Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimetrohanke on farssi, jonka loppua ei näy vieläkään

Viime hetken myöhästymisilmoitus kertoo pienen piirin junailusta ja lähes täydellisestä avoimuuden puutteesta.

Kaupunki
 
Kalle Silfverberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies.
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Espoon metrolinjan rakennustyöt ovat edenneet siihen vaiheeseen, että raiteita pitkin pääsee kulkemaan metron nykyiseltä pääteasemalta Ruoholahdesta Matinkylään asti. HS:n kamera oli kyydissä vuoden 2015 marraskuussa, kun viimeinen kiskojenkuljetusvaunu kulki länteen, tunnelin päähän. Kuvaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov, leikkaus: Arttu Luhtala

Paksu liikennesoppa näyttää odottavan eteläespoolaisia elokuun puolivälistä alkaen. Suorat bussit lakkaavat mutta länsimetroa ei vielä olekaan.

Asukkaat saavat körötellä liityntäbusseilla metroasemien tienoille ja jatkaa sieltä väliaikaisilla bussilinjoilla Helsinkiin. Hankaluuksia on luvassa myös kuntarajan toiselle puolelle Lauttasaareen.

Metroliikenteen alkua joudutaan odottamaan kuukausia, vaikka se vielä hetki sitten tuntui olevan aivan nurkan takana.

Vaikuttaa siltä, että mahalaskun taustalla on metrohankkeille aivan liian tyypillinen pienen piirin junailu ja lähes täydellinen avoimuuden puute. Kaikesta päätellen rataa ja asemia rakentavan Länsimetro Oy:n johto on viimeiseen asti toivonut kaiken järjestyvän.

Turvallisuusjärjestelmiin liittyvistä ongelmista ei ole tiedotettu, vaan päin vastoin Helsingin seudun joukkoliikenteestä vastaavan HSL:n on annettu rauhassa aloittaa massiivinen mainoskampanja länsimetron avaamisesta. Espoon kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajat saivat tietää myöhästymisestä perjantaina.

Kun lopulta tiedotettiin, ajankohta on tyypillinen ikäville uutisille: perjantai-iltapäivällä virka-ajan jälkeen tavallisen kansan ajatukset ovat viikonlopun vietossa. Kaiken lisäksi poliitikkoja työllistävät tänä viikonloppuna viiden eduskuntapuolueen kokoukset.

Kaava on tuttu. Hinta-arvio pitää, kunnes ei pidäkään. Automaattiset junat tulevat, kunnes eivät tulekaan. Metro avataan ajallaan, kunnes ei avatakaan.

Muistellaanpa.

Länsimetron hinta on yli kaksinkertaistunut alkuperäisestä 452 miljoonasta eurosta 714 miljoonan kautta tämänhetkisen arvion mukaiseen 1 088 miljoonaan. Kustannusten nousun selvittely on kesken. Helsingin valtuusto kiukustui hinnasta viimeksi huhtikuussa.

Länsimetro myös laskee koko nykyisen metrojärjestelmän kuljetuskykyä kolmanneksella. Näin siksi, että kustannusten karatessa tehtiin päätös rakentaa lännen metroasemat vanhoja lyhyemmiksi. Siksi kaikkia metrojunia typistetään ja tunnelma tiivistyy vaunuissa erityisesti Sörnäisten ja Herttoniemen välillä mutta myös Espoossa.

Ahtautta on tarkoitus lievittää ajamalla junia nykyistä tiheämpään tahtiin. Lauantaina, myöhästymisuutisen jälkeisenä päivänä, nykyisellä metroradalla on määrä kokeilla, kuinka junien ajaminen pienemmillä vuoroväleillä onnistuu. HSL on varautunut järjestämään bussiliikennettä myös itään, jos 2,5 minuutin vuoroväli ei onnistu.

Tiheämmin kulkevat junat tulevat puolestaan veronmaksajille kalliiksi, koska kuljettajia tarvitaan enemmän kuin pidemmällä vuorovälillä. Ja heitä todella tarvitaan, koska metron automatisointi epäonnistui. Automaattihanke ei sinänsä liity suoraan länsimetroon vaan se oli Helsingin kaupungin liikennelaitoksen projekti. Nyt siitä on jäljellä lähinnä mittavat korvausvaatimukset, joista HKL ja Siemens pian mittelevät oikeudessa.

Kustannusten kasvu näkyy myös lippujen hinnoissa, joihin HSL esittää kaikkien aikojen suurinta korotusta.

Toki metro tuo hyvääkin, kunhan se valmistuu.

Esimerkiksi kaupan investointien houkuttelemissa metrosta on ollut Espoolle korvaamatonta hyötyä. Isoja kauppakeskuksia rakennetaan Tapiolaan, Matinkylään ja Espoonlahteen. Keskuksiin siirtyy myös moni julkinen palvelu.

Ja ennen kaikkea Espoo muuttuu asuinrakentamisen myötä. Rakennuttajat luottavat metrorataan ja asemien ympärille onkin nousemassa asuntoja 100 000 asukkaalle, kun mukaan lasketaan tekeillä oleva linjan jatke Kivenlahteen asti.

Heille ja niille espoolaisille, jotka vanhastaan asuivat asemien tuntumassa, länsimetro on kätevä. Sen sijaan Espoon vanhoilla alueilla asuville matka voi monessa tapauksessa mutkistua ja hidastua. Metro on siis erityisesti tulevaisuuden ja uusien espoolaisten hanke.

Kunhan se valmistuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat