Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimetron viivästyksessä alkoi syyllisten etsintä ja vahingonkorvausten vaatiminen

Lisätietoa korvaavasta bussiliikenteestä on luvassa vasta ensi viikolla. Samaan aikaan jatkuu ratkaisujen ja syyllisten etsintä.

Kaupunki
 
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Espoon metrolinjan rakennustyöt ovat edenneet siihen vaiheeseen, että raiteita pitkin pääsee kulkemaan metron nykyiseltä pääteasemalta Ruoholahdesta Matinkylään asti. HS:n kamera oli kyydissä vuoden 2015 marraskuussa, kun viimeinen kiskojenkuljetusvaunu kulki länteen, tunnelin päähän. Kuvaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov, leikkaus: Arttu Luhtala

Länsimetron junia korvaavasta bussiliikenteestä on luvassa tarkempia tietoja vasta ensi viikolla. Helsingin seudun liikenne (HSL) neuvottelee parhaillaan liikennöitsijöiden kanssa korvaavista bussiyhteyksistä.

Metroyhtiö tiedotti viime perjantaina, että länsimetron liikenne ei käynnistykään suunnitellusti elokuun puolivälissä. Nykymuotoinen bussiliikenne Espoosta Helsingin Kamppiin kuitenkin päättyy. HSL, Länsimetro Oy sekä Helsingin liikennelaitos HKL kertovat ensi viikon tiistaina neuvottelujen tuloksista.

Vasta lähiviikkoina selviää, milloin metrojunat todellisuudessa lähtevät liikkeelle. Länsimetron hallitus ja HSL:n hallitus saavat metro-ongelmista tilanneselvityksen tiistaina, mutta kukaan ei usko, että aikataulu selviää vielä tällä viikolla.

”En lähde ennustamaan aikataulua. Liikkeellä on kaikenlaisia arvioita muutamasta ylimääräisestä viikosta useampaan kuukauteen”, sanoo HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok).

Käytännön järjestelyiden lisäksi poliitikot ovat yrittäneet setviä, kuka kantaa vastuun metrosotkusta. Rautavan mielestä on aivan selvää, että Helsingin ja Espoon yhdessä omistama Länsimetro Oy maksaa ylimääräisen liikenteen kulut.

”Länsimetro Oy vastaa näistä kuluista. He yksiselitteisesti eivät ole pysyneet sovitussa aikataulussa”, Rautava sanoo.

HKL:n johtokunnan puheenjohtaja Tuomas Rantanen (vihr) sanoo, ettei Helsingin ja Espoon näkökulmasta ole kovin järkevää vaatia korvauksia Länsimetro Oy:lta, koska silloin kaupungit itse päätyvät maksamaan kulut.

”Tässä vaiheessa en syytä ketään, mutta nyt olisi hirveän tärkeätä selvittää koko ketju”, Rantanen sanoo.

Rantanen pitää mahdollisten vahingonkorvausvaatimusten avaimena tietoa siitä, onko projektinjohtokonsultti Sweco ollut tehtäviensä tasalla. Viivästyksen syynä on pidetty länsimetron asemien lukuisten teknisten järjestelmien yhteentoimivuutta.

”Talotekniikka on ymmärtääkseni melko ennustettavaa. Ainakin alihankkijoiden olisi pitänyt tietää, ettei aika riitä. Joko ne eivät ole kertoneet asiasta riittävän selvästi Swecolle tai sitten Sweco ei ole pitänyt länsimetron hallitusta ajan tasalla”, Rantanen sanoo.

Rautavan mukaan on Länsimetro Oy:n asia, miten se vyöryttää mahdolliset korvaukset urakoitsijoille.

”Oletan, että heillä on asianmukaiset sopimukset konsulttien ja urakoitsijoidensa kanssa”, Rautava sanoo.

Rantanen pitää taudinkuvaa selvänä. Länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen saa palkkaa siitä, että valvoo projektinjohtokonsultti Swecoa ja Swecon olisi pitänyt valvoa alihankkijoita.

”Jos Sweco on sössinyt, on se kuitenkin välillisesti myös toimitusjohtajan moka. Toisaalta jos Sweco ei ole valvonut alihankkijoita, se ei ole huolehtinut omasta tontistaan”, Rantanen sanoo.

Rio Gandara / HS
Matinkylän metroaseman rakennustyöt olivat käynnissä syyskuussa 2014.
Matinkylän metroaseman rakennustyöt olivat käynnissä syyskuussa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat