Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimetro viivästyy jopa kuukausia – nykyiset bussilinjat loppuvat silti

”Siellä on valvontajärjestelmiin liittyviä riskejä”, sanoo Länsimetro-yhtiön toimitusjohtaja Matti Kokkinen. Aloittamisaikaa ei nyt ennakoida.

Kaupunki
 
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Espoon metrolinjan rakennustyöt ovat edenneet siihen vaiheeseen, että raiteita pitkin pääsee kulkemaan metron nykyiseltä pääteasemalta Ruoholahdesta Matinkylään asti. HS:n kamera oli kyydissä vuoden 2015 marraskuussa, kun viimeinen kiskojenkuljetusvaunu kulki länteen, tunnelin päähän. Kuvaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov, leikkaus: Arttu Luhtala

Helsingistä Espooseen kulkevan länsimetron aloittaminen viivästyy. Viive voi kestää jopa kuukausia. Ongelmat liittyvät metron turvallisuusjärjestelmien testaamiseen.

”Siellä on valvontajärjestelmiin liittyviä riskejä”, sanoo Länsimetro-yhtiön toimitusjohtaja Matti Kokkinen.

Metron liikenteen piti alkaa 15. elokuuta. Kokkisen mukaan se on ”ylivoimainen haaste”.

Kokkinen ei nyt anna tarkkaa aika-arviota metron aloittamiselle. Helsingin seudun liikenteen HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok) on siinä käsityksessä, että kyse on useiden kuukausien viivästyksestä.

Metron myötä lopetettaviksi suunnitellut bussilinjat Helsingin keskustaan loppuvat joka tapauksessa 15. elokuuta.

Ongelmat tulivat ilmi, kun Otaniemen asemalla alettiin testata tiedon kulkua aseman ja valvomon välillä mahdollisen hätätilanteen sattuessa. Tieto ei kulkenut toivotusti, ja samalla osoittautui, että testaukset vievät odotettua pidemmän ajan.

Otaniemi oli ensimmäinen asema, jolla testejä tehtiin.

Isoksi kysymykseksi jää nyt, millä kyydillä metron vaikutusalueelta syksyn tullen kuljetaan Helsinkiin.

”Alamme nyt suunnitella Espoon ja Lauttasaaren bussilinjastoa tämän mahdollisesti kuukausia kestävän poikkeustilanteen mukaiseksi”, muotoilee Helsingin seudun liikenteen HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi tiedotteessa.

Metron käyttöönoton piti mullistaa Espoon joukkoliikenne siten, että Helsingin Kamppiin kulkevat bussilinjat korvattaisiin pitkälti syöttöliikenteellä metroasemille. Samanlainen järjestely on ollut tulossa Helsingin Lauttasaareen.

Rihtniemen mukaan Etelä-Espoosta ja Lauttasaaresta pääsee jatkossakin bussilla Kamppiin, mutta liikenne ei jatku samassa laajuudessa kuin nyt.

”Varaudumme väliaikaiseen liikenteeseen ja selvittelemme ensi viikolla asiaa liikennöitsijöiden kanssa”, Rihtniemi kertoo.

Käytännössä matkustajat joutuvat todennäköisesti jatkamaan metroasemilta Helsinkiin bussilla. Mistä busseja saadaan ja mitä reittejä ne ajavat, se on nyt selvittelyn alla.

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markus Torkki (kok) sai perjantaina illansuussa puhelimitse tiedon länsimetron ongelmista.

”Tämä on erittäin ikävä uutinen, ja nyt täytyy nopeasti saada lisätietoa siitä, mistä on kyse”, Torkki sanoo.

”Tähän asti olemme olleet erittäin luottavaisia siihen, että liikenne alkaa 15.8. Nyt harmittaa eniten niiden ihmisten puolesta, joita metron pitäisi palvella.”

HS:n tietojen mukaan metroliikenteen viivästymisestä on huhuttu Espoossa jo pitkään, mutta mitään virallista tietoa ei ole tullut.

”Miksi tästä kerrotaan vasta nyt”, ihmettelee kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Maria Guzenina (sd).

Häntä huolestuttavat viivästyksen aiheuttamat kustannukset sekä se, miten liikenne Helsingin keskustaan syksyllä järjestetään.

”Odotan täyttä selvitystä maanantain valtuuston kokoukseen mennessä”, Guzenina sanoo.

Helsingin seudun liikenne aloitti jo toukokuussa varautumisen länsimetron ”alkuvaiheen häiriöihin” pyytämällä bussiliikennöitsijöiltä tarjouksia metroa korvaaville bussireiteille. Reitit kulkisivat Kampista Tapiolaan, Otaniemeen, Matinkylään ja Lauttasaareen.

HS:n tietojen mukaan eri yhtiöiltä on kyselty useita kymmeniä busseja.

Esimerkiksi Nobina-bussiyhtiöltä tiedusteltiin muutama viikko sitten pariakymmentä bussia korvaamaan metron mahdollista viipymistä. Silloin puhuttiin varautumisesta yhden kuukauden viipeeseen.

”Ilmassa oli kyllä keskustelua, että siinä saattaisi mennä pidempäänkin”, sanoo Nobina Finlandin toimitusjohtaja Tom Ward.

Ainakaan Nobina ei tällä tietoa aja metroa korvaavia reittejä, sillä neuvottelut kariutuivat hintaan, Ward kertoo. Sen sijaan yhtiö aloittaa syöttöliikenteen metroasemille 15. elokuuta aivan kuten se on HSL:n kanssa sopinut.

Torstaina HSL esitti, että matkalippujen hintoja korotettaisiin keskimäärin 5,5 prosenttia. Suurin yksittäinen kustannuksia nostava tekijä on länsimetron liikennöinnin alkaminen.

Vesa Moilanen Lehtikuva
Länsimetron aloitusta mainostetaan jo Kampin metroasemalla.
Länsimetron aloitusta mainostetaan jo Kampin metroasemalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat