Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Temppeli­aukion kirkon pääsymaksu ”mielenkiintoinen avaus” – ainakin Suomenlinna, kaupungintalo ja Uspenskin katedraali yhä ilmaisia

Helsingin suosituissa turistikohteissa ei aiota vielä seurata Temppeliaukion esimerkkiä sisäänpääsymaksujen perimisestä.

Kaupunki
 
Maksaisitko nähdäksesi Sibelius-monumentin? HSTV kysyi turisteilta sopivaa hintaa nähtävyyksille
Maksaisitko nähdäksesi Sibelius-monumentin? HSTV kysyi turisteilta sopivaa hintaa nähtävyyksille
Yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä, Temppeliaukion kirkko, alkaa periä pääsymaksua turistiryhmiltä. HSTV vieraili Helsingin maamerkeillä kysymässä turisteilta paljonko nämä olisivat valmiita maksamaan nähtävyydellä vierailusta. Toimittaja: Salla Hekkala, kuvaus: Terhi Liimu, leikkaus: Esa Juntunen.

”Mielenkiintoinen avaus Temppeliaukion kirkolta, katsotaan mihin se johtaa”, sanoo pastori ja kirkkoherran sijainen Teo Merras Uspenskin katedraalista.

HS kertoi torstaina, että Temppeliaukion kirkko perii jatkossa maksuja turistiryhmiltä. Maksun suuruus on kolme euroa henkilöltä. Yksittäisille matkailijoille ovet ovat auki ilmaiseksi jatkossakin.

Uspenskin katedraali on yksi Helsingin viidestä suosituimmasta turistikohteesta. Siellä vieraili viime vuonna arviolta 500 000 kävijää eli saman verran kuin Temppeliaukion kirkossa ja Tuomiokirkossa.

Vesa Laitinen
Helsingin kaupungintalo
Helsingin kaupungintalo

Katedraalilla ei vielä ole suunnitelmia alkaa periä sisäänpääsymaksuja.

”Seuraamme, syntyykö tästä yleinen käytäntö”, Merras sanoo. Hän ymmärtää Temppeliaukion tarpeen maksuille.

”Meilläkin käy paljon matkailijoita, mistä aiheutuu henkilökunnan lisäystarvetta. Suurin ongelma ja haasteemme on erityisesti jumalanpalvelusten ja toimitusten aikana vierailevien turistiryhmien vastaanottaminen.”

Katedraalissa ei lasketa yksittäisten kävijöiden määrää, vaan kävijämäärät perustuvat arvioihin.

Viime vuonna Helsingin suosituimpia käyntikohteita olivat Messukeskus ja Linnanmäen huvipuisto, joissa tilastoitiin vähintään miljoona kävijää Helsingin kaupungin matkailuraportin mukaan. Kolmanneksi suosituin kohde oli Suomenlinna.

Korkeilla sijoilla olivat lisäksi Korkeasaaren eläintarha, Helsingin tuomiokirkko, Temppeliaukion kirkko, Uspenskin katedraali ja kaupungintalo.

Aku Isotalo
Uspenskin katedraali
Uspenskin katedraali

Suomenlinnassa sisäänpääsymaksuja on harkittu.

”Asia tulee aina aika ajoin esiin. Viimeksi tänä vuonna olemme tilanneet siihen liittyvän tutkimuksen”, kertoo kehittämispäällikkö Petteri Takkula Suomenlinnan hoitokunnasta.

”Haluamme miettiä maksuja avoimesti, vaikka juuri nyt niiden asettamiseen ei ole paineita”, hän sanoo. Hoitokunta vastaa Suomenlinnan säilyttämisestä ja kehittämisestä.

Suomenlinnan hoitokunta ei halua kanavoida pääsymaksutuloja itselleen, vaan luottaa siihen, että Suomenlinnan vetovoiman vaikutus paikallistalouteen huomioidaan, kun päätetään kohteen määrärahoista.

Suomenlinnan taloudellinen vaikutus Helsingissä oli yli 40 miljoona euroa vuonna 2015.

”Emme näe järkevänä, että hoitokunta olisi pääsymaksujen kerääjä, vaan rahoitus tulee siitä, että olemme tärkeä kulttuuriperintökohde ja kannattava sijoitus. Saamme myös vuokratuloa yrityksiltä”, Takkula sanoo.

Takkula korostaa, että Suomenlinna on laaja alue, jolla on monenlaista toimintaa. Saarella sijaitsee museoiden lisäksi esimerkiksi telakka ja vuokra-asuntoja. Osa saaren kohteista on maksullisia.

Kari Pullinen
Suomenlinna
Suomenlinna

Helsingin kaupungintalo, jossa toimii Virka-galleria, oli viime vuonna Helsingin kymmenen suosituimman käyntikohteen joukossa. Sisäänpääsy on ilmainen, ja näyttelypäällikkö Kirsi Hasun mukaan näin on jatkossakin.

”Koskaan ei ole ollut puheissa muuttaa sisäänpääsyä maksulliseksi enkä usko, että se tulee muuttumaan. Ilmainen galleria on osa ajatusta avoimesta kaupungintalosta”, kertoo Hasu. Hänen mielestään on tärkeää, että Helsingin vanhassa keskustassa on tiloja, jotka ovat auki kaikille.

Maksullisuuden järjestäminen olisi Hasun mukaansa muutenkin hankalaa, koska ”kaupungintalossa tulee ja menee ihmisiä jatkuvasti”. Tulojen kirjaaminen myös vaatisi omat kustannuksensa.

Hasu ei usko, että sisäänpääsymaksuista olisi merkittävää hyötyä, vaan rahoitusta haetaan jatkossakin muuta kautta.

Virka-galleria tuottaa näyttelyjä kaupungintalon ala-aulan päänäyttelytilaan ja pienempään Kulmaan sekä muutamia lyhytkestoisia näyttelyjä.

Helsingin kaupungin virallisen matkailusivuston, Visit Helsingin, tietoon ei ole tullut Temppeliaukion kirkon jälkeen uusia kohteita, jotka olisivat muuttumassa maksullisiksi.

Sabrina Bqain
Temppeliaukion kirkko Helsingin Töölössä.
Temppeliaukion kirkko Helsingin Töölössä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat