Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio ja kunnat sopivat: Helsingin seudulle 60 000 asuntoa neljässä vuodessa

Maakuntauudistus aiheuttaa epätietoisuutta siitä, kuka tekee tulevaisuudessa tärkeät päätökset maankäytöstä

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Mal-sopimusten allekirjoitustilaisuus veti Smolnan täyteen kuntajohtajia. Seremonioiden alkua seurasivat muiden muassa HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi (keskellä) ja hänen takanaan seisseet Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen.
Mal-sopimusten allekirjoitustilaisuus veti Smolnan täyteen kuntajohtajia. Seremonioiden alkua seurasivat muiden muassa HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi (keskellä) ja hänen takanaan seisseet Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

10 000 asuntoa lisää

 Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus (mal) lupaa seudulle 10 000 asuntoa enemmän kuin päättyneellä sopimuskaudella syntyi. Uusi kausi ulottuu vuoteen 2019.

 Allekirjoittajina on 14 Helsingin seudun kuntaa.

 Esimerkiksi Helsinkiin on syntymässä vuosittain 6 000 uutta asuntoa. Kaupunki suunnittelee määrän kasvattamista jopa 7 000 asuntoon.

Kaartinkaupunki

Helsinkiläisten asuntojen kovat kauppahinnat ja kireät vuokramarkkinat kertovat vaihtoehtojen puutteesta pääkaupunkiseudulla. Pitkän tasaisen kauden jälkeen asuntojen hinnat pamahtivat 4,7 prosentin nousuun huhtikuussa.

”Täytyy toivoa, että tuo kasvu on vain yksittäisen kuukauden luku. Pyrimme vastaamaan hintojen nousuun juuri asuntotuotannon määrän nostolla”, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) sanoo.

Sinnemäki oli yksi niistä kymmenistä kuntajohtajista, jotka torstaina todistivat historiallisen monen kasvusopimuksen allekirjoitusta Smolnassa.

Kuntajohtajien tähtäimessä olivat maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) sopimukset, joiden toivotaan siivittävän neljän kaupunkiseudun eli Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun kasvua uuteen vauhtiin. Lisäksi valtio teki kasvusopimukset kuuden kaupungin ja kahden kasvukäytävän kanssa. Kasvukäytäviksi oli luokiteltu Helsingin ja Seinäjoen väli sekä etelärannikko Turusta Helsingin kautta itään.

Helsingin seutua koskevan sopimuksen on määrä tuoda 10 000 asuntoa enemmän kuin viime sopimuskaudella toteutui.

Vuoteen 2019 mennessä pitäisi siten syntyä yhteensä 60 000 asuntoa.

Valtion ja kuntien keskinäisillä sopimuksilla on kuntakentällä hyvä maine, koska niissä valtio sitoutuu antamaan rahaa tärkeisiin liikennehankkeisiin, esimerkiksi Helsingin seudulla Raide-Jokeriin ja Tampereella raitiotiehen.

Hallituksen maakuntauudistus on silti herättänyt epäilyjä siitä, onko kahdenvälisille sopimuksille enää luvassa jatkoa.

”Niiden pitää jatkua. Kaupunkiseuduilla riittää erityisongelmia, joihin nämä sopimukset vastaavat hyvin”, Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok) sanoo.

Myös Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) pitää sopimusten jatkumista selvänä.

”Seudusta pitää muodostua yksi kokonaisuus, ja se onnistuu valtion ja kuntien suoran yhteistyön kautta”, Pajunen sanoo.

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen valmistelevat parhaillaan esitystä omasta erillisratkaisusta, joka kattaa sosiaali- ja terveystoimen lisäksi myös maankäyttöä, liikennettä sekä elinkeinopolitiikkaa.

Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen vaikutuksia ei kuitenkaan vielä tiedetä. Maakuntauudistuksen valmistelua vetävä Hämeen maakuntaliiton toimitusjohtaja Timo Reina (kesk) rauhoittelee kuntia, että siirroissa puhutaan ely-keskusten ja maakuntaliittojen tehtävistä.

”Kaupunkien maankäyttöön liittyviin tehtäviin ei olla koskemassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat