Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhat toisluokkalaista on jäämässä syksyllä ilman iltapäiväkerhopaikkaa

Poliitikot jättivät valtuustoaloitteen iltapäiväkerho­paikkojen lisäämiseksi Helsingissä.

Kaupunki
 
Ville Männikkö
Iltapäiväkerhon ilmoitustaulu Maunulassa.
Iltapäiväkerhon ilmoitustaulu Maunulassa. Kuva: Ville Männikkö

Noin tuhat helsinkiläistä toisluokkalaista on ensi syksynä jäämässä ilman iltapäiväkerhopaikkaa. Koulujen, järjestöjen, seurakuntien ja yksityisten tahojen järjestämään iltapäivätoimintaan haki kaikkiaan 6 600 lasta, mutta paikkoja on järjestetty vain 5 500 lapselle.

Suurista valtuustoryhmistä vasemmistoliitto ilmoitti keskiviikkoiltana, ettei se tule hyväksymään ratkaisua. Aiheesta jätettiin kaupunginvaltuuston kokouksessa myös valtuustoaloite, jossa vaaditaan kaupungilta toimia iltapäiväkerhopaikkojen lisäämiseksi. Yrjö Hakanen (skp) oli kerännyt aloitteeseen allekirjoituksen kaikkien valtuustoryhmien edustajilta.

”Kyllä kaikille ykkös- ja kakkosluokkalaisille pitää olla iltapäiväkerhopaikka”, vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Veronika Honkasalo sanoo.

Puute iltapäiväkerhopaikoista johtuu kaupungin säästötoimenpiteistä.

”Opetusviraston budjetti on vedetty äärimmäisen tiukalle. Toivoisin tietenkin, että tähän löytyisi joku ratkaisu”, opetuslautakunnan jäsen Ville Jalovaara (sd) sanoo.

Opetusvirasto lupaa, että iltapäiväkerhopaikka löytyy paikkapulasta huolimatta kaikille niille toisluokkalaisille, joilla on tarve erityiselle tuelle. Honkasalo kertoo kuitenkin saaneensa yhteydenoton esimerkiksi diabetesta sairastavan lapsen vanhemmalta, jonka lapsi oli jäänyt ilman iltapäiväkerhopaikkaa.

”Ei sellaisia lapsia, jotka tarvitsevat erityistä tukea, voi jättää yksin koulun jälkeen”, Honkasalo sanoo.

Jalovaara kehottaa tällaiseen tilanteeseen joutuneiden lasten vanhempia olemaan yhteydessä opetusvirastoon.

HS:n tietojen mukaan iltapäiväkerhopaikkoja on jaettu arpomalla samanarvoisten hakemusten kesken.

Myös kokoomuksen valtuustoryhmän johtaja Lasse Männistö pitää valitettavana sitä, että osa lapsista on jäämässä ulos iltapäiväkerhoista. Männistö kuitenkin korostaa säästöjen tarvetta. Iltapäiväkerhoista säästämällä on hänen mukaansa voitu suojella varsinaista opetusta leikkauksilta.

”Opetuksesta leikkaaminen olisi huonompi ratkaisu. Vaihtoehdot arvioidaan vielä lautakunnassa”, Männistö sanoo.

Kielteiset iltapäiväkerhopäätökset lähtivät postin mukana vastaanottajille viime perjantaina. Myönteiset päätökset kaupunki lähettää viimeistään tämän kuun lopussa.

Iltapäiväkerhojen lisäksi kaupunki järjestää pienille koululaisille iltapäivätoimintaa leikkipuistoissa. Osassa leikkipuistoista on käytössä myös sisätiloja, mutta toiminta on iltapäiväkerhoja vähemmän ohjattua. Tämän takia iltapäivätoiminta leikkipuistoissa tulee myös kaupungille huomattavasti halvemmaksi.

Vihreiden valtuustoryhmän johtajan Otso Kivekkään mukaan vihreissä toivotaan, että kaikille lapsille löytyisi joko iltapäiväkerhopaikka tai leikkipuistopaikka.

”Suuri osa kakkosluokkalaisista ei edes haluaisi iltapäiväkerhoon. Monet ovat mieluummin leikkipuistoissa, joissa voi leikkiä itsenäisemmin. Mutta sen, laitetaanko lapsi iltapäiväkerhoon, pitäisi tietysti silti olla vanhempien päätettävissä”, Kivekäs sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat