Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko sinulla kaupungin upein parveke? HS:n kisa etsii arjen keitaiden ykköstä

Parveke voi olla syötävä keidas vai vanhan ajan kuisti – HS etsii pääkaupunkiseudun hienointa

Kaupunki
 
Emilia Kangasluoma / HS
Irina Kangas ja Carita Saramäki viettävät kesällä paljon aikaa parvekkeella, joka on kalustettu tee se itse -meiningillä. Kangas etsii materiaalia roskalavoilta, netin kierrätysryhmistä ja tuttavilta.
Irina Kangas ja Carita Saramäki viettävät kesällä paljon aikaa parvekkeella, joka on kalustettu tee se itse -meiningillä. Kangas etsii materiaalia roskalavoilta, netin kierrätysryhmistä ja tuttavilta. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Parvekekilpailu

Näin osallistut

 HS:n kaupunkitoimitus julistaa kisan, jossa etsitään pääkaupunkiseudun kauneinta partsia!

 Osallistu parvekekilpailuun lähettämällä kuva omasta, pääkaupunkiseudulla sijaitsevasta parvekkeestasi osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi tai postaamalla se Instagramiin #HSparveke-tunnisteella.

 Laita sähköpostin otsikoksi ”parveke”. Vastausaikaa on torstaihin 16.6. klo 12 saakka. Julkaisemme kuvia, minkä jälkeen lukijat saavat äänestää parhaat parvekkeet HS.fi:ssä.

Monen kaupunkilaisen kesän kruunaa parveke.

Siellä syödään, askarrellaan, seurustellaan, viljellään, maalataan ja nukutaan. Kesäaika ja parveke tuovat kaivattuja lisäneliöitä elämiseen.

Kesähuonetta kalustetaan siten, että siellä viihdytään.

Millainen kesäsoppi löytyy sinun parvekkeeltasi? Helsingin Sanomien kaupunkitoimitus etsii kaupungin kauneinta parveketta. Kisa käynnistyy vierailulla kahdelle parvekkeelle. Käykää peremmälle!

Emilia Kangasluoma / HS
Irina Kangas on ommellut farkuista tyynyn- ja patjanpäälliset. Värikkäät tyynynpäälliset ovat virkattuja.
Irina Kangas on ommellut farkuista tyynyn- ja patjanpäälliset. Värikkäät tyynynpäälliset ovat virkattuja.
Syötävä keidas farkkusohvalla

Farkkusuikaleilla päällystetty patja valkoisiksi sudittujen kuormalavojen päällä toimittaa sohvan virkaa Helsingin Koskelassa. Härkäpapu on istuttajan yllätykseksi jo reilusti yli kaksimetrinen ja kurottelee naapurin puolelle kahdeksanteen kerrokseen. Raidallinen matto betonilattialla tuo lämpöä paljaisiin varpaisiin.

Irina Kankaan parveke on valoisa kesäolohuone, jossa pitää olla paljon vihreitä kasveja ja muutoinkin väriä. Tomaatti ja mansikka kasvavat härkäpapua maltillisemmin ja antavat vielä odottaa parasta satoaan. Yrttien ja salaatin kasvatus on aloitettu siemenistä aiemmin keväällä, ja ne ovat ehtineet tuuheiksi puskiksi.

Emilia Kangasluoma / HS
Irina Kangas ja tytär Carita Saramäki juttelevat ja herkuttelevat kuistillaan.
Irina Kangas ja tytär Carita Saramäki juttelevat ja herkuttelevat kuistillaan.

Tytär Carita Saramäki, 7, on äidin apuna istutushommissa ja etenkin sadonkorjuussa. Hän napostelee mielellään suoraan ruukuista. Sohvalla äiti ja tytär nauttivat myös herneitä ja jäätelöä.

”Täällä juttelemme ja nauraa räkätämme”, kertoo Kangas.

”Eikä ole hyttysiä.”

Kesällä vieraatkin suuntaavat suoraan parvekkeelle. ”Joskus kavereiden kanssa juomme täällä viiniä ja parannamme maailmaa iltamyöhään.”

Kissan kiipeilyä varten parvekkeen nurkassa nököttää pätkä puunrunkoa. Kangas on käsityöihminen, ja kuormalavasohvallakin hänellä on hyppysissään usein kutimet tai virkkuukoukku. Värikäs matto on virkattu vanhoista t-paidoista, ja Kangas pitää myös ystävänsä villasukissa.

Kasvipöydän jaloiksi Kangas on maalannut peltiset kurkkupurkit. Tolpan harso on peräisin tyttären sängyn yllä aiemmin roikkuneesta prinsessaverhosta, jonka kissa kiipeili reikäiseksi.

”Tässä reiät eivät näy, ja illalla tunnelmaa tuovat valot harson alla.”

Emilia Kangasluoma / HS
Johanna Jääskeläinen viihtyy kotona ja pitää sisustamisesta. Kesällä parveke tuo kaksioon monta neliötä lisää tilaa. Naulakon jokainen koukku on erilainen ja etsitty kirpputoreilta.
Johanna Jääskeläinen viihtyy kotona ja pitää sisustamisesta. Kesällä parveke tuo kaksioon monta neliötä lisää tilaa. Naulakon jokainen koukku on erilainen ja etsitty kirpputoreilta.
Mummon mökin kuistilla

Päivänkakkara nököttää vanhassa kahvipannussa ruostuneen maitotonkan päällä. Puiset tummanruskeat tuolit 30-luvulta kutsuvat istumaan valkoisen pöydän ääreen. Parvekelaseja peittävien valkoharmaiden verhojen sävy toistuu pöytäliinassa.

Yhdeksännen kerroksen parveke Vantaan Hakunilassa on Johanna Jääskeläiselle mummon mökin kuistin korvike. ”Ajattelin, että mökkiä odotellessa voin tehdä edes kuistin parvekkeelle”, Jääskeläinen nauraa.

Hänen ”kuistiltaan” näkee kauas. Vihreiden peltojen ja puiden latvojen takana ovat Fazerin tehdas, Vuosaaren satama ja Columbuksen torni. Ilotulitusten katseluun on aitiopaikka.

”Mutta erityisen kiva täällä on istua ja katsella, kun on ukonilma. Tai syksyllä, kun puut loistavat ja kaikissa lyhdyissä palavat kynttilät”, Jääskeläinen kertoo.

Kesällä parveke tuo kaksioon yhden huoneen lisää. Vapaapäivinä Jääskeläinen kantaa sinne aamukahvit. Töiden jälkeen parveke on hänen askarteluhuoneensa. Jääskeläinen pitää maalaamisesta ja hiomisesta, mutta ei ompelemisesta.

”Verhot saa kätevästi lyhennettyä ilman neulaa ja lankaa silitysnauhalla”, hän vinkkaa.

Emilia Kangasluoma / HS
Vanhat kattilat käyvät kukka-astioiksi.
Vanhat kattilat käyvät kukka-astioiksi.

Lähes kaikki Jääskeläisen parvekkeen tavarat ovat käytettyinä hankittuja. Kun ihmiset heittävät kattiloitaan pois, Jääskeläinen vie ne kotiinsa kukkapurkeiksi. Hän ei voi myöskään vastustaa kynttilälyhtyjä, ruosteisia esineitä eikä vanhoja ikkunanpokia. Niitä varten hän hankki hiljattain toisen kellarikomeron.

”Siellä on uusia projekteja odottamassa.”

Yksi Jääskeläisen parvekkeelta vielä kuitenkin puuttuu. Hän etsii umpipuista, kaksiovista ja matalaa kaappia, jonka yläosassa on pari lipastonlaatikkoa.

”Näen sen täällä kaapin ovet auki ja kaikki emaliastiani siellä. Kaapin päällä on kukkasia, laatikot ovat raollaan ja niistäkin pilkistää joitain kauniita esineitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat