Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Baarien pitää varautua väkivaltaan – osasta paikoista puuttuu suunnitelma rähinän varalta

Aluehallintovirasto tekee tarkastuksia Helsingin keskustan baareihin ja kahviloihin.

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Tuomas Selänne
PAM:in työympäristöasiantuntija Seija Virran mukaan väkivallan uhka on selvästi sidoksissa asiakkaiden alkoholinkäyttöön.
PAM:in työympäristöasiantuntija Seija Virran mukaan väkivallan uhka on selvästi sidoksissa asiakkaiden alkoholinkäyttöön. Kuva: Tuomas Selänne

Helsingin ydinkeskustan kahviloiden ja baarien kannattaa olla valppaina seuraavan parin viikon aikana, sillä paikalle saattaa yllättäen saapua Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja.

Yllätystarkastuksia tehdään noin sataan keskustan kivijalkakuppilaan, ja niiden tarkoituksena on valvoa, että työnantaja on huolehtinut asianmukaisesti työvuoroista, työterveydenhuollosta sekä erityisesti asiakasväkivallan uhan hallinnasta.

”Uhkaavia tilanteita on pitänyt vähintäänkin käsitellä yhdessä, ja saatavilla pitää olla myös kirjalliset ohjeet, kun työtä tehdään yötä myöten. Jos on jo ennakkoon arvioitavissa, että on uhkaa fyysisistä yhteydenottoista, työntekijöillä pitää olla etukäteen pelisäännöt selvillä. Minun käsitykseni mukaan tämä myös lisää työntekijöiden turvallisuudentunnetta”, kertoo työsuojelutarkastaja Tarmo Järvinen.

Järvisen mukaan kaikista ravintoloista väkivallan uhkaan liittyvät ennakkotoimenpiteet ovat kunnossa noin 70 prosentilla. Tietoa kerätään nyt ensimmäistä kertaa Helsingin ydinkeskustasta.

”Keskustassa tähän on tärkeää kiinnittää huomiota, sillä kapakat anniskelevat myöhään yöhön ja alue on paljon vilkkaampaa. Päihdyttävien aineiden käyttö on laajempaa Helsingin ydinkeskustassa, ja työympäristössä on yleisesti paljon muuta hälinää. Työntekijöiltä vaaditaan vähän enemmän osaamista uhkaavien tilanteiden ennakoimiseen”, Järvinen sanoo.

Palvelualojen ammattiliitto Pamin selvitys vuodelta 2012 paljastaa, että ravintola-alalla noin 7,8 prosenttia liittoon kuuluvista tarjoilijoista on kokenut työssään väkivallan uhkaa, solvaamista, huutamista, sanallista tai fyysistä uhkailua tai käsiksi käymistä.

Pamin työympäristöasiantuntija Seija Virta arvelee, että luku on pääkaupunkiseudulla suurempi, sillä Helsingissä liitytään harvemmin liittoon ja alueella on enemmän baareja.

”Väkivallan uhka on selvästi sidoksissa asiakkaiden alkoholinkäyttöön”, Virta sanoo.

”Työntekijöille on tärkeää ohjeistaa, että rähinöiden väliin ei saa mennä. Tarjoilijoilla ei ole oikeutta puuttua asiakkaan fyysiseen koskemattomuuteen vaan tilannetta pitää rauhoittaa sanallisesti”, Virta jatkaa.

”Tilanteisiin ei välttämättä aina osata reagoida. Uhkaavien tilanteiden jälkeen on aina hyvä miettiä, mitä olisi pitänyt tehdä jos tilanne olisi muuttunut vakavammaksi. Näistä asioista puhuminen työpaikoilla on sallittua”, Järvinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat