Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kaikki pysäkit saatetaan repiä irti

Kaupunki etsii nyt tulevaisuuden pysäkkimallia ja nykypysäkit omistavalle mainosfirmalle haastajaa

Kaupunki
 
Sara Aaltio / HS
Helsingin pysäkit on 25 vuoden ajan omistanut ulkomainosyhtiö JCDecaux. Yhtiö tilasi pysäkkimallin arkkitehti Juha Leiviskältä.
Helsingin pysäkit on 25 vuoden ajan omistanut ulkomainosyhtiö JCDecaux. Yhtiö tilasi pysäkkimallin arkkitehti Juha Leiviskältä. Kuva: Sara Aaltio / HS

Helsinki käynnistelee uusien joukkoliikenteen pysäkkikatosten hankintaa.

Nykyiset pysäkit omistaa ulkomainosyhtiö JCDecaux, jonka sopimus pysäkkien ylläpidosta alkaa umpeutua. Jos se häviäisi tarjouskilpailun pysäkkien hoidosta, noin 1 500–1 600 pysäkkikatosta vaihtuisi.

”Ne ovat akateemikko Leiviskän Helsinkiin suunnittelemia, eikä meillä ole niille lähtökohtaisesti käyttöä muualla”, sanoo JCDecaux’n Suomen-toimitusjohtaja Klaus Kuhanen. Hän ei ole halukas myöskään myymään katoksia kaupungille.

Pysäkit suunnitellut arkkitehti Juha Leiviskä on tunnettu etenkin kirkkojen piirtäjänä.

Vielä ei ole päätetty, miltä pysäkkikatokset näyttäisivät jatkossa.

”Täsmällisiä vaatimusmäärittelyjä kasaillaan koko ajan”, sanoo projektipäällikkö Jan Koskenmäki Helsinkin liikennelaitoksesta HKL:stä.

Toiveita on kuitenkin esitetty: esimerkiksi Helsingin seudun liikenne toivoo, että tuulisissa oloissa pysäkillä voisi olla seinä myös kadun puolella.

Onnistuisiko roiskeseinän lisääminen nykypysäkkeihin?

”Ensimmäinen, jolta sitä pitäisi kysyä, on herra Leiviskä itse. Tuskin sitä on sillä tavalla suunniteltu”, Klaus Kuhanen sanoo.

Pysäkit ovat kallis julkinen hankinta, joten se on lain mukaan kilpailutettava. Asiakirjojen perusteella näyttää siltä, että Helsinki haluaa aidosti koetella markkinoita ja löytää JCDecaux’lle haastajia.

JCDecaux on vastannut pysäkeistä vuodesta 1991.

”Joskus pitkäkin sopimus päättyy”, sanoo HKL:n hallintojohtaja Yrjö Judström. Hänen mukaansa Helsinki on ollut tyytyväinen ulkomainosyhtiön toimintaan ja Leiviskän pysäkeihin.

Liikennelaitoksen johtokunta hyväksyi hankesuunnitelman katosten uusimiseksi torstaina.

Helsingin lähtökohta on, että ulkopuolinen operaattori rakentaisi jatkossakin pysäkit omalla kustannuksellaan ja pitäisi ne kunnossa samaan tapaan kuin JCDecaux nyt. Vastineeksi se saisi 15 vuoden ajan tulot pysäkkien ulkomainoksista.

Pysäkkikatokset maksaisivat operaattorille 15–20 miljoonaa euroa. JCDecaux’n Kuhanen ei usko, että sellainen riski kiinnostaa mainosalaa etenkään nyt, kun markkina myllertää ja ulkomainontakin siirtyy printistä digiin.

”Helsingin pysäkkien totaalinen uusiminen nykyaikaisilla teknologisilla innovaatioilla varustettuna olisi niin kallis pieti, että sen rahoittaminen mainosmyynnillä olisi hyvin haastavaa.”

Koska JCDecaux’lla jo on pysäkit, sillä olisi tulevassa tarjouskilpailussa etulyöntiasema.

Pelin tasoittamiseksi ja muiden tarjoajien houkuttelemiseksi Helsinki kaavailee sijoittavansa pysäkkien uusimiseen myös vajaat viisi miljoonaa euroa omaa rahaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat