Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo siunasi Raide-Jokerin etenemisen

Kaupunginvaltuusto hyväksyi pitkän keskustelun päätteeksi pikaraitiotien hankesuunnitelman.

Kaupunki
 
Juha Hälikkä
Toteutuessaan Raide-Jokeri ylittäisi Kehä I:n siltaa pitkin Espoon Laajalahdessa.
Toteutuessaan Raide-Jokeri ylittäisi Kehä I:n siltaa pitkin Espoon Laajalahdessa. Kuva: Juha Hälikkä

Espoo on hyväksynyt Raide-Jokerin hankesuunnitelman äänin 59–16.

Raidehankkeesta repesi valtuustosalissa kiivas keskustelu esimerkiksi siksi, että juuri ennen päätettävää asiaa käytiin läpi toisen suuren raidehankkeen eli länsimetron myöhästymistä.

Osa valtuutetuista olisi halunnut jättää Raide-Jokerin pöydälle eli siirtää päätöksen syksyyn. Kokoomuksesta esitettiin myös asian palauttamista valmisteltavaksi niin, että raitiotie olisi päättynyt jo Leppävaaraan.

Valtuuston suurista puolueista etenkin kokoomus jakaantui puheenvuoroissa. Lopullisessa äänestyksessä hylkäystä kannattivat kuitenkin enää isoista ryhmistä vain perussuomalaiset.

”Tuntuu siltä, että Espoo on raidekiimassa. Nyt on aika painaa jarrua”, sanoi Johanna Paattiniemi (kok).

”Ainakin minua henkilökohtaisesti ja muitakin raiteet houkuttelevat liikkumaan julkisilla liikennevälineillä paljon enemmän kuin bussi”, sanoi Henrik Vuornos (kok). Hänestä kannatti myös tarttua tilaisuuteen niin, että valtion tarjoamien rahojen kohdalla aikarajat eivät tule vastaan.

”Espoon kasvu on kestämättömän kehityksen raiteilla”, perusteli Raide-Jokerin vastustamista Jukka Kilpi (ps). Hän piti tekniikkaa valmiiksi vanhentuneena. Perussuomalaiset vetosivat myös siihen, että muutakin käyttöä rahalle olisi, kuten koulukorjaukset.

”Silloin kun asvalttia laitetaan, ei kyllä homekoulut kiinnosta. Heti kun on pari rautatankoa maahan tulossa, niin ne alkavat kiinnostaa”, tuhahti Jyrki Kasvi (vihr).

”Tässä ammutaan tykillä hyttystä”, perusteli Mikko Hintsala (kesk). Hän piti hanketta ylimitoitettuna ja kaipasi vaihtoehtoja raiteille. Osa valtuutetuista kaipasi myös uusia, tarkempia laskelmia siitä, kuinka monen ihmisen palvelemiseen riittäisi pelkkä bussi.

”Panostus joukkoliikenteen kehittämiseen kaupungissa, jossa siihen on todellinen tarve, on järkevää politiikkaa”, sanoi puolestaan Inka Hopsu (vihr). Kannattajat vetosivat myös siihen, että raideliikenne hyödyttäisi myös autoilijoita ja houkuttelisi myös lisää yrittäjiä kaupunkiin.

Espoon osuus rakennuskustannuksista on noin 67 miljoonaa. Päätös hankesuunnitelmasta ei ole vielä lopullinen päätös rahojen käytöstä.

Helsingin osuus on 124 miljoonaa, ja Helsingin valtuusto käsittelee asiaa keskiviikon kokouksessaan. Valtio on lupautunut maksamaan Raide-Jokerista 84 miljoonaa. Tämän päälle tulevat vielä varikkoihin ja raitiovaunuihin käytettävät rahat.

Kustannuksia olisi tarkoitus yrittää hillitä uudenlaisella yhteistyösopimuksella eli allianssimallilla, jossa osa taloudellisesta riskistä siirtyisi kaupungeilta raitiolinjan rakentaville yrityksille. Suurien liikennehankkeiden hinta kasvaa usein urakan aikana. Espoon valtuutetuista osa tuki puheenvuorossaan allianssimallia ja vaati, että länsimetron kohdalla tehtyjä virheitä ei saa toistaa nyt.

Raide-Jokeri kulkisi Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen noudatellen suunnilleen nykyisen bussilinjan 550 reittiä. Pysäkkejä on kuitenkin bussilinjaa harvemmassa, joten Raide-Jokeri etenee huomattavasti nykyisiä raitiovaunuja nopeammin, keskimäärin 25 kilometriä tunnissa.

Noin 25 kilometriä pitkä kaksiraiteinen raitiolinja yhdistäisi Espoon ja Helsingin nykyistä tiiviimmin toisiinsa. Reitin varrelle olisi tarkoitus rakentaa lisää asuntoja jopa 40 000 asukkaalle. Tavoitteena olisi myös houkutella lisää kaupunkilaisia auton ratista joukkoliikenteen käyttäjiksi ja näin vähentää ruuhkia ja parantaa ilmanlaatua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat