Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metrofarssin syyllisten haku alkoi – poliitikot hakevat nyt päitä vadille

Espoon ja Helsingin päättäjät raivostuivat länsimetron yllättävästä myöhästymisestä. Helsingin kokoomuslaiset vaativat selvitystä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauria myöten.

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Asemien teknisten järjestelmien yhteensovituksen ongelmat tulivat näkyviin toukokuun lopulla, kun niitä alettiin testata Otaniemen asemalla.
Asemien teknisten järjestelmien yhteensovituksen ongelmat tulivat näkyviin toukokuun lopulla, kun niitä alettiin testata Otaniemen asemalla. Kuva: Markus Jokela / HS

Poliitikot sekä Helsingissä että Espoossa vaativat nyt päitä vadille länsimetron viivästymisestä.

Espoon kaupunginvaltuustossa poliitikot eri puolilta puoluekenttää kysyivät maanantaina, miten asia on voinut tulla yllätyksenä viime tingassa.

”Meidän tulee kyllä vetää johtopäätökset Länsimetro Oy:n hallitusta kohtaan”, sanoi esimerkiksi Leena Luhtanen (sd).

Osa poliitikoista kuitenkin halusi muistuttaa puheenvuoroissaan samalla, että ensin pitää saada korvaavat bussit kulkemaan ja metro valmiiksi.

”Käydään likapyykki vasta, kun metro kulkee”, sanoi esimerkiksi Pirjo Kemppi-Virtanen (kok).

Espoossa osa kokoomuspoliitikoista ehdotti sen selvittämistä, voitaisiinko metrolinja Espooseen avata aluksi Tapiolaan asti. Helsingin seudun liikenne HSL ei lämpene ajatukselle, koska tällöin ihmisten pitäisi oppia lyhyen ajan sisällä monet uudet aikataulut ja tavat liikkua.

Länsimetron avauksen viivästyminen tuli metroyhtiön hallituksen jäsenille yhtä isona yllätyksenä kuin suurelle yleisölle. Metroyhtiö Länsimetro tiedotti perjantaina, ettei metroliikennettä pystytä aloittamaan suunnitellusti elokuun 15. päivänä. Uutta aloituspäivää ei vielä pystytä kertomaan.

Metroyhtiön hallituksen jäsenet saivat kutsun ylimääräiseen kokoukseen muutaman tunnin varoitusajalla perjantaina.

”Kyllä tämä perjantainen tieto potkaisi alavatsaan oikein kunnolla. Kaksi viikkoa aiemmin hallitus oli hyväksynyt järjestelmien testausaikataulun siinä ymmärryksessä, että liikenne alkaa elokuun puolivälissä”, luonnehtii metroyhtiön hallituksen jäsen Jyrki Kasvi (vihr).

Hallituksen varapuheenjohtaja, Helsingin liikennelaitoksen (HKL) toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski vahvistaa Kasvin arvion. Hän kertoo kuulleensa viivästyksestä viime torstaina.

”Mutta perjantaisessa kokouksessa meillä oli liian huono tilannekuva, jotta olisimme pystyneet arvioimaan viivästyksen pituutta. Ei tiedetä, mikä meni vikaan, ja mistä johtuu, että tieto tuli näin myöhään”, Lehmuskoski sanoo.

Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmä vaatii lausumassaan ulkopuolista tahoa selvittämään metrohankkeen ongelmat ”aina asiasta vastaavaa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauria ja kaupunginhallitusta myöten.”

Tiistaina Länsimetro Oy:n hallitus kuulee hankkeen projektinjohtokonsultti Swecoa.

Projektinjohtokonsultin tehtävä on pitää lukuisten erilaisten urakoiden langat käsissään. Länsimetron hallitus haluaakin tietää, milloin Swecolle on valjennut, ettei aika riitä.

Swecon toimitusjohtaja Maija Jokela ei kommentoi tilannetta Helsingin Sanomille. Hän viittaa tekstiviestissään vain siihen, että hankkeen viestintä on keskitetty Länsimetro Oy:lle.

Kasvin mukaan viivästys näyttää tulleen yllätyksenä myös metroyhtiön operatiiviselle johdolle eli käytännössä toimitusjohtaja Matti Kokkiselle.

”Hallitukselle ei ollut ehditty perjantaina laskea viivästyksen pituutta”, Jyrki Kasvi sanoo.

Asianosaiset arvioivat tällä hetkellä, että myöhästymisen syy ovat ongelmat uusien asemien kymmenien teknisten järjestelmien yhteensovittamisessa.

Mitään haamuvikaa tai yksittäistä ongelmakohtaa ei toimitusjohtaja Matti Kokkisen mukaan ole havaittu.

Kyse ei ole pelkästään metron turvallisuusjärjestelmistä vaan myös asemarakennusten ylläpitoon tarvittavasta moninaisesta tekniikasta.

Jokaisella kahdeksalla uudella asemalla on 56 teknistä järjestelmää ja niillä yhteensä 5 000 teknistä tarkkailupistettä. Omat järjestelmänsä on muun muassa ulko-ovilla, ilmastoinnilla, savunpoistopuhaltimilla, palorullaovilla, palokaasujen käsittelyllä, palovesiventtiileillä ja hälytyspuhelimilla.

Näiden kaikkien järjestelmien pitäisi toimia yhdessä, ja tiedon niiden toiminnasta pitäisi yltää Helsingin Herttoniemessä sijaitsevaan metrovalvomoon.

Järjestelmien yhteensovittamisen ongelmat tulivat näkyviin toukokuun lopulla, kun niitä alettiin testata Otaniemen asemalla.

Kasvin mukaan sekä Kokkisen että koko Länsimetro Oy:n hallituksen erottamiseen on paineita. Helsingin kokoomus vaatii, että ”johtamisessa tapahtuneiden ongelmien johdosta arvioidaan Helsingin yhtiöön nimittämien hallituksen jäsenten sekä toimitusjohtajan asema”.

Matti Kokkinen sanoo, että hallitus palkkaa ja erottaa toimitusjohtajan.

”Kyse on aina luottamuksesta.”

Syksyn liikennejärjestelyistä tietoa vasta ensi viikolla

Länsimetron junia korvaavasta bussiliikenteestä on luvassa tietoja vasta viikon kuluttua. Helsingin seudun liikenne (HSL) neuvottelee parhaillaan liikennöitsijöiden kanssa bussiyhteyksistä.

Metroyhtiö Länsimetro tiedotti perjantaina, että länsimetron liikenne myöhästyy sovitusta elokuun puolivälistä. Länsimetron ja HSL:n hallitukset saavat ongelmista selvityksen tiistaina, mutta vasta lähiviikkoina selviää, milloin junat liikkuvat.

”En lähde ennustamaan aikataulua. Liikkeellä on kaikenlaisia arvioita muutamasta ylimääräisestä viikosta useampaan kuukauteen”, sanoo HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok).

Käytännön järjestelyiden lisäksi poliitikot setvivät sitä, kuka maksaa ylimääräisen liikenteen. Rautavan mielestä vastaus on selvä.

”Länsimetro Oy vastaa näistä kuluista. He yksiselitteisesti eivät ole pysyneet sovitussa aikataulussa”, Rautava sanoo.

Yhtiön omistavat Espoon ja Helsingin kaupungit yhdessä. Helsingin liikennelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Tuomas Rantanen (vihr) sanoo, ettei ole järkevää vaatia korvauksia Länsimetrolta: silloin kaupungit maksavat ne itse.

”Tässä vaiheessa en syytä ketään, mutta nyt olisi hirveän tärkeätä selvittää koko ketju”, Rantanen sanoo.

Rantasen mielestä korvauksia ajatellen on oleellista tietää, onko projektinjohtokonsultti Sweco ollut tehtäviensä tasalla. Rautavan mukaan on Länsimetron asia, miten se vyöryttää korvaukset urakoitsijoille.

Tausta: Sekä kustannukset että aikataulut ovat paukkuneet

Länsimetrourakan kulut ovat nousseet matkan varrella huomattavasti. Matinkylään yltävä ensimmäinen vaihe maksaa tämänhetkisen arvion mukaan 1 088 miljoonaa euroa.

Vuonna 2005 tehdyssä ympäristövaikutusten arvioinnissa metron arveltiin maksavan alle puolet siitä eli 454 miljoonaa. Vuoden 2008 hankesuunnitelmassa hintalappu oli noin 714 miljoonaa.

Kustannusten nousua on perusteltu sillä, että tunneleiden louhiminen oli oletettua kalliimpaa. Myös asemia on rukattu kalliimpaan suuntaan muun muassa pelastusviranomaisten vaatimuksesta.

Alun perin metron ajateltiin olevan kaupunkilaisten ajeltavissa jo vuonna 2012.

Markus Jokela / HS
Asemien teknisten järjestelmien ongelmat tulivat näkyviin toukokuun lopulla, kun niitä alettiin testata Otaniemessä.
Asemien teknisten järjestelmien ongelmat tulivat näkyviin toukokuun lopulla, kun niitä alettiin testata Otaniemessä.
Markus Jokela / HS
Perttu Hietanen asentaa ilmanpuhalluslevyjä Aalto-yliopiston metroaseman asemahallin penkkeihin Otaniemessä.
Perttu Hietanen asentaa ilmanpuhalluslevyjä Aalto-yliopiston metroaseman asemahallin penkkeihin Otaniemessä.
Markus Jokela / HS
Aalto-yliopiston metroaseman savunpoistopuhallin Otaniemessä.
Aalto-yliopiston metroaseman savunpoistopuhallin Otaniemessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat