Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1980-luku palasi Helsinkiin – vaihtokuvat näyttävät, mitkä nousukauden villitykset ovat täällä taas

Taloudessa näkyy taas virettä, ja Helsingin kaupunkikulttuuriin tupsahtivat 1980-luvun ilmiöt. Katso, miten ne päivittyivät 2010-luvulle.

Kaupunki
 
Pirkko Tanttu
Jopa aurinkolasit ja urheilumuodin värisävyt tuovat nyt mieleen 1980-luvun. Luhdan muotinäytös vuonna 1982 oli vasta esimakua nousukauden väri-iloittelulle.
Jopa aurinkolasit ja urheilumuodin värisävyt tuovat nyt mieleen 1980-luvun. Luhdan muotinäytös vuonna 1982 oli vasta esimakua nousukauden väri-iloittelulle. Kuva: Pirkko Tanttu

”Nyt meillä on ensimmäinen sukupolvi, joka ei kaupungissa asuessaan enää koko aikaa kaipaa maalle.”

”On sukupolvi, joka on keksinyt, että kaupungissakin voi itse asiassa olla ihan mukavaa.”

Näistä sanoista on nyt 30 vuotta: City-lehden perustajiin kuulunut Lauri Nykopp lausui ne Ylen Ajankohtaisessa kakkosessa vuonna 1986.

Oli keksitty citykulttuuri, jota leimasivat nousukausi ja jupit.

Nyt taantuma näyttää taas olevan hennosti taittumassa: Helsingin asuntojen hinnat nousevat ja nostokurjet puuhailevat kaupungin yllä. Citykulttuuri on suomentunut kaupunkikulttuuriksi, ja 30 vuoden takaiset ilmiöt ovat täällä taas. Näin ne ovat päivittyneet:

Vapaa-aika

Vesiurheilu. 1980-luvulla Ludde Ingvall ja Harry Harkimo purjehtivat valtameriä, ja kotoisille rannoille ilmestyivät menevät purjelaudat. Nyt supit lipuvat ja surffilaudat kiitävät taas Helsingin edustalla, purjehduskursseille on tunkua, ja miehistöpaikkoja kilpaveneisiin voi ostaa myös rahalla.

Katutanssi. Breakdance huumasi 1980-luvulla, ja koulupojat breikkasivat päälaellaan lattioilla. Tytöt seurasivat televisiosta Famea ja katsoivat elokuvissa Flashdancea. Nyt kaupunki on pullollaan tanssikouluja, ja Vantaan katutanssiyhdistys pitää leirejä jopa 3–4-vuotiaille.

Lihakset. Kike Elomaa kahmi 1980-luvun alussa arvokisatitteleitä bodybuildingissa. Nyt lihasten kauneudesta mitellään fitnessissä, ja kuntosalit ovat auki vuorokauden ympäri.

Jumppa. Jane Fonda räjäytti maailmalle aerobic-nimisen jumpan, ja Anne Pohtamo julkaisi aerobic-äänilevyjä Suomessa. Nyt kuntokeskuksissa voi valita sadoista eri jumppatyyleistä.

Deittailu. Kari Salmelainen aloitti television Napakymppi-ohjelmat 1985. Nyt nettideitteihin ja pikadeitteihin osallistutaan sen enempää häpeämättä.

Uni. 1980-luvun juppi lepäsi yönsä vesisängyssä, ja mediabisneksen lapsitähti Sam Inkinen nukkui toimistossaan futonilla. Nyt menestynyt start up -yrittäjä saattaa rentoutua moottoroidussa merkkisängyssä, joita myydään kaupungin kalleimmilla liikepaikoilla.

Kaupunki

Kahvilat. Kahvilakulttuuri repesi 1980-luvulla. Kirjakahvilat syntyivät, ja Seurahuoneen wieniläistyylisessä Café Sociksessa istuttiin aamuviiteen asti. 2010-luvulla tulivat kansainväliset ketjut ja kissakahvila. Trendikkäiden kahviloiden pitäjät esittelevät tuon tuosta uusia kahvin valmistusmenetelmiä.

Terassit. Helsinki väljensi 1980-luvun puolivälissä terassien lupakäytäntöjä. Nyt jättiterassit vetävät etenkin rannoilla. Hernesaaren ja Kaivopuiston välisellä alueella on saaret mukaan lukien kahdeksan anniskeluterassia.

Kirpputori. Hienot rouvat alkoivat myydä tavaroitaan Hietalahden torilla 1980-luvulla. 2010-luvulla kirpputoreille vie taas tyyli, ei vain vähävaraisuus.

Kävelykatu. Vuonna 1985 kävelykaduksi muutettu Iso Roobertinkatu menee nyt remonttiin. Vaan ei hätää: Meillä on Mikonkatu ja Keskuskatu. Autotonta Vaasankatua kokeiltiin, Mannerheimintiestäkin on haaveiltu.

Rakentaminen

Maamerkit. 1980-luku toi Helsinkiin muun muassa Itäkeskuksen maamerkin. Nyt torneja nousee Kalasatamaan ja Pasilaan, ja Vuosaaren kauppakeskuksen luo hahmotellaan Cirrus-maamerkkiäkin korkeampaa pytinkiä. Jätkäsaaren tornihotelli aukeaa syksyllä. Hotelli Torni on muuten peräisin varhaisemmalta, 1920-luvun nousukaudelta.

Kauppakeskukset. 1980-luvulla helsinkiläiset saivat Forumin ja Itäkeskuksen ja Stockmann laajeni Argoksen kulmaan. Nyt tehdään Kalasataman Rediä ja Pasilan Triplaa, rakennetaan Kivistöä ja uusitaan Tapiolaa sekä Lippulaivaa. Uuden ajan kauppakeskuksessa voi olla kirjasto, terveyskeskus, nuorisotila, elokuvateatteri, konserttisali, rautatieasema tai kappeli.

Metrokäräjät. Helsingin metro valmistui 1982, ja valmistumista seurasi lahjusoikeudenkäynti. Elokuussa 2016 aukeaa länsimetro. Siemens, Länsimetro-yhtiö ja HKL mittelevät oikeudessa siitä, kuka mokasi metron automatisoinnin.

Ruoka

Kokkaus. Ruuanlaitosta tuli muotia 1980-luvulla, jolloin cityihmiset alkoivat kansoittaa ravintoloita arkenakin.

Ravintolat. 1980-luvulla kaupunkiin rynnistivät eksoottiset keittiöt, kiinalaiset edellä. Viime vuosina tänne on pullahtanut afrikkalaista, perulaista, vietnamilaista ja syyrialaista. Taco väijyy sushin asemaa arkiruokana.

Hampurilainen. Helsingin ensimmäinen McDonald´s avattiin Forumissa 1980-luvulla. Kaisaniemessä piipahti Burger King, jonka paluuta tervehdittiin pari vuotta sitten jonottamalla. Nyt pika- ja roskaruoka on ylennetty gourmet’ksi ja streetfoodiksi.

Terveellisyys. Marjatta Svennevig tarjosi 1980-luvulla Erottajalla elävää ravintoa, 2010-luvun hipsteri popsii raakapuuroa. Lehtikaali on uusi kiinankaali. Toisaalta vaurastuminen lisäsi 1980-luvulla myös lihansyöntiä.

Juoma

Alkoholikulttuuri. 1980-luvulla anniskelulupien määrä kasvoi räjähdysmäisesti, ja keskiolutta puuhattiin R-kioskeihin. Nyt puuhataan viinejä ruokakauppaan, ja samppanjan myynti on kasvussa.

Olut. Ulkomaiset mallasjuomat alkoivat yleistyä, kun Suomesta tuli 1980-luvulla vapaakauppajärjestö Eftan täysjäsen. Olutpubeja alettiin suunnata nuorille aikuisille, oli Hamletia ja Happy Daysiä. Nyt trendikkäät ihmiset brassailevat artesaanioluilla.

Tyyli

Asusteet. Wikipedian artikkeli 1980-luvusta luettelee seuraavanlaisia tyyli-ilmiöitä: huulikiilto, solariumrusketus, stretch-farkut, muovikorvakorut, Ray Ban -aurinkolasit, tupsupipot, prinsessamainen pukeutuminen ja hammaslankastringit.

Töpö Uggs-saapas on uusi moon boot, ja joogahousut ovat sitä, mitä jogging-asut 1980-luvulla. Neonväriset urheiluasut ja valkoiset tossut ovat palanneet.

Keinotekoisuus. Tekoripsiin ja botoxiin suhtaudutaan nyt kuin 1980-luvulla hiusgeeliin.

Kellot. 1980-luvulla raha sai näkyä ranteessakin. Nyt teinipojatkin himoitsevat merkkikelloja, ja ajan näyttämisen lisäksi rannelaitteet mittaavat elintoimintoja.

Teknologia

Maksaminen. Pankkikortit ja pankkiautomaatit yleistyivät 1980-luvulla. Nyt kirpputorillakin voi maksaa kortilla.

Kuulokkeet. 1980-luvulla viileimmät tyypit kantoivat korvalappustereoita. Nyt kuulokkeiden johto tulee kännykästä.

Media

Videot. 1980-luvulla tulivat VHS-videot. Nyt meillä on Netflix ja Youtube. Televisiota katsotaan suoratoistona.

Kaupunkilehdistö. Lauri Nykopp toimii tätä nykyä taiteilijana Etelä-Savossa Hirvensalmella, mutta City-lehden kantaisistä ainakin yksi on palannut alalle: Eeropekka Rislakki luotaa ruoka- ja juomailmiöitä nettitijulkaisussa nimeltä Viisi tähteä.

Radio. ”Nyt eetteri on vapaa”, julisti Outi Popp Radio Cityssä 1985. Kaupalliset radiokanavat syntyivät. Radiokanavilla menee nyt hyvin.

Heikki Kotilainen
Urheilumuoti odottaa ostajaa upouudessa Itäkeskuksen kauppakeskuksessa vuonna 1984.
Urheilumuoti odottaa ostajaa upouudessa Itäkeskuksen kauppakeskuksessa vuonna 1984.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat