Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Temppeliaukion kirkko alkaa periä turistiryhmiltä maksua – ”Tilanne on käynyt kestämättömäksi”

Vierailumaksu peritään turistiryhmiä kiertokäynnille tuovilta matkanjärjestäjiltä. Yksittäisille matkailijoille ovet ovat auki ilmaiseksi jatkossakin.

Kaupunki
 
Sabrina Bqain
Temppeliaukion kirkossa kävi viime vuonna 615000 turistia. Heistä noin 70 prosenttia tuli ryhmän mukana ja loput 30 prosenttia yksittäisinä kävijöinä.
Temppeliaukion kirkossa kävi viime vuonna 615000 turistia. Heistä noin 70 prosenttia tuli ryhmän mukana ja loput 30 prosenttia yksittäisinä kävijöinä. Kuva: Sabrina Bqain

Temppeliaukion kirkko alkaa periä turistiryhmiltä vierailumaksua vuoden 2017 alusta.

Maksun suuruus on kolme euroa henkilöltä. Töölön seurakuntaneuvosto päätti vierailumaksusta keskiviikkona kokouksessaan.

Maksu peritään turistiryhmiä kiertokäynnille tuovilta matkanjärjestäjiltä. Yksittäisille matkailijoille ovet ovat auki ilmaiseksi jatkossakin.

Myös osallistuminen kirkoissa järjestettyihin tapahtumiin on jatkossakin maksutonta niin Temppeliaukion kirkossa kuin muissakin kirkoissa.

Vierailumaksua vastaan turistiryhmän jäsenet saavat kirkosta kertovan esitteen, pääsevät tutustumaan kirkkosaliin ja voivat käyttää kirkon wc-tiloja. Myös yksittäiset matkailijat voivat halutessaan maksaa näistä palveluista.

Töölön kirkkoherra Auvo Naukkarinen kertoo, että turistitoimintaa on tähän asti rahoitettu pääosin kirkollisverovaroin. Jatkuvasti lisääntyvän turistimäärän myötä myös kustannukset ovat kuitenkin lisääntyneet.

”Tilanne on käynyt kestämättömäksi”, Naukkarinen toteaa.

Temppeliaukion kirkossa on arvioitu käyvän vuosittain noin 500 000 vierailijaa. Vuonna 2015 kaikki turistit laskettiin yksitellen, ja kävijämäärien huomattiin nousseen 615 000:een. Heistä noin 70 prosenttia tuli ryhmän mukana ja loput 30 prosenttia yksittäisinä kävijöinä.

”Majoituskapasiteetti kasvaa Helsingissä jatkuvasti, ja kansainvälisten liikennereittien kehittyessä myös turistien määrä kasvaa. Meidän on pystyttävä jotenkin vastaamaan tähän kasvuun”, Naukkarinen sanoo.

Kun Töölön ja Taivallahden seurakunnat yhdistyivät vuonna 2011, Töölön seurakunta menetti noin 200 000 euroa vuotuisesta budjetistaan. Seurakuntayhtymässä on käynnissä voimakas toimintakulttuurin muutoshanke, joka vaatii vuosien 2016–2018 välillä 15 miljoonan euron vähennyksiä yhteisiin menoihin.

Kesäkuukausina Temppeliaukion kirkossa käy 8 000–10 000 turistia päivässä. Kirkkoon on jouduttu palkkaamaan lisää henkilökuntaa, ja sisäänpääsy on yritetty järjestää kaikille niille, jotka haluavat päästä tutustumaan kirkkoon. Saniteettitilojen puhtaanapidosta ja saniteettitavaroiden ostamisesta koituu kymmenien tuhansien kulut vuositasolla.

”Suomessa on kirkkoja, joiden tutustumismaksu on jopa kuusi euroa. Me katsoimme, että se on aivan liikaa. Seurakunnan hallintoelimissä linjattiin, että maksun täytyy jäädä kolmen euron tuntumaan. Tästä seurakunta maksaa verot, jolloin jäljelle jää hieman yli kaksi euroa”, Naukkarinen kertoo.

Seurakunta on neuvotellut vierailumaksusta matkanjärjestäjien kanssa. Naukkarisen mukaan kaikki ovat ymmärtäneet maksuperusteen ja sen, että turistityöstä syntyy seurakunnalle kuluja.

”Oppaat, jotka tuovat kirkkoon turistiryhmän, ilmoittavat etukäteen ryhmän koon. Kirkkoon jätettävän palvelusetelin perusteella voimme jälkikäteen laskuttaa kyseistä matkatoimistoa tai matkanjärjestäjää.”

Seurakunnan perustehtäviä ovat evankeliumin julistus, sakramenttien jako ja laupeudentyö. Nykytilanteessa Töölön seurakunnan jäsenet ovat joutuneet maksamaan kirkollisveron kautta myös turistityötä, jolloin raha on ollut pois kirkon perustehtävästä.

”Siinä mielessä on kirkon tehtävän suunnasta äärimmäisen perusteltua, että kustannuksia aiheuttavat myös edesauttavat kulujen kattamisessa, eivätkä ne, joiden kirkollisveron tulisi mennä kirkon perustehtävän tukemiseen”, Naukkarinen sanoo.

Naukkarisen mielestä kirkko ja turismi sopivat hyvin yhteen. Onhan kirkko niin valtakunnallisesti kuin maailmanlaajuisestikin paikka, jossa käydään yleensä tutustumassa uuteen kaupunkiin matkatessa.

”Kirkko on jo sinällään julistava rakennuksena, ja aika moni meistä on kiinnostunut siitä, mitä silmillään näkee ja minkälainen käyntikokemus tällaisessa isossa rakennuksessa käyminen on. Yksi kirkon perustehtävistä on myös julistaa pelkästään sillä, että kirkon torni näkyy ja kirkon kelloja soitetaan. Kirkko on olemassa instituutiona tämän maailman keskellä”, Naukkarinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat