Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loukkaantuneesta humalaisesta hätäkeskukseen soittanut sai ohjeen: ”Jätä siihen, viranomaiset hoitavat”

Vasta neljäs soitto toi apua tajuttomaksi vaipuneelle potilaalle Helsingin Kalliossa

Kaupunki
 

Kallio

Kalliolaisessa puistossa riehuneen humalaisen naisen avunsaanti viipyi toista tuntia maanantai-iltana, ja edellytti kahdelta ihmiseltä neljä soittoa Keravan hätäkeskukseen.

Sekavasti käyttäytynyt nainen yritti hyökätä Kalliossa asuvan Sanna Vilkmanin kimppuun, mutta kompuroi ja kaatui sorakäytävälle. Nainen loukkasi päänsä, josta alkoi vuotaa verta.

Yhteisöpalvelu Facebookiin kirjoittanut Vilkman kertoo, miten hän yritti saada apua Keravan hätäkeskuksesta, mutta päivystäjän ohje oli, että Vilkman voi mennä kotiin, ja viranomaiset hoitavat.

Kolmannen hätäkeskuspuhelun soitti koiranulkoiluttaja kotipuhelimestaan. Hänelle sanottiin, ettei tapauksesta ollut kukaan soittanut aiemmin. Häntä myös kehotettiin soittamaan puistosta, jossa hän näkisi loukkaantuneen. Neljäs puhelu puistosta toi paikalle poliisipartion, joka arvioi, että paikalle olisi kutsuttava ambulanssi. Loukkaantunut oli tässä vaiheessa tajuton.

Keravan hätäkeskuksen päällikkö Vesa Seppä sanoo, että hätäkeskus on saanut palautetta maanantai-illan tapahtumista. Hätäkeskuksessa kuunnellaan puhelutallenteet ja selvitetään, mitä on tapahtunut.

Onko teillä yleensä tapana antaa hätäpuhelun soittajille ohjeeksi jättää loukkaantunut yksin ja mennä kotiin?

”Sosiaali- ja terveysviranomaisten ohje on, että olisi hyvä, jos soittaja itseään vaarantamatta voisi jäädä tarkkailemaan tilannetta. Sen lisäksi soittajalle tulisi antaa jatko-ohjeita, miten toimia. Jos esimerkiksi pieni lapsi on kuumalla ilmalla jäänyt lukkojen taakse autoon, ja avuntulo viivästyy, lasta voisi auttaa ikkuna rikkomalla.”

Kallion asukkaat ovat Vilkmanin saaman palautteen perusteella kokeneet, että soitto Kalliosta vaikuttaa hätäkeskuksen päivystäjän toimintaan. Onko Keravan hätäkeskuksessa eri ohjeet eri kaupunginosiin?

”Ei todellakaan. Se olisi jo suoranainen virkavirhe. Jokaisesta sairastapauksesta tehdään samoilla kriteereillä riskiarvio oli sitten hälytyspaikka Kallio tai joku muu.”

Entä vaikuttaako potilaan humalatila hätäkeskuksen kiireellisyysarvioon?

”Ei sekään määritä avuntarpeen kiireellisyyttä. Sen sijaan esimerkiksi lämpötila vaikuttaa. Jos ulkona on hyvin kylmä, humalaisella on suurempi hoidontarve. Lämpimällä ilmalla tilanne ei ole niin kiireellinen.”

Hätäkeskuksen pitäisi tallentaa kaikki sisään tulleet puhelut. Miten on mahdollista, että samasta tapauksesta soittaneelle toiselle henkilölle sanottiin, ettei aiempia ilmoituksia ollut?

”Jokainen puhelu tallentuu järjestelmään. Puhelusta näkyy sen aiheuttamat tehtäväilmoitus. Päivystäjän riskiarvioon kuuluu, että hän voi myös pyytää soittajaa ottamaan uudestaan yhteyttä, jos tilanne muuttuu huonommaksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat