Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krp vahvistaa epäilevänsä eläinaktivisteja Vantaan bussipalosta

Bussivarikolla oli olemassa riski palon leviämisestä viereiseen rakennukseen, jossa oleskeli ihmisiä.

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Viisi bussia tuhoutui täysin rajussa palossa Vantaalla
Viisi bussia tuhoutui täysin rajussa palossa Vantaalla
Kuvaaja: Marko Hinkonen

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Kimmo Huhta-aho vahvistaa HS:lle, että yhtenä epäiltynä Vantaan perjantaisista bussipaloista on laittomaan suoraan toimintaan erikoistunut Eläinten vapautusrintama EVR.

Useita linja-autoja tuhoutui tulipalossa Vantaan Itä-Hakkilassa varhain perjantaiaamuna. Viisi linja-autoista tuhoutui täysin ja neljä vaurioitui niin pahoin, ettei autoja saada ainakaan toistaiseksi liikenteeseen. Kaikki olivat Pohjolan Matkan tilausajoihin tarkoitettuja linja-autoja.

Kukaan ei loukkaantunut tulipalossa.

Tällä hetkellä teosta epäillään laittoman suoran toiminnan eläinaktivisteja. Tutkittavana rikosnimikkeenä on törkeä tuhotyö.

Pohjolan Matkan toimitusjohtaja Johanna Lehtonen arvioi perjantaina, että tulipalosta aiheutuu 1–1,5 miljoonan euron vahingot.

Anarkistien verkkosivusto Takku.net julkaisi perjantaina EVR:n nimissä allekirjoitetun viestin, jossa otettiin vastuu linja-autojen polttamisesta. EVR tuli tunnetuksi 1990-luvulla muun muassa turkistarhaiskuista.

”Emme epäile, etteivätkö he voisi teon takana olla. Emme kuitenkaan voi lukita ajatuksiamme pelkästään siihen. Tutkinta on alkuvaiheessa ja EVR on eräs tutkintalinjoista”, tuhotyön tutkinnanjohtaja Huhta-aho sanoo.

Hän ennustaa, että tutkinnasta tulee haastava.

”Kyse on hankalasta ja eri tahojen yhteistyötä vaativasta asiasta. Kun tiedämme EVR:n toimintatavat, niin krp:n viestintäkin on tässä asiassa harkitun avointa.”

Huhta-aho ei kerro, saiko poliisi verkossa julkaistusta viestistä vihjeitä tutkintaan.

”Sitä en kommentoi nyt, enkä varmaan missään vaiheessa. Aikanaan voidaan sitten esitutkintapöytäkirjoista katsoa, että tuliko siitä jotakin vihjettä.”

Takku.net-sivustolla julkaistussa tiedotteessa tekijät kertovat iskun syyksi Pohjolan Matkan yhteistyön turkisyhtiö Saga Fursin kanssa.

Pohjolan ja Saga Fursin välisestä yhteistyöstä kerrottiin Pohjolan julkaiseman Matkalle!-lehden numerossa 1/2016. Pohjolan Matka vastaa Vantaalla järjestettävien turkishuutokauppojen asiakaskuljetuksista. Jutun mukaan yritykset ovat tehneet yhteistyötä 1980-luvulta lähtien.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestarin Jari Vuoripuron mukaan bussivarikolla oli olemassa riski palon leviämisestä viereiseen rakennukseen, jossa oleskeli ihmisiä.

”Noin kymmenen metrin päässä palavista busseista on rakennus. Jos havaintoa tulipalosta ei olisi tehty ajoissa, olisi ollut riski palon leviämisestä”, Vuoripuro sanoo.

Vuoripuro sanoo olleensa huolissaan myös palomiesten turvallisuudesta.

”Kokko oli valtava ja palon voima huomattava. Busseissa oli yhteensä tuhansia litroja polttoainetta ja isot renkaat räjähtelivät palossa. Kyllä siinä huoli turvallisuudesta on. Mutta jos me näemme tulipalon, niin emmehän me jää sitä sivustakaan katsomaan.”

Palomiesten ja paikalla olleen henkilökunnan ansiosta osa palovaarassa olleista linja-autoista säästyi.

Viisi Pohjolan Matkan linja-autoa Vantaan bussivarikon tulipalossa.
Viisi Pohjolan Matkan linja-autoa Vantaan bussivarikon tulipalossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat