Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosaaren keskusta mullistumassa – alueelle tornitaloja ja jopa pienen kunnan verran uusia asukkaita

Metron pääteaseman välittömään läheisyyteen voi muuttaa pienen kunnan verran asukkaita, jos suunnitelmat toteutuvat

Kaupunki
 
Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy
Havainnekuva Vuosaaren keskustaan suunnitelluista torneista Bertha Pauligin kadulta.
Havainnekuva Vuosaaren keskustaan suunnitelluista torneista Bertha Pauligin kadulta. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy
Fakta

Pääkaupunkiseudun tornitalot

  Cirrus, Helsingin Vuosaari (26 kerrosta, 87,5 metriä)

  Fortumin pääkonttori, Espoon Keilaniemi (20 kerrosta, 83,6 metriä)

  Itäkeskuksen maamerkki, Helsingin Itäkeskus (19 kerrosta, 82 metriä)

  Redi, Helsingin Kalasatama (132 metriä, rakenteilla)

  Keski-Pasilan tornialue, Helsinki (Korkein rakennus yli 140-metrinen, suunnitteilla)

  Keilaniemen tornialue, Espoo (Korkein rakennus lähes 140-metrinen, suunnitteilla)

Vuosaari

Vuosaaren metroaseman ympäristö tulee mullistumaan, mikäli Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston visiot toteutuvat.

Alustavissa hahmotelmissa Vuosaaren uusi keskusta on kantakaupunkimaisen tiivis, ja suunnittelun painopiste on siirretty autoilusta kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä tukevaksi.

Pisimmälle näkyvä muutos olisi se, että vielä toistaiseksi Suomen korkeimman asuinrakennuksen titteliä hallussaan pitävä Cirrus-tornitalo jää suunnitelmissa selvästi naapurirakennusta matalammaksi.

 

Helsingin korkeita asuintaloja suosiva muoti laajenee siis myös kaupungin ulompiin osiin. Suunnittelualue levittäytyy molemmin puolin kaupunginosan pääkatua Vuotietä kauppakeskus Columbuksen tuntumaan.

Alueella on nykyisin parkkipaikkoja, nurmikenttiä sekä liike- ja toimistotiloille kaavoitettua maata. Asuntoja siellä ei ole ainuttakaan. Uusien rakennusten myötä Vuosaaren metroaseman välittömään läheisyyteen voisi muuttaa pienen kunnan verran ihmisiä.

”Asukasmäärän lisäys koko suunnitteluperiaatteiden alueella olisi noin 3 700 asukasta. Laskelma on tehty työpajojen tuloksena syntyneen idealuonnoksen pohjalta ja on siis suuntaa antava”, kertoo Vuosaaren keskustan uudistamista johtava arkkitehti Petri Leppälä Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Helsinkiin laaditaan parhaillaan uutta yleiskaavaa. Yksi loppusuoralla olevan kaavatyön tavoitteista on se, että etenkin raideliikenteen varrella olevien kaupunginosien keskustoista voisi tulevaisuudessa muovata kantakaupungin kaltaisia. Vuosaaren metroaseman eteläpuolelle valmistellaan puolestaan asemakaavan muutosta, joka mahdollistaa asuintalojen rakentamisen.

Kaavoitus tuli vireille alueen maanomistajien Paulig Groupin ja Cityconin hakemuksesta. Osa alueesta on Helsingin kaupungin omistuksessa.

Vuosaaren nykyisessä keskustassa on kaupungin suunnittelijoiden kaksi keskeistä ongelmaa. Yksi on se, ettei liike- ja toimistotiloille ole tarpeeksi kysyntää, minkä vuoksi monet niille kaavoitetut tontit ovat rakentamattomina tai pysäköintialueina. Toinen ongelma liittyy siihen, että nykyisellään metroaseman ympäristössä on kätevintä liikkua autolla, vaikka kyse on joukkoliikenteen solmukohdasta.

”Kadulla kävellessä määränpää on kaiken aikaa näkyvissä, mutta tuskallisen saavuttamattomissa. Samoin rakennusten mittakaava ja katutason toimintojen puute saavat katutilan vaikuttamaan tyhjältä”, kuvaillaan kaupunkisuunnitteluviraston Vuosaaren keskustaa koskevassa valmisteluaineistossa.

”Tilanne on mielenkiintoinen. Koko Vuosaaren kaupunginosa on hyvin pitkälti rakentunut ja siihen voi olla myös ihan tyytyväinen – vain varsinainen keskusta puuttuu”, Leppälä sanoo.

Suunnitelmassa Uutelan ja Aurinkolahden suuntaan levittyvän kävelykeskustan kadut ja muut kulkureitit ovat rakennusten rajaamia. Katuverkon keskelle haetaan viihtyisyyttä ja vaihtelevuutta muun muassa pienistä aukioista ja puistikoista.

Hakijoiden viitesuunnitelmassa 33-kerroksinen tornitalo ja mahdolliset muut korkeat rakennukset sijaitsevat kauppakeskus Columbuksen itäpuolella Vuotien varressa. Korkeimpien talojen ja jo osittain valmiin Kahvikorttelin väliin suunnitellaan matalampia, 3–8-kerroksisia rakennuksia.

Myös Vuosaaren lukiolle sommitellaan uutta rakennusta metroaseman läheisyyteen, ja palvelukeskus Albatrossi on tarkoitus laajentaa sosiaali- ja terveyspalvelujen monipalvelukeskukseksi. Lisäksi ruokakaupan sijoittamista alueelle pohditaan.

Mitään salamannopeaa muutosta ei ole näköpiirissä. Käynnissä on vasta uutta asemakaavoitusta ohjaavien suunnitteluperiaatteiden laadinta, mihin asukkaat voivat osallistua palautetta antamalla.

Vuosaaren keskustan suunnittelun asukastilaisuus pidetään maanantaina 13. kesäkuuta kello 17 alkaen Vuosaaren peruskoululla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat