Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSL esittää kaikkien aikojen suurimpia korotuksia lippujen hintoihin – katso HS:n laskurilla, miten omat kulusi nousisivat

Suurin yksittäinen tekijä hintojen nousuun ovat uusista radoista aiheutuvat kulut

Kaupunki
 
Marja Väänänen / HS
HSL esittää matkalippujen hintoihin keskimäärin 5,5 prosentin korotusta vuodelle 2017.
HSL esittää matkalippujen hintoihin keskimäärin 5,5 prosentin korotusta vuodelle 2017. Kuva: Marja Väänänen / HS

Helsingin seudun liikenne (HSL) esittää matkalippujen hintoihin keskimäärin 5,5 prosentin korotusta vuonna 2017. Kyseessä on kova korotus: aiemmin korotus on vaihdellut yhden prosentin ja 4,9 prosentin välillä HSL:n toiminta-aikana.

Jutun alla olevalla laskurilla voit laskea, paljonko esitetty muutos voisi vaikuttaa omiin lippukustannuksiisi.

Länsimetro on suurin yksittäinen tekijä, joka nostaa hintoja, kertoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

”Hintoja nostavat operointi- ja infrakustannukset. Ehdotettu korotus on suurempi kuin aiemmin, mutta toisaalta palvelutaso paranee. Länsimetro on laskettu käytössä olevaksi koko vuoden. Vuoroja on myös lisätty ja on tullut uusia yhteyksiä”, Rihtniemi sanoo.

Operoinnilla tarkoitetaan linjojen liikennöintiä ja infralla rakenteita kuten esimerkiksi ratojen rakentamista ja kunnossapitoa.

Viime vuonna korotus oli 4,9 prosenttia. Vuodelle 2017 esitettiin aiemmin yli 11 prosentin korotusta, mutta siitä on luovuttu.

HSL:n ehdottama korotus jakaantuisi eri lippulajien kesken: kerta-, kausi- ja arvolippuihin kaikkiin tulisi korotus. Sisäisiä lippuja korotettaisiin hieman enemmän kuin seutulippuja.

”Pyrimme tasapainottamaan lipputyyppien välisiä eroja. Nyt hyppäys seutu- ja sisäisten lippujen hintojen välillä on kovin suuri.”

Nykyään jäsenkuntien sisäinen 30 vuorokauden kausilippu maksaa 52,40 euroa ja kolmen vyöhykkeen seutulippu 152,30 euroa. Jäsenkuntia ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kirkkonummi, Kerava, Sipoo ja Kauniainen.

HSL:n jäsenkuntien sisäisiin lippuihin esitetään keskimäärin 6,1 prosentin korotusta ja seutulippuihin 4,7 prosentin.

Näillä korotuksilla sisäinen kausilippu nousisi kahdella eurolla. Kaikki vyöhykkeet kattavan lipun hinta nousisi 159,20 euroon.

Rihtniemi korostaa, että nämä ovat vain esimerkkejä kuntien lausuntoa varten.

Ongelman ydin on, että viime vuonna avautunut kehärata ja etenkin kesällä avattava länsimetro tuplaavat HSL:n vuosittaisen infralaskun nykyisestä 65 miljoonasta noin 130 miljoonaan euroon vuonna 2017.

Suurin hypähdys tapahtuu vuonna 2017, kun molemmat raideyhteydet ovat käytössä koko vuoden ajan.

Joukkoliikennehankkeiden rakennuskuluista puolet kierrätetään HSL:n kautta. Näin koko seutua hyödyttävät investoinnit eivät jää vain isäntäkunnan maksettavaksi.

Alunperin ensi vuoden korotustarpeeksi oli arvioitu peräti 11 prosenttia.

”Nyt tarve olisi 10 prosenttia samalla lailla laskettuna. Ehdotus on kuitenkin, että käyttökustannukset nousevat 3,5 prosenttia ja päälle varataan 2 prosenttia infrakustannuksiin.”

Esitys menee HSL:n jäsenkuntiin lausuntokierrokselle kesän aikana. HSL:n hallitus käsittelee asian lokakuun lopussa, jolloin vasta selviää, miten paljon lippuja todellisuudessa korotetaan.

Korotukset tulevat voimaan vuoden vaihteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat