Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töölön kisahalliin aukeava näyttely vie sukellusretkelle kahdensadan vuoden taa

Merenalaiseen Gustav Adolfin hylkypuistoon pääsee tutustumaan kastumatta Töölön kisahallissa

Kaupunki
 
Liisa Niemi
Jukka Rapo
Sukeltajat tutkivat linjalaiva Kronprins Gustav Adolfin hylkyä kesäkuussa 2004.
Sukeltajat tutkivat linjalaiva Kronprins Gustav Adolfin hylkyä kesäkuussa 2004. Kuva: Jukka Rapo

Taka-Töölö

1700-luvun lopulla Suomenlahdella uponnut sotalaiva Kronprins Gustav Adolf nousee pinnalle sunnuntaina, kun Töölön kisahalliin aukeaa hylkyä ja sen ympärille rakennettua hylkypuistoa esittelevä näyttely.

Ruotsalainen sotalaiva Kronprins Gustav Adolf upposi tiedustelumatkallaan vuonna 1788 Helsingin edustalle Ruotsin ja Venäjän välisessä sodassa. Alus vajosi 20 metrin syvyyteen sen jälkeen kun venäläiset olivat ottaneet aluksen miehistön vangikseen ja polttaneet laivan. Hylky löytyi vuonna 1995.

Kronprins Gustav Adolf on yksi parhaiten säilyneistä hylyistä Helsingin edustalla. Vuosituhannen vaihteessa Merimuseo avasi hylylle puiston, jossa liikutaan seuraamalla vedenalaista köysipolkua.

Merenpohjassa on sukeltajia varten vieraskirja sekä tauluja, jotka kertovat sotalaivan rakenteesta ja historiasta. Aluksen jäänteet ovat noin hehtaarin kokoisella alueella. Hylkypuistoon on vapaa pääsy ja se on kesäkaudella avoinna 12. kesäkuuta alkaen niin pitkään kuin säät sallivat.

Hylkypuistoa esittelevässä näyttelyssä on esillä muun muassa Kronprins Gustav Adolfista nostettu ja konservoitu 2000-kiloinen tykki, sotalaivan pienoismalli ja luontokuvaaja Pekka Tuurin valokuvanäyttely vedenalaisesta puistosta. Näyttely on auki lokakuun 12. päivään asti.

Merenpohjassa Helsingin edustalla makaa kymmenien laivojen hylkyjä.

Suurin osa hylyistä on jään tuhoamia, eikä kaikkien luokse saa sukeltaa. Sukeltaminen joidenkin hylkyjen luo on vaarallisia, sillä ne saattavat sisältää öljyä, elohopeaa tai jopa syvyyspommeja.

Itämeren vedessä hylyt kuitenkin säilyvät poikkeuksellisen hyvin, sillä meri on kylmä ja vähäsuolainen, eikä puulaivoja järsivä laivamato viihdy vedessä.

Kari Kuukka
Hylkypuistossa on köysin opastettu reitti, jonka varrella on tietoa laivan historiasta ja rakenteesta.
Hylkypuistossa on köysin opastettu reitti, jonka varrella on tietoa laivan historiasta ja rakenteesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat