Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjolohien joukkokuolema Helsingin Mätäjoella – ”Pahalta se näyttää”

Kirjolohikannan joukkokuolemaa ei ole tapahtunut ennen. Aikaisempina vuosina kalastajat ovat saaneet saaliita vielä pitkälle loppukesään.

Kaupunki
 
Henrik Kettunen
Kuva: Henrik Kettunen

Mätäjoen kalastajien täytyy etsiä tänä kesänä uudet kala-apajat. Kalastusintoilijat ovat jo 20 vuoden ajan kokoontuneet joen varrelle Mätäjoki-festivaaleille pyytämään sinne tapahtumaa varten istutettuja kirjolohia.

Helsingin kaupungin kalastuspäällikkö Matti Mielosen mukaan kirjolohia istutettiin tänä vuonna vähän alle tuhat. Toukokuun lopussa järjestetyn festivaalin aikana kaloja pyydettiin ahkerasti, ja iso osa kaloista jäi kalastajien saaliiksi. Jäljelle jääneitä lohia odotti karu kohtalo.

Joessa lilluu nyt kuolleiden kirjolohien raatoja.

”On vaikea sanoa, kuinka paljon kuolleita kaloja on, sillä osa kuolleista kaloista on varmaan vielä pohjassa. Äkkiseltään katsottuna niitä näkyi muutamassa paikassa parikymmentä”, kertoo paikalla käynyt iktyonomi eli kala-asiantuntija ja vaelluskalojen parissa neljännesvuosisadan työskennellyt Henrik Kettunen.

Kuollut kala nousee pintaan vasta silloin, kun hajoamisprosessissa vatsaontelossa muodostuva kaasu nostaa ne kellumaan – ja haisemaan. Kaupunki aikoo kerätä kuolleet kalat pois asianmukaisesti.

”Suurista määristä ei ole kyse, mutta pahalta se näyttää”, Mielonen sanoo.

”Vielä viime perjantaina siellä oli ihmisiä kalastamassa. Heti kun kalastajat kiinnittivät huomiota kuolleisiin kaloihin, kalastusinnostus hiipui täysin”, Kettunen sanoo.

Kalastuspäällikkö Mielosen mukaan vastaavaa kirjolohikannan joukkokuolemaa ei ole tapahtunut aikaisemmin, ja aikaisempina vuosina kalastajat ovat saaneet saaliita vielä pitkälle loppukesään.

”Nyt sattui olemaan erittäin kuiva ja kuuma kevät. Vesi on lämmennyt nopeasti ja kaloilta on loppunut happi. Kyseessä ei ole mikään tauti. Tästä johtuen harkitsemme tarkkaan, aiommeko istuttaa lohia jatkossa”, Mielonen sanoo.

Iktyonomi Kettusen mukaan syy kalojen kuolemaan johtuu pikemminkin jostain muusta.

”Kirjolohi on herkkä, kookas ja aggressiivinen lohikala. Näissä vesissä luonnollisesti elävillä kaloilla ei ole mitään ongelmaa, mutta istutukset aiheuttavat merkittävää stressiä lohille. Pitkät kuljetusmatkat yhdistettynä stressitilaan on voinut olla niille kohtalokasta”, Kettunen sanoo.

”Mätäjoen taimenkannan ja joen puolesta toimivat paikalliset ovat toivoneet, että istutuksista pidättäydyttäisiin.”

Kettunen toivoo, että istutuksissa käytettäisiin aina hyvää harkintaa. Kirjolohen istuttaminen Mätäjokeen ei ole ristiriidatonta.

”Intoa vesiä ja kalastusta kohtaan voi edistää muillakin tavoin. Jos kirjolohi-istutuksilla saadaan houkuteltua nuoria kalastamaan, niin hyvä näin. Valitettavan usein nämä tapahtumat ovat vain hupia kalamiehille”, Kettunen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat