Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiusaajan voi ilmiantaa – Espoon kouluihin tulee postilaatikoita oppilaiden viesteille

Nuorten aloitteessa halutaan tapa kertoa kiusaamisesta nimettömänä

Kaupunki
 
Lassi Rinne
Opinmäen koulu Suurpellossa kuuluu Espoon uusimpiin ja suurimpiin.
Opinmäen koulu Suurpellossa kuuluu Espoon uusimpiin ja suurimpiin. Kuva: Lassi Rinne

Espoon kouluihin hankitaan postilaatikoita, joiden avulla voi kertoa kiusaamisesta opettajille. Kyseessä on nuorisovaltuuston tekemä aloite, johon opetustoimi vastaa kyllä.

”Jos jotain kiusataan tai on itse kiusattu, postilaatikon kautta voi kertoa asiasta anonyymisti. Puhuminen asiasta vaatii rohkeutta, tämä voi olla toisille helpompi tapa”, perustelee nuorisovaltuuston puheenjohtaja Erin Melán.

Nuoret pyytävät muutenkin kouluja puuttumaan tiukemmin kiusaamiseen. Melánista koulujen sietäisi olla ankarampia kuin nykyisin.

Selkein keino olisi yhteydenotto kotiin heti eikä vasta tilanteen jatkuttua pitkään. Hänen mukaansa rasismille on kouluissa oikeasti nollatoleranssi, mutta muuhun rumaan puheeseen tartutaan herkästi vain toteamalla, että ei noin saa tehdä, pyydä anteeksi.

”Sitten se huutelu saattaa jatkua samanlaisena vaikka vuoden. Anteeksipyyntö ei ota pois arpia, mitä se aiheuttaa. Pitäisi heti panna tilanne poikki”, Melán sanoo.

Aloitteessaan nuoret ovat huolissaan myös kiusaamisesta sosiaalisessa mediassa. Virkamiehet lupaavat, että tämä otetaan huomioon, kun Espoo seuraavan kerran päivittää ohjeitaan kiusaamisen ehkäisemiseen ja puuttumiseen ensi lukuvuonna.

Koulujen ilmoitustauluille tulee myös ohjeet siitä, miten kiusaamiseen voi hakea apua.

Espoossa kouluissa on käytössä kiusaamisen vastaisia toimintamalleja kuten Kiva-koulu. Kouluterveyskyselyjen perusteella kiusaaminen näyttäisi olevan kouluissa yhä yleistä, mutta hiukan vähentynyt viime vuosina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat