Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus hylkäsi Helsingin Mätäjoen myrkkypäästöön liittyneet syytteet

Tuhansia kaloja kuoli, kun maalitehtaalta pumpattiin sadeveden sijasta liuotinbensiiniä Helsingin Mätäjokeen toukokuussa 2013.

Kaupunki
 
Teknoksen maalitehtaalta alkunsa saanut myrkkypäästö tappoi kaloja Mätäjoessa Helsingissä toukokuussa 2013.
Teknoksen maalitehtaalta alkunsa saanut myrkkypäästö tappoi kaloja Mätäjoessa Helsingissä toukokuussa 2013.

Oikeus on hylännyt kaikki syytteet, jotka liittyvät maalinvalmistaja Teknoksen tehtaalta Helsingin Mätäjokeen päätyneeseen liuotinbensiiniin. Vuoden 2013 toukokuussa sattuneen liuotinpäästön seurauksena kuoli tuhansia kaloja.

Kahta Teknoksen esimiestä syytettiin törkeästä ympäristön turmelemisesta. Lisäksi yhtä työntekijää syytettiin tuottamuksellisesta ympäristön turmelemisesta.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi perjantaina kaikki syytteet. Käräjäoikeuden mukaan syytteet oli hylättävä, koska ympäristörikosten tunnusmerkistöt eivät täyttyneet.

Syyttäjän mukaan törkeästä ympäristön turmelemisesta syytetyt esimiehet olivat olivat toimineet huolimattomasti, jolloin maalinvalmistuksessa käytettävää liuotinbensiiniä oli päässyt ympäristöön sadevesikaivon tyhjennyksen yhteydessä.

Varasto-osaston esimies oli oikeiden mukaan toiminut huolimattomasti, kun hän oli laiminlyönyt varastotyöntekijän asianmukaisen ohjeistuksen työtehtävään ja jättänyt tämän tekemään työtehtävää yksin.

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei esimiehen toiminta ollut ympäristön turmelemisen rikosoikeudellisen vastuun edellyttämällä tavalla törkeää huolimattomuutta, koska myös hänen taitonsa olivat puutteellisia.

Tehtaalta pumpattiin Mätäjokeen maanalaisen liuotinsäiliön sisältöä, vaikka tarkoitus oli pumpata huolto- ja instrumenttikuiluihin kertynyttä sade- ja sulamisvettä.

Käräjäoikeus piti tuomiossaan riidattomana sitä, että pumppaus tehtiin väärästä säiliöstä.

Liuotinbensiiniä valui sadevesiviemärin kautta Mätäjokeen noin kahden tunnin ajan. Käräjäoikeudessa todistajana olleen ympäristöasiantuntijan mukaan koko kalasto kuoli päästökohdasta alajuoksun suuntaan. Joessa oli muun muassa taimenia, haukia ja ahvenia.

Myös osa pohjaeläimistöstä kuoli, ja päästöllä oli pientä vaikutusta myös kasveihin.

Jokea kunnostettiin juoksuttamalla siihen viikon ajan vettä Päijännetunnelista. Syyskuussa 2013 tehdyssä jälkiseurannassa liuotinta löytyi vielä muun muassa kivien alta pohjasedimentistä, mutta määrät olivat niin vähäisiä, ettei niillä ollut ympäristöasiantuntijan mukaan enää merkittävää vaikutusta.

Valtio velvoitetaan korvaamaan syytteistä vapautettujen henkilöiden ja Teknoksen oikeudenkäyntikulut. Maksettavaa kertyi korkoineen noin 150 000 euroa.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat