Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulukiusaamisesta puhuminen vaatii rohkeutta – Nuorten ideoima postilaatikko mahdollistaa Espoossa myös nimettömät ilmoitukset

Koulut vitkastelevat kiusaamiseen puuttumisessa, arvioi Espoon nuorisovaltuusto.

Kaupunki
 
Roni Rekomaa
Nuoret ovat huolissaan kiusaamisesta myös sosiaalisessa mediassa.
Nuoret ovat huolissaan kiusaamisesta myös sosiaalisessa mediassa. Kuva: Roni Rekomaa

Espoon kouluihin hankitaan postilaatikoita, joiden avulla oppilas voi kertoa opettajille kiusaamisesta. Kyseessä on nuorisovaltuuston tekemä aloite, johon kaupungin opetustoimi vastaa kyllä.

”Jos jotain kiusataan tai on itse kiusattu, postilaatikon kautta voi kertoa asiasta nimettömänä. Puhuminen asiasta vaatii rohkeutta. Tämä voi olla toisille helpompi tapa”, perustelee nuorisovaltuuston puheenjohtaja Erin Melán.

Nuoret toivovat myös sitä, että koulut puuttuisivat kiusaamiseen entistä tiukemmin. Melánin mielestä koulujen sietäisi olla ankarampia kuin nykyisin.

Selkein keino olisi, jos kotiin otettaisiin yhteyttä heti kiusaamisen ilmettyä eikä vasta sitten, kun tilanne on jatkunut jo pitkään.

Melánin mukaan kouluissa on oikeasti nollatoleranssi rasismille. Muuhun rumaan puheeseen tartutaan kuitenkin herkästi vain toteamalla, että ’ei noin saa tehdä, pyydä anteeksi’.

”Sitten se huutelu saattaa jatkua samanlaisena vaikka vuoden. Anteeksipyyntö ei ota pois arpia, jotka kiusaaminen aiheuttaa. Pitäisi heti panna tilanne poikki”, Melán sanoo.

Koulukiusaamista koskevassa aloitteessaan nuoret ovat huolissaan myös kiusaamisesta sosiaalisessa mediassa.

Virkamiehet lupaavat ottaa sen huomioon, kun Espoo seuraavan kerran päivittää ohjeitaan kiusaamisen ehkäisemisestä ja siihen puuttumisesta.

Ensi lukuvuonna koulujen ilmoitustauluille tulee myös ohjeet siitä, miten kiusaamiseen voi hakea apua.

Espoossa kouluissa on käytössä kiusaamisen vastaisia toimintamalleja kuten opetusministeriön tuella laadittu valtakunnallinen Kiva koulu -ohjelma.

Kouluterveyskyselyjen perusteella kiusaaminen näyttäisi kuitenkin olevan kouluissa yleistä, joskin se on hiukan vähentynyt viime vuosina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat