Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimetrofarssi saavutti Espoon kaupunginvaltuuston – päitä vaaditaan vadille

Espoon bussien poikkeusjärjestelyt sovitaan vähintään kahdeksi kuukaudeksi.

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Aalto-yliopiston metroaseman asemahallia viimeisteltiin maanantaina.
Aalto-yliopiston metroaseman asemahallia viimeisteltiin maanantaina. Kuva: Markus Jokela / HS

Poliitikot sekä Helsingissä että Espoossa vaativat nyt päitä vadille länsimetron viivästymisestä.

Espoon kaupunginvaltuustossa poliitikot eri puolilta puoluekenttää kysyivät maanantaina, miten asia on voinut tulla tietoon vasta viime tingassa.

”Viivästyksiä voi tulla, mutta on käsittämätöntä, että tämä on tullut yllätyksenä”, sanoi esimerkiksi Saara Hyrkkö (vihr).

”Meidän tulee kyllä vetää johtopäätökset Länsimetro Oy:n hallitusta kohtaan”, sanoi esimerkiksi Leena Luhtanen (sd).

Osa poliitikoista kuitenkin halusi puheenvuoroissaan muistuttaa, että ensin pitää saada korvaavat bussit kulkemaan ja metro valmiiksi.

”Käydään likapyykki vasta, kun metro kulkee”, sanoi esimerkiksi Pirjo Kemppi-Virtanen (kok).

Espoossa osa kokoomuspoliitikoista ehdotti myös sen selvittämistä, voitaisiinko länsimetro avata alkuun Tapiolaan asti. Helsingin seudun liikenne (HSL) ei lämpene ajatukselle, koska tällöin ihmisten pitäisi opetella uudet aikataulut ja tavat liikkua useita kertoja peräkkäin lyhyen ajan sisällä.

Perussuomalaisten leirissä uudesta käänteestä ei oltu yllättyneitä.

”Aika monet niistä uhkakuvista mitä alkuvaiheessa sanoimme toteutuivat”, sanoi Simon Elo (ps) ja viittasi tällä viivästyksen lisäksi kustannusten nousuun.

”Suurhankkeiden onnistumisen kolme kriteeriä ovat laatu, kustannukset ja aikataulu. Jokainen voi mielessään arvioida, miten hyvin nyt meni”, sanoi myös Fred Granberg (r).

Valtuuston kokouksessa käytiin myös tarkemmin läpi, mitä Länsimetron viivästyksen vuoksi seuraavaksi tapahtuu. Uutta aikataulua metron avajaisille ei virkamiehiltä tippunut.

”Ykkösprioriteetti on tällä hetkellä bussiliikenteen järjestäminen ja rakennustöiden saattaminen loppuun”, sanoi Espoon teknisen toimen johtaja ja Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo. Hän lupasi, että tämän jälkeen selvitetään perusteellisesti, mikä meni pieleen, ja että jatkoyhteyttä Matinkylästä eteenpäin ei toteuteta samalla tavalla.

Länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen lupasi, että testausaikataulua yritetään vielä kiristää hankkimalla lisää työvoimaa. Tämä on Kokkisen mukaan kuitenkin hankalaa, koska työhön tarvittavien pitää olla asiantuntijoita.

HSL ei halua kertoa uutta arviota siitä, mihin asti metroradan avajaiset siirtyvät.

”Emme halua toista kertaa markkinoida ja kertoa vääräksi osoittautuvaa päivämäärää”, sanoi HSL:n joukkoliikennesuunnitteluosaston johtaja Tero Anttila. Hän kertoi silti, että sopimusteknisistä syistä korvaavat bussijärjestelmät sovitaan vähintään kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan. Avajaisia siis tuskin nähdään ennen lokakuuta.

Korvaavat bussilinjat ovat jonkinlainen yhdistelmä vanhoja suoria yhteyksiä ja uusia liityntäyhteyksiä. HSL haluaisi tarjota mahdollisimman paljon suoria yhteyksiä, mutta sopimukset liikennöijien kanssa on jo syksyksi tehty. Näin myöhään voidaan neuvotella uusia ehtoja, mutta kaikkea ei enää pystytä mylläämään uusiksi rahallakaan.

Kuukauden ajaksi jo sovitut 50 varabussia maksavat noin 1,6–1,7 miljoonaa euroa ylimääräistä. Busseja kuitenkin tarvitaan vielä tämän lisäksi joitain kymmeniä ja hätäjärjestelyjen kesto todennäköisesti on yhtä kuukautta pitempi. Lisäksi HSL aikoo torjua liikennekaaosta lisäämällä rantaradan juniin vaunuja. Myös bussiyhteyksiä asemille lisätään.

Myös Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmä vaatii lausunnossaan ulkopuolista tahoa selvittämään metrohankkeen ongelmat ”aina asiasta vastaavaa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauria ja kaupunginhallitusta myöten”.

Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Espoon metrolinjan rakennustyöt ovat edenneet siihen vaiheeseen, että raiteita pitkin pääsee kulkemaan metron nykyiseltä pääteasemalta Ruoholahdesta Matinkylään asti. HS:n kamera oli kyydissä vuoden 2015 marraskuussa, kun viimeinen kiskojenkuljetusvaunu kulki länteen, tunnelin päähän. Kuvaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov, leikkaus: Arttu Luhtala
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat