Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oma spa ja robottiparkki – muun muassa näillä houkutellaan asukkaita vanhaan Ohranan taloon Ullanlinnassa

Vuonna 1889 rakennettu Ohranan talo Helsingissä palaa juurilleen, kun se kunnostetaan asumiskäyttöön.

Kaupunki
 
Salla Hekkala
Ohranan talon luksusasunnoissa yhdistyvät historialliset puitteet ja uusi tekniikka
Ohranan talon luksusasunnoissa yhdistyvät historialliset puitteet ja uusi tekniikka
Korkeavuorenkadulla sijaitsevassa Ohranan talossa on aiemmin sijainnut muun muassa Mannerheimin toimisto ja Venäjän salainen poliisi. Nyt suojeltu rakennus pääsee palaamaan juurilleen asumiskäyttöön.

Helsingin kantakaupungin arvoasunnoista kiinnostuneet näyttävät toivovan yksityisyyttä.

Ohranan talona tunnettu rakennus Helsingin Ullanlinnassa kunnostetaan takaisin asumiskäyttöön, ja potentiaalisten asukkaiden toiveita on pyritty kartoittamaan laajan markkinatutkimuksen avulla.

Ehdotetut yhteinen kylpylä ja kuntosali eivät yllättäen herättäneet mahdollisten asukkaiden kiinnostusta. Ennemmin he kaipasivat omaa spa-henkistä kylpytilaa.

Moni toivoi myös autopaikkaa. Tätä varten taloon on suunnitteilla yksi Suomen ensimmäisistä robottiparkeista. Se järjestelisi asukkaiden autot omiin lokeroihinsa maan alle.

Asuntojen muuntaminen asumiskäyttöön on vielä kesken, eikä muutostöistä vastaavassa Grand Residence Development -yhtiössä haluta vielä spekuloida hinnoilla. Kyseessä on kuitenkin 70 miljoonan euron hanke, yhtiön markkinointijohtaja Kati Ståhlberg kertoo.

Vuonna 1889 rakennettu Ohranan talo Helsingissä on toiminut majapaikkana Venäjän salaiselle poliisille, Mannerheimin toimistolle ja viimeisimpänä Rajavartiolaitokselle.

Rakennukseen tulevien asuntojen myymistä tai ennakkomarkkinointia ei ole vielä aloitettu.

Ståhlbergin mukaan hinnat muotoutuvat myös tulevien asukkaiden tekemien valintojen mukaan.

”Tarkoituksena ei ole rakentaa mitään ökyasuntoja, vaan halutaan jättää asukkaille mahdollisuus itse valita varustelutaso”, Ståhlberg selittää.

Asuinrakennuksen kokonaisuuden suunnittelusta vastaavan Jani Prunnilan mukaan talosta halutaan säilyttää ”kaikki, mikä on vanhaa”. Rakennuksen sisällä on useampia vanhoja kakluuneja. Myös koristeelliset portaikkomaalaukset ja vanha julkisivu säilytetään ennallaan.

Sen sijaan sisäpihan 1980-luvulla rakennettuun lisäsiipeen on tiedossa myös julkisivuremontti.

Remontin jälkeen sisäpihalla on tarkoitus olla niin viherseinä kuin vesielementtikin.

Prunnila uskoo, että talon historia houkuttelee asukkaita.

”Pääkohderyhmä ovat keskustan kulttuurielämästä kiinnostuneet, varttuneemmat pariskunnat, jotka esimerkiksi muuttavat takaisin keskustaan.”

Tilasta Ohranan taloon muuttavien ei ainakaan tarvitse tinkiä. Huoneistokoot vaihtelevat 150:stä yli 200:aan neliömetriin, mikä vastaa rakennuksen alkuperäistä pohjaa. Sisäpihan uudemmassa siivessä on myös pienempiä asuntoja.

Ohranan talo on ollut suojeltuna 1980-luvulta asti. Tämä on aiheuttanut pientä päänvaivaa talon uusijoille, vaikka niin Ståhlberg kuin Prunnilakin vakuuttavat yhteistyön viranomaisten kanssa sujuneen hyvässä hengessä.

”Tässä kahden vuoden aikana ollaan periaatteessa keskitytty lupaprosessiin”, Prunnila summaa.

Kuten aina, ennen kaikki oli paremmin. Alkuperäiselle rakennukselle heltisi rakennuslupa kahdessa kuukaudessa, ja itse talo saatiin pystyyn vuodessa.

Näillä näkymin seuraavat asukkaat voivat muuttaa uudistettuun rakennukseen vuonna 2018.

Ohranan talossa (Korkeavuorenkatu 21) pidetään Trinité-näyttely 8.–12.6. kello 13–19, jolloin talon yksi kerros on avoinna yleisölle.

Mika Ranta / HS
Ohranan talo Korkeavuorenkadulla Helsingissä.
Ohranan talo Korkeavuorenkadulla Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat