Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauttasaaresta kerätään tuhat punkkia flanellilakanoiden avulla – tutkimus selvittää tauteja kantavien punkkien yleisyyttä

Punkkitutkimuksen toivotaan tuottavan tietoa, jonka avulla ihmiset osaisivat suojautua paremmin punkeilta

Kaupunki
 
Liisa Niemi
Vesa-Matti Väärä
Tältä punkkien kerääminen lakanalla näyttää. Punkkitutkija Jani Sormunen keräsi punkkinäytteitä Seilin saarelta viime kesänä.
Tältä punkkien kerääminen lakanalla näyttää. Punkkitutkija Jani Sormunen keräsi punkkinäytteitä Seilin saarelta viime kesänä. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Lauttasaari. Lauttasaaressa on käynnissä punkkioperaatio: Tutkijoiden tavoitteena on kerätä noin 1 000 punkkia kesäkuun aikana.

Punkkeja kerätään haravoimalla Lauttasaaren virkistysalueiden aluskasvillisuutta vaaleilla flanellilakanoilla.

Keräys on osa tutkimusta, jossa pyritään selvittämään, kuinka yleisiä puutiaisaivokuumetta ja borrelioosia kantavat punkit ovat. Laaja punkkitutkimus käynnistyi 3. kesäkuuta. Sitä suorittavat Saaristolääkärit Oy yhdessä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa.

Punkkien levittämät taudit ovat yleistyneet Uudellamaalla. Tutkimuksella halutaankin selvittää onko sellaisilla alueilla, joissa on todettu puutiaisten levittämiä tauteja ihmisillä, enemmän myös tauteja kantavia punkkeja.

Saaristolääkärien lääkäri Janne Castrénin mukaan punkkitutkimus tehdään myöhemmin myös Tontunmäellä Espoossa, jossa on todettu muutamia puutiaisaivokuumetapauksia.

Elokuussa tautien yleisyyttä selvitetään myös myyrien osalta. Jyrsijöitä etsitään Lauttasaaresta samoilta paikoilta, joissa on runsaasti punkkeja.

Saaristolääkärit kaipaavat tutkimusta varten vinkkejä Lauttasaaren paikoista, joissa punkkeja on paljon. Vihjeitä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen punkit@saaristolaakarit.fi.

Vesa-Matti Väärä
Punkit ovat pieniä ja vikkeliä.
Punkit ovat pieniä ja vikkeliä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat