Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleisestä käymälästä Helsingin paraatipaikaksi – Töölönlahden puisto avautuu viimein

Töölönlahden alue ottaa askeleen kohti virallista valmistumista, kun uusi puisto avataan sunnuntaina.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Töölönlahden puisto, virallisesti tilapäinen, on juuri valmistunut.
Töölönlahden puisto, virallisesti tilapäinen, on juuri valmistunut. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Helsinki-päivänavajaiskarnevaali kestää koko päivän

 Puiston avajaisjuhlat Töölönlahdella alkavat klo 12 ja loppuvat klo 17.

 Ohjelmassa on esimerkiksi päivätanssit 1970-luvun tyyliin Hakasalmen huvilassa klo 13–16 ja kaupunginorkesterin vaskikokoonpanon esitys puiston lavalla klo 14.15.

 HS:n musiikkikriitikko Hannu-Ilari Lampila kertoo Töölönlahden merkityksestä musiikille klo 13.45 ja toimittaja Kaisa Hakkarainen esittelee Bongaa paikka -juttusarjaa pitkin päivää.

 Puisto tulee tutuksi kolmella opastuskierroksella, jotka järjestetään klo 13, 14.30 ja 16.

 Lapsille on hevoskärryajelua ja jättisaippuakuplien puhaltelua.

Kauas on tultu siitä liejuisesta Kluuvinlahdesta, jota käytettiin vielä 1800-luvulla yleisenä käymälänä. Sunnuntaina, Helsinki-päivänä, Töölönlahden puisto avataan virallisesti vuosien vatvomisen ja lennokkaiden suunnitelmien jälkeen.

”Halusimme tehdä sellaisen paikan, jossa voisi ottaa aurinkoa tai mennä piknikille aurinkoisina kesäpäivinä”, kertoo puiston suunnittelija Yrjö Ala-Heikkilä maisema-arkkitehtitoimisto Näkymästä.

Suunnittelijoiden visiona oli luoda urbaani olohuone, jossa olisi tilaa tapahtumille, kuntoilulle ja lasten leikkipaikalle. Puistoon nousee syksyllä Antti Laitisen viisimetrinen taideteos, joka muodostuu teräspellistä tehdystä puunrungosta.

Kaupunkilaiset ovat pikkuhiljaa löytäneet Töölönlahdelle.

Siskokset Milana ja Sinita Räsänen ovat tulleet ystäviensä kanssa puistoon treenaamaan. Sana puiston hyvistä urheiluvälineistä, etenkin köysikiipeilytelineestä, on kirinyt.

”Helsinki on edelläkävijä – en ole nähnyt muissa kaupungeissa vastaavia. Kotona Kuopiossa treenaan yleensä leikkipuistoissa”, Sinita Räsänen kertoo.

”Tänne voi tulla lenkillä tekemään pienen välitreenin”, kertoo Milana Räsänen.

Yli yhdeksän hehtaarin puisto on Helsingin paraatipaikalla Finlandia-talon edessä, ja sen nurmelle paistaa ilta-aurinko.

Tapahtumakaareksi kutsuttu asfalttikäytävä jakaa puiston kahteen: itäpuoli on varattu vapaalle oleskelulle ja länsi tapahtumatoiminnalle. Uutta tapahtumapaikkaa lukuun ottamatta puisto haluttiin pitää mahdollisimman luonnonmukaisena.

Erityisen luonnonmukainen se ei kuitenkaan ole, sillä Kluuvinlahden täyttämisen jälkeen puisto on nähnyt monenlaista. Maisemaa hallitsi tavara-asema, mutta sen tilalle ehdittiin suunnitella mahtipontista rakentamista yli sadan vuoden ajan.

Joukkoon mahtuu täytetyn Töölönlahden poikki kulkeva Eliel Saarisen Kuningasavenue 1910-luvulta ja vähän myöhemmin Oiva Kallion suunnitelma Mannerheimintien molemmin puolin kohoavista taloista.

Jos Alvar Aalto olisi saanut tahtonsa läpi 1960-luvulla, Töölönlahden rannassa ei olisi toimintakaaria, leikkipuistoja eikä niittyjä, vaan osin vedessä seisova julkisten rakennusten rivi. Näiden veteen heijastuvien terassien alla olisi bussiterminaaleja, ja vastapäätä olisi Helsingin pääsisääntuloväylä, joka kulkisi rautatien yli keskustaan.

Suuret visiot heijastavat eri aikojen suunnitteluideoita, kuten esimerkiksi autoistumista, vaikka todellisuudessa ratapiha ja varikkoalue väistyi vasta vuonna 1986. Silloin kaupunki ja valtio pääsivät sopimukseen siitä, että ratapihan on aika lähteä.

Markus Jokela / HS
Riikka Pasasen ja Panu Puukarin toimisto on puiston laidalla ”Yhtenä päivänä toimme puiston reunaan sohvan!” Pasanen kertoo.
Riikka Pasasen ja Panu Puukarin toimisto on puiston laidalla ”Yhtenä päivänä toimme puiston reunaan sohvan!” Pasanen kertoo.

”Sitä ennen kaikki suunnitelmat olivat pikemminkin aivovoimistelua”, kertoo Ilpo Forssén, kaupunkisuunnitteluviraston keskustaprojektin päällikkö.

Sen jälkeen alkoi vihdoin tapahtua: Kiasma nousi vuonna 1998, sitten Sanomatalo, hotelli, Alvar Aallon kadun toimistotalot ja viimeisimpänä rakenteilla oleva keskustakirjasto.

Sunnuntaina avajaisiaan juhliva Töölönlahden puisto on pelkistetty väliaikainen versio alkuperäisestä ja kunnianhimoisesta 66 miljoonan euron suunnitelmasta, johon kuului muun muassa Finlandia-talon edessä oleva vesialue. Sen Helsingin poliitikot hylkäsivät kaksi vuotta sitten. Nykyinen puisto maksoi reilut kuusi miljoonaa euroa.

”Kun kuusi miljoonaa levittää koko alueelle, se ei ole paljon neliötä kohden. Kieli keskellä suuta laskimme kustannuksia”, Ala-Heikkilä kertoo.

Tulevaisuudessa puistoon tuo säpinää vuonna 2018 avautuva keskustakirjasto. Sen edessä nököttävän makasiinin raunion kohtalo on avoin. Toistaiseksi se on suojeltu.

Puiston asemakaavaan on lisäksi varattu kaksi paikkaa kioskeille ja yksi kahvilalle.

”Täällä oli ennen rannassa kioski, joka vuokrasi kajakkeja. Sellaisellekin on nykyään mahdollisuus”, Ala-Heikkilä sanoo.

”Toivon, että puistosta tulee kaupunkilaisille rento, viihtyisä oleskelupaikka”, Ala-Heikkilä summaa.

Markus Jokela / HS
Sunnuntain avajaiset ja kesä ovat ravintoloitsija Manfred Schlegelille näytön paikka. ”Toivottavasti ihmiset löytävät tänne myös syksyllä.”
Sunnuntain avajaiset ja kesä ovat ravintoloitsija Manfred Schlegelille näytön paikka. ”Toivottavasti ihmiset löytävät tänne myös syksyllä.”

Puiston laidalla toimii useita ravintoloita, jotka odottavat hellat kuumina lisää asiakkaita. Manfred Schlegel on pyörittänyt olevaa Basti’s bistroa kolmen vuoden ajan. Puisto ei ole ainakaan vielä vaikuttanut ravintolan kävijämääriin.

”Ensimmäiset kaksi vuotta olivat kauheita, kun täällä oli työmaa eikä tänne perälle oikein löytänyt”, ravintoloitsija sanoo.

 

Pertti Jenytin / Lehtikuva
Töölön sokeritehdas eli nykyinen Suomen Kansallisoopperan alue vuonna 1962.
Töölön sokeritehdas eli nykyinen Suomen Kansallisoopperan alue vuonna 1962.
Aikajana: Ratapihasta kaupunkilaisten olohuoneeksi
1800-luvun alku

Puiston paikalla oli matala ja liejuinen Kluuvinlahti, jota paikalliset käyttivät yleisenä käymälänä.

1862

Suomen ensimmäinen rautatie avattiin Helsingin ja Hämeenlinnan välillä ja Carl Albert Edelfeltin suunnittelema ensimmäinen, tudortyylinen rautatieasemarakennus avattiin. Kluuvinlahti täytettiin, ja sen paikalle nousi ratapiha.

1910-luku

Bertel Jungin keskuspuistosuunnitelmassa esitettiin ajatus keskuspuiston tuomisesta keskustaan Töölönlahden molemmin puolin. Eliel Saarisen ja Jungin Pro Helsingfors – Suur-Helsingin asemakaavaehdotus olisi täyttänyt Töölönlahden. Sen poikki olisi rakennettu leveä puistokatu, Kuningasavenue, joka kulkisi Elielinaukion kohdalta Pasilaan.

1920-luku

Oiva Kallion ja Elsi Borgin asemakaava olisi tiivistänyt Saarisen symmetriset torimuodostelmat ja korttelit Mannerheimintien molemmin puolin suurkaupunki-ihanteen mukaan. Suunnitelmassa oli korkeita taloja, autoja ja lentokoneita.

1930-luku

Pauli E. Blomstedtin käsialaa oli nykyistä puistoa muistuttava viuhkamainen kaupunkitila. Mannerheimintien ja radan vieressä olisi sijainnut taloja ja niiden keskellä olisi lahdelle avautuva laaja puisto. J.S. Sirénin asemakaavasuunnitelmassa Eduskuntatalon eteen olisi rakennettu laaja, arvokas aukio.

1950-luku

Sodan jälkeen kaupunki kasvoi ja liikenne vilkastui. Yrjö Lindegren ja Erik Kråkström varautuivat suunnitelmassaan voimakkaasti kasvavaan ajoneuvoliikenteeseen. Keskustan halki olisi kulkenut kaksi pääkatua itä-länsi– ja pohjoissuunnissa.

HS
Arkkitehti Alvar Aalto esitteli keskustasuunnitelmaansa presidentti Urho Kekkoselle vuonna 1961.
Arkkitehti Alvar Aalto esitteli keskustasuunnitelmaansa presidentti Urho Kekkoselle vuonna 1961.
1960-luku

Alvar Aallon keskustasuunnitelmissa Töölönlahden rannassa olisi julkisten rakennusten rivi osittain veden päällä. Valtavan Terassitorin alla olisi julkista liikennettä ja liiketiloja, ja Helsingin pääsisääntuloväylä olisi sijainnut lahden toisella puolella. Suunnitelmasta ainoastaan Finlandia-talo toteutettiin 70-luvulla.

1980-luku

Kaupunki ja valtio sopivat, että ratapiha poistuu. Kamppi-Töölönlahti-aluetta alettiin valmistella rakentamista varten.

Helsingin kaupunki
Helsingin poliitikot hylkäsivät 66 miljoonan euron hintaisen Finlandiapuiston suunnitelman vuonna 2014.
Helsingin poliitikot hylkäsivät 66 miljoonan euron hintaisen Finlandiapuiston suunnitelman vuonna 2014.
1990–2000-luvut

Töölönlahden yleiskaava hyväksyttiin 90-luvulla. Kiasma, Sanomatalo ja päärautatieaseman yhteydessä oleva hotelli valmistuivat yksi toisensa perään.

2010-luku

Musiikkitalo valmistuu vuonna 2011. Töölönlahden puiston 66 miljoonan euron suunnitelma korvattiin väliaikaisella ja halvemmalla puistolla. Keskustakirjasto valmistuu vuonna 2018.

Lähde: Ilpo Forssén, kaupunkisuunnitteluviraston keskustaprojektin päällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat