Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSL vastaa kritiikkiin: Uusia matkakortinlukijoita on testattu eri-ikäisillä – jopa tekstin kokoa suurennettiin

Käyttäjäpalautteen vuoksi tekstiä on suurennettu. Kortinlukijoita ei voi suurentaa kuljettajan näkyvyyden kustannuksella.

Kaupunki
 
Jonne Heinonen HS
Uudet kortinlukijat on asennettu samalle korkeudelle kuin vanhatkin laitteet.
Uudet kortinlukijat on asennettu samalle korkeudelle kuin vanhatkin laitteet. Kuva: Jonne Heinonen HS

Huononäköisen eläkeläisen kritiikki (HS Mielipide 14.6.) Helsingin seudun liikenteen (HSL) uusista matkakortinlukijoista hämmentää uudistuksen projektinjohtoa.

Espoolainen Juhani Hulkkonen epäilee yleisönosastokirjeessään, ettei uusia kortinlukijoita ole testattu ollenkaan tai testiryhmissä on ollut vain nuoria, näppäriä ja tarkkasilmäisiä koehenkilöitä. Hänen kokemuksensa mukaan ikänäköisen ihmisen on mahdotonta erottaa kortinlukijoiden numeroita ja tekstiä.

HSL:n ryhmäpäällikkö Risto Vaattovaara vakuuttaa, että käyttäjätestejä on ollut useita, ja niissä on nimenomaan pyritty hakemaan kokemuksia eri-ikäisiltä matkustajilta. Testeihin on haettu vakiokäyttäjien lisäksi myös sellaisia koehenkilöitä, jotka käyttävät joukkoliikennettä vain satunnaisesti.

”Käyttäjäpalautteen perusteella kortinlukijan tekstin kokoa on suurennettu ja näytön kontrasteja parannettu”, Vaattovaara sanoo.

Silmälaseille voi kuitenkin olla tarvetta, koska kortinlukijan näytölle pitää saada mahtumaan enemmän tekstiä. HSL varautuu taksajärjestelmän uudistukseen ensi vuonna.

Silloin liikennealue jakautuu erihintaisiin vyöhykkeisiin. Kortinlukijoissa on ennakoitu, että vyöhykkeitä olisi viisi.

”Tekstin kokoa ei voi määrättömästi suurentaa, koska kortinlukija ei saa peittää kuljettajan näkyvyysaluetta”, Vaattovaara sanoo.

Näkövammaisten edustajien kanssa HSL on erikseen keskustellut näytön toimivuudesta. Vaattovaara sanoo, että he toivoivat erityisesti toimintonäppäinten sijoittamista samalle sivulle.

Eläkeläismiesmies moittii myös kortinlukijoiden asennuskorkeutta. Vaattovaaran mukaan kortinlukijat on asennettu samalle korkeudelle kuin vanhatkin laitteet.

”Ikäihmisiltä olemme saaneet kiitosta siitä, että laitteessa on erikseen OK-toiminto. Silloin vähenevät epähuomiossa tehdyt virheet. Ihminen voi vielä peruuttaa, jos on tullut painaneeksi väärää näppäintä”, Vaattovaara sanoo.

HSL aloitti kesäkuussa uusien kortinlukijoiden laajamittaisen asennusurakan. Sitä ennen kortinlukijoita oli testattu oikeilla matkustajilla tietyillä Espoon linjoilla.

Kritiikkiä on tullut lähinnä arvolipun käyttäjiltä. Toisin kuin vanhoissa kortinlukijoissa nyt pitää valita matkustusalue ensin, varmistaa se OK:lla ja vasta sitten näyttää korttia lukijalle.

Laitteisto asennetaan 1 500 HSL:n alueen bussiin, raitiovaunuun ja junaan. Asennukset saadaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat