttömäksi jääneitä. Erottuva osa lähtömuuttajista ovat myös eläkkeelle jäävät yli 55-vuotiaat, joista suuri osa muuttaa vanhoille kotipaikkakunnilleen.

Petteri Kivimäki
Elämä maalla on varsin erilaista kuin kaupungissa. Arkipäivänsä Anne-Mari Syrjäläinen aloittaa aamuviideltä ruokkimalla eläimet.
Elämä maalla on varsin erilaista kuin kaupungissa. Arkipäivänsä Anne-Mari Syrjäläinen aloittaa aamuviideltä ruokkimalla eläimet.

Eroja on myös Uudenmaan sisällä ja maakunnasta toiseen muuttavien välillä. Pidempiä matkoja muutetaan useammin työpaikan tai ihmissuhteiden takia, Laakso kertoo. Helsingin seudun sisäiseen muuttoon vaikuttavat taas enemmän elämänvaihe ja asuntomarkkinat.

Lähikaupungeista tulee Helsinkiin paljon lapsuudenperheestä irtaantuvia nuoria aikuisia, jotka muuttavat sinne missä on opiskelija-asuntoja tai pieniä vuokra-asuntoja. Perheen perustaminen ja lasten saanti taas synnyttää muuttoliikettä Helsingistä pois, kerrostaloista isompiin asuntoihin.

Syrjäläisen lähihoitajaopinnot olivat vielä kesken, kun hän muutti Kangasniemelle. Kangasniemen terveyskeskuksessa viimeistä harjoittelujaksoa tehdessään Syrjäläinen mietti, miksi ei voisi vain jäädä sinne. Muutto onnistuikin sujuvasti, sillä koulu jousti opintojen suhteen, joita oli siinä vaiheessa enää pari kuukautta jäljellä. Valmistumisen jälkeen Kangasniemen terveyskeskuksesta järjestyi työpaikka.

Syrjäläinen pyrkii elämään maalla mahdollisimman omavaraisesti. Taimet odottavat vielä istutusta, mutta sipulit kasvavat jo kohopenkissä. Askeettisella haavetilalla ei olisi mielellään edes sähköä tai juoksevaa vettä. Ihanteellinen tila olisi ”mahdollisimman korvessa”. Siellä saisi elää rauhassa itsekseen.

Syrjäläinen kuvaileekin itseään vähän introvertiksi. Helsingistäkin hän kaipaa välillä sitä, että voi kulkea kaduilla rauhassa ilman, että kukaan tunnistaa. 5 600 asukkaan Kangasniemellä kaikki tuntevat toisensa.

Tammikuussa Syrjäläinen aloitti puuartesaanin opinnot Etelä-Savon aikuisopistossa. Koulu on Mikkelissä.

”Koulumatka Mikkeliin on lyhyempi kuin mitä se oli Helsingissä”, Syrjäläinen kertoo. Puuartesaaniopinnot ovat hänelle lähinnä harrastus, jotta hän oppisi itse tekemään maatilan korjaustöitä.

Kunnostettavaa Lautakankaalla riittää. Pihapiirissä seisoo vielä pystyssä satavuotias Wanha tupa, Syrjäläisen äidin lapsuudenkoti.

”Se olisi tarkoitus kunnostaa, mutta vielä ei ole ollut oikein aikaa”, Syrjäläinen harmittelee.

”Työtähän täällä riittää tehtäväksi, mutta sitä saa tehdä rauhassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat