Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiden vaatiminen vadille voi tuntua kivalta, mutta se ei edistä länsimetron avaamista

Yksi jos toinenkin poliitikko on ennättänyt vaatia Länsimetron toimitusjohtajan Matti Kokkisen ja metroyhtiön koko hallituksen erottamista.

Kaupunki
 
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Espoon metrolinjan rakennustyöt ovat edenneet siihen vaiheeseen, että raiteita pitkin pääsee kulkemaan metron nykyiseltä pääteasemalta Ruoholahdesta Matinkylään asti. HS:n kamera oli kyydissä vuoden 2015 marraskuussa, kun viimeinen kiskojenkuljetusvaunu kulki länteen, tunnelin päähän. Kuvaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov, leikkaus: Arttu Luhtala

Yksi jos toinenkin poliitikko on viime päivinä ennättänyt vaatia Länsimetro Oy:n toimitusjohtajan Matti Kokkisen ja metroyhtiön koko hallituksen erottamista. Vaatimukset ovat ymmärrettäviä, koska ilmoitus avajaisten lykkääntymisestä kaksi kuukautta ennen H-hetkeä on osoitus melkoisesta epäonnistumisesta metro-organisaatiossa.

Mietitäänpä tovi, miten avainhenkilöiden välitön vaihto vaikuttaisi tässä vaiheessa.

Uuden toimitusjohtajan voi valita Länsimetron hallitus, joka pitäisi siis olla olemassa. Jos hallitus vaihdetaan, uuden kokoonpanon nimitykset kulkevat Helsingin ja Espoon luottamuselinten läpi.

Hallituksessa istuvat tällä hetkellä Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo, Helsingin liikennelaitoksen toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski, espoolaiset valtuutetut Jyrki Kasvi (vihr), Kimmo Oila (kok) ja luottamushenkilö Pekka Vaara (sd), Helsingin kansliapäällikkö Tuula Saxholm sekä Espoon rahoitusjohtaja Ari Konttas.

Virkamiesnimitykset voisivat syntyä melko nopeasti, koska kaupunkien hallinnossa voidaan valita sopivat uhrit kaupunginjohtajien nimityksillä. Sen sijaan poliitikkojäsenet jokainen ryhmä valitsee itse omassa tahdissaan.

Yleisen elämänkokemuksen perusteella voi laskea, että uusi hallitus voisi olla toimintavalmis lomakauden jälkeen elokuun alussa. Hallituksen erottamista ja uuden valintaa varten pitäisi kutsua myös yhtiökokous koolle.

Vanha hallitus voi tietysti valita uuden toimitusjohtajan, jos sen harkintakykyyn tässä asiassa luotetaan. Uusi toimitusjohtaja voisi nopeimmin löytyä metroyhtiön omista riveistä, kenties joku nykyisistä viidestä projektipäälliköstä, jotka ovat jo perehtyneet hankkeeseen useiden vuosien ajan.

On kuitenkin aivan eri asia, tyydyttäisikö tällainen toimitusjohtajanimitys Espoon ja Helsingin raivostuneita luottamushenkilöitä.

Jos toimitusjohtajaksi halutaan metroyhtiöstä riippumaton ammattilainen, nimitykseen menee useita kuukausia. Päteviä ammattilaisia on kuitenkin rajallinen määrä. Metroasiantuntemusta on kasvatettu niissä konsulttiyhtiöissä, joiden toiminta nyt on muutenkin luupin alla.

Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että jos poliitikot nyt valitsevat äänestäjien edessä poseeraamisen ja topakkana esiintymisen, homma seisoo kauan. Ennen kuin uudet tekijät saavat tilanteen haltuunsa kuluu useita kuukausia.

Mutta espoolaisille joukkoliikenteen käyttäjille metroliikenteen nopea aloitus on kuitenkin todella kriittinen asia. Elokuun puolivälissä loppuvat nykyiset sopimukset suorista bussiyhteyksistä Espoosta Kampin terminaaliin. Niitä ei voida kilpailuttamatta jatkaa, ja kilpailuttamista ei ennätetä tehdä.

Bussireittien määrä putoaa nykyisestä 90:stä 35:een. Liikennekaaoksen todennäköisyys on ilmeinen. Järjestelmän pitäisi mahdollisimman nopeasti pystyä vastaamaan, miten nöykkiöläinen pääsee ensi syksynä töihin.

Helsingin seudun liikenne (HSL) on jo varotoimena koonnut 50 bussin reservin. Reserviä olisi koottu, vaikka olisi ollut taivaallinen varmuus metroliikenteen alkamisesta sovitusti. Kehäradan aloitus opetti liikennesuunnittelijat siihen, että käynnistysvaiheessa voi ilmetä poikkeustilanteita, jolloin busseja tarvitaan.

HSL etsii parhaillaan lisää autoja parin kuukauden poikkeusliikennettä varten. Kaikkia nykyisiä linjoja ei yritetä korvata, vaan puhutaan noin 90 bussin laajuisesta liikenteestä.

Monista reiteistä on tulossa vaihdollisia ja mutkikkaita. Länsimetron viivästys vaikuttaa 200 000 ihmisen matkoihin.

Olisi toivottavaa, että asianosaisten kaikki liikenevä tarmo keskitettäisiin tavallisten ihmisten kannalta olennaiseen: Miten metroliikenne saadaan nopeimmin avattua.

Sen jälkeen voidaan keskittyä päiden katkomiseen kaikessa rauhassa.

Oikaisu kello 15.37: Korjattu Länsimetro Oy:n hallituksen jäsenen Pekka Vaaran (sd) titteliksi valtuutetun sijasta luottamushenkilö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat