Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa sovittelee Kivistön putkijäte­kiistaa – asukkaiden ei tarvitsekaan maksaa tuhansien eurojen liittymis­maksua

Kaupunki tarjoutuu maksamaan omakotiasujien liittymismaksun. Myös liittymisestä maksaneiden kulut korvattaisiin.

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Kivistön viime vuoden asuntomessualueella asuvat Leena ja Jukka Matinvesi sekä alueelle asennettuja jäteputkia.
Kivistön viime vuoden asuntomessualueella asuvat Leena ja Jukka Matinvesi sekä alueelle asennettuja jäteputkia. Kuva: Markus Jokela / HS

Kivistö

Vantaa yrittää sovitella Kivistön uuden asuinalueen jätekiistaa sovintorahalla. Kaupunki lupaa maksaa jokaisen talon puolesta putkikeräykseen kuuluvan 4 500 euron liittymismaksun. Alueen 40 pientalosta puolet on jo liittynyt putkikeräysjärjestelmään, mutta kaupunki maksaa kaikkien kulut.

”Me mietimme tätä poliittisten ryhmien välisissä keskusteluissa, ja kaikki olivat samalla kannalla. Ei kaupungin kannata tässä asiassa käräjöidä asukkaittensa kanssa”, luonnehtii kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok).

Kuluerä on yhteensä 180 000 euroa.

Myös kaupunginjohtaja Kari Nenonen on sovintoesitykseen tyytyväinen.

”Edellytys on kuitenkin se, että jokainen talo myös liittyy järjestelmään”, Nenonen sanoo.

Kiista Kivistön jätejärjestelmästä ei kuitenkaan ole yksinomaan rahakysymys. Asukkaat ovat kritisoineet tavanomaista jätekeräystä kalliimpia vuosikustannuksia sekä sopimustekstin jäykkyyttä.

”Täytyy ensin nähdä mustaa valkoisella, mitä kaupunginhallitus ehdottaa. Mukava kuulla, että tällaista on vireillä”, kommentoi liittymispakkoa vastustava Jukka Matinvesi kesämökiltään.

Hän uskoo, että kaupungin tarjousta harkitaan nyt vakavasti.

Matinvesi toivoo, että järjestelmän sopimustekstiä voitaisiin sovitella pientalojen tarpeisiin. Sopimus on hänen mielestään selvästi tarkoitettu kokonaisille taloyhtiöille. Esimerkiksi mökkikaudella järjestelmästä ei saa vapautusta muuten kuin hyvissä ajoin etukäteen ilmoittamalla ja pitkäksi ajaksi kerrallaan.

”Taloyhtiöillä ei ole kesämökkiä eli ei ole aikoja, ettei niissä syntyisi jätettä. Taloyhtiöt eivät muuta mihinkään eivätkä ne harrasta kierrätystäkään siinä mitassa kuin omakotiasujat”, Matinvesi tuumii.

Putkikeräyksessä otetaan vastaan biojätettä, sekajätettä, pienehköjä pahvieriä sekä paperia. Muun muassa lasin ja metallin kierrätys on hoidettava julkisten aluekeräyspisteiden kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat