Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Sipsikaljavegaanit” puuhaavat omaa lippakioskia paraatipaikalle

Helsingin kantakaupungin lippakioskissa tarjottaisiin mättövegaaniruokaa.

Kaupunki
 
Emilia Kangasluoma / HS
Vegaaniryhmä haluaa ostaa Museokadun ja Dagmarinkadun risteyksessä Helsingissä sijaitsevan lippakioskin.
Vegaaniryhmä haluaa ostaa Museokadun ja Dagmarinkadun risteyksessä Helsingissä sijaitsevan lippakioskin. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Etu-Töölö

Joukko rasvaisesta vegaaniruoasta innostuneita haluaa ostaa Helsingin kaupungilta lippakioskin ja muuttaa sen kokonaan vegaaniseksi. Tiistaina alkanut joukkorahoituskampanja on kerännyt jo yli 10 000 euroa.

”Nyt näyttää hyvältä”, hankkeen puuhamies Joonas Pekkanen toteaa.

Pekkanen vastaa puhelimeen lomareissultaan Saksasta, josta hän on masinoinut joukkorahoituskampanjaa.

Idea vegaanisesta lippakioskista syntyi Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmässä toukokuun lopussa.

Ai missä? Niin, tänä keväänä moni suomalainen on havahtunut humoristisen ”mättöruoan ystävien” ryhmän olemassaoloon.

”Sipsareissa” fiilistellään vegaanista ruokaa, jossa on paljon rasvaa, suolaa tai sokeria ja joka maistuu herkulliselta. Ryhmässä ei siis todellakaan tuputeta lehtikaalia, vaan moderaattori poistaa kaikki julkaisut, joissa viitataan ruoan terveellisyyteen. Jäseniä on jo yli 15 000.

Sipsikaljavegaanit on ollut jo mukana luomassa ilmiöitä.

Kun vihikset, eli kasvisversiot lihapiirakoista, tulivat kevään mittaan myyntiin tavallisiin ruokakauppoihin, Sipsikaljavegaaneissa jaettiin aggressiivisesti ajantasaista tietoa siitä, mistä niitä saa.

Pekkanen liittyi ryhmään pari kuukautta sitten ja tykästyi.

”Olen samaa mieltä monen muun ryhmäläisen kanssa siitä, että Sipsikaljavegaanit on paras juttu, mitä veganismille on Suomessa tapahtunut”, Pekkanen sanoo.

”Se tekee siitä niin helposti lähestyttävää, kun ei mennä terveys- ja hihhulikärjellä, vaan mättöruoka edellä.”

Viime vuonna Helsingin kaupunki ilmoitti myyvänsä kymmenen lippakioskiaan. Ajatuksena oli, että uudet omistajat kunnostaisivat kioskit.

Esimerkiksi Käpylän lippakioski sai taakseen joukkorahoituskampanjan, jolla käpyläläiset varmistivat rakastamansa kioskin toiminnan jatkumisen.

Nyt kaupunki huutokauppaa viisi lippakioskia. Pekkanen heitti Sipsikaljavegaaneissa kysymyksen: Löytyisikö porukalta kiinnostusta osallistua ja hommata oma lippakioski?

Innostuneita kommentteja tuli hetkessä toistasataa. Niin Pekkanen teki kevyen kyselykaavakkeen, jossa sai muun muassa kertoa, mikä lippakioski kiinnosti.

Yli 60 prosenttia vastaajista piti Museokadun ja Dagmarinkadun risteyksessä sijaitsevaa kioskia parhaana vaihtoehtona. Kyseessä on Bottan ja Kansallismuseon väliin jäävässä puistossa sijaitseva lippakioski, jonka vieressä on legendaarinen, varsinkin lihaisaa yöpalaa tarjoileva Jaskan grilli.

”Kun porukkaa valuu keskustasta sinne, mistä on helpompi saada takseja tai ihan vain ihmiset kävelevät kotiin, kannattaa olla ruokakeskittymiä, joissa on enemmän tarjontaa”, Pekkanen sanoo.

Vegaaniselle lippakioskille on perustettu joukkorahoituskampanjasivut ja Facebook-ryhmä, jossa käydään avointa keskustelua kioskin toiminnasta. Mitään ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta konsepti-ideointia on jo tehty.

Ajatuksena olisi täyttää lista Sipsikaljavegaanien periaatteiden mukaisesti kaikille maistuvalla mättövegaaniruoalla.

Alueen asukkaille ja yrityksille voisi olla lounastarjoilua ja yllätyspiknikille lähtijöille valmiita piknikkoreja.

Moni kampanjaan lahjoittanut on myös ilmaissut olevansa kiinnostunut pitämään itse kioskia.

”Yksi idea voisi olla, että sunnuntait olisivat jäsenten pyörittämiä päiviä. Kaikki, jotka olisivat suorittaneet hygieniapassin ja haluaisivat osallistua, saisivat tehdä niin”, Pekkanen sanoo.

Ostotarjouksen voi jättää kesäkuun 17. päivään kello 15 saakka.

Edelliset lippakioskit Helsingin kaupunki möi 8 000 euron hintaan, eli tällä vauhdilla vegaanisella lippakioskilla ei pitäisi olla ongelmaa.

Tällä kertaa kyse on kuitenkin huutokaupasta. Joonas Pekkasen peloissa jokin kansainvälinen ruokajätti tulisi ja puhdistaisi pöydän.

”Jos halutaan varmistaa, että kioski myös saadaan, täytyy tarjota siitä tarpeeksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat