Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kaikki pysäkit saatetaan repiä sijoiltaan – uusiin toivotaan parempaa suojaa tuulelta

Kaupunki etsii nyt tulevaisuuden pysäkkimallia ja nykypysäkit omistavalle mainosfirmalle haastajaa

Kaupunki
 
Sara Aaltio / HS
Helsingin pysäkit on 25 vuoden ajan omistanut ulkomainosyhtiö JCDecaux. Yhtiö tilasi pysäkkimallin arkkitehti Juha Leiviskältä.
Helsingin pysäkit on 25 vuoden ajan omistanut ulkomainosyhtiö JCDecaux. Yhtiö tilasi pysäkkimallin arkkitehti Juha Leiviskältä. Kuva: Sara Aaltio / HS

Helsinki käynnistelee uusien joukkoliikenteen pysäkkikatosten hankintaa. Nykyiset pysäkit omistaa ulkomainosyhtiö JCDecaux, jonka sopimus pysäkkien ylläpidosta alkaa umpeutua.

Jos se häviäisi tarjouskilpailun pysäkkien hoidosta, noin 1 500–1 600 pysäkkikatosta lentäisi roskiin.

”Ne ovat akateemikko Leiviskän Helsinkiin suunnittelemia, eikä meillä ole niille lähtökohtaisesti käyttöä muualla”, sanoo JCDecaux’n Suomen toimitusjohtaja Klaus Kuhanen. Hän ei ole halukas myöskään myymään katoksia kaupungille.

Pysäkit suunnitellut arkkitehti Juha Leiviskä on tunnettu etenkin kirkkojen piirtäjänä.

Miltä helsinkiläinen pysäkkikatos sitten jatkossa näyttäisi? Sitä ei ole päätetty.

”Täsmällisiä vaatimusmäärittelyjä kasaillaan koko ajan”, sanoo projektipäällikkö Jan Koskenmäki Helsinkin liikennelaitos HKL:sta.

Toiveita on kuitenkin esitetty: Esimerkiksi bussiliikenteestä vastaava Helsingin seudun liikenne toivoo, että tuulisissa oloissa pysäkillä voisi olla seinä myös kadun puolella.

Onnistuisiko roiskeseinän lisääminen nykypysäkkeihin?

”Ensimmäinen, jolta sitä pitäisi kysyä, on herra Leiviskä itse. Tuskin sitä on sillä tavalla suunniteltu”, Klaus Kuhanen sanoo.

Pysäkit ovat kallis julkinen hankinta, joten se on lain mukaan kilpailutettava. Asiakirjojen perusteella näyttää siltä, että Helsinki haluaa aidosti koetella markkinoita ja löytää JCDecaux’lle haastajia.

JCDecaux on vastannut pysäkeistä vuodestä 1991.

”Joskus pitkäkin sopimus päättyy”, sanoo HKL:n hallintojohtaja Yrjö Judström. Hänen mukaansa Helsinki on ollut tyytyväinen ulkomainosyhtiön toimintaan ja Leiviskän pysäkeihin.

Liikennelaitoksen johtokunta käsittelee hankintasuunnitelmaa torstaina.

Helsingin lähtökohta on, että ulkopuolinen operaattori rakentaisi jatkossakin pysäkit omalla kustannuksellaan ja pitäisi ne kunnossa samaan tapaan kuin JCDecaux nyt. Vastineeksi se saisi 15 vuoden ajan tulot pysäkkien ulkomainoksista.

Pysäkkikatokset maksaisivat operaattorille 15–20 miljoonaa euroa. JCDecaux’n Kuhanen ei usko, että sellainen riski kiinnostaisi mainosalaa. Ei etenkään nyt, kun markkina myllertää ja ulkomainontakin siirtyy printistä digiin.

”Helsingin pysäkkien totaalinen uusiminen nykyaikaisilla teknologisilla innovaatioilla varustettuna olisi niin kallis pieti, että sen rahoittaminen mainosmyynnillä olisi hyvin haastavaa.”

Koska JCDecaux’lla jo on pysäkit, sillä olisi tulevassa tarjouskilpailussa etulyöntiasema. Pelin tasoittamiseksi ja muiden tarjoajien houkuttelemiseksi Helsinki kaavailee laittavansa pysäkkien uusimiseen myös vajaat 5 miljoonaa euroa omaa rahaa.

Juhani Niiranen
Siellä täällä lähiöissä seisoo edelleen vanhoja pysäkkejä ajalta, jolloin Helsinki omisti pysäkkinsä itse. Hanna Toiviainen odotti bussia Roihuvuoressa syksyllä 2012.
Siellä täällä lähiöissä seisoo edelleen vanhoja pysäkkejä ajalta, jolloin Helsinki omisti pysäkkinsä itse. Hanna Toiviainen odotti bussia Roihuvuoressa syksyllä 2012.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat