Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylikomisario esittää pysyvää ratkaisua rattijuopumusta vastaan: ”Alkolukko pakolliseksi”

Poliisin tehovalvonnassa rattijuoppoja oli aiempaa vähemmän mutta pienessä maistissa olevia enemmän. Ylikomisario Dennis Pastersteinin mielestä rattijuopoille tulisi määrätä pakollinen alkolukko määräajaksi.

Kaupunki
 
Trond H. Trosdahl
Helsingin poliisin ylikomisario Dennis Pasterstein spekuloi, että vielä joskus kaikissa autoissa olisi tehdasasennetut alkolukot.
Helsingin poliisin ylikomisario Dennis Pasterstein spekuloi, että vielä joskus kaikissa autoissa olisi tehdasasennetut alkolukot. Kuva: Trond H. Trosdahl

Poliisi puhallutti viime viikolla Helsingissä tehovalvonnassa yli 8 700 kuljettajaa. Haaviin jäi 25 epäiltyä rattijuoppoa ja seitsemän huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajanutta ihmistä.

Poliisi tavoitti valvonnan yhteydessä myös 15 etsintäkuulutettua ja yhdeksän muuta rikoksesta epäiltyä ihmistä. Luvut selviävät poliisin tiedotteesta.

”Puhallutusten määrään suhteutettuna rattijuoppoja jäi tehovalvonnassa kiinni aiempaa vähemmän. Tänä vuonna pienessä maistissa ajaneiden määrä on ollut kuitenkin nousussa. Alkoholia maistelleita tavattiin tehovalvonnan yhteydessä kuutisenkymmentä”, kertoo ylikomisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisilaitokselta.

Alkoholia maistelleilla kuljettajilla Pasterstein tarkoittaa niitä, jotka olivat ottaneet alkoholia, mutta promillelukema jäi alle rangaistavan 0,5 promillen rajan.

”Pienikin hiprakka saattaa vaikuttaa reaktiokykyyn ja liikenneturvallisuuteen, joten alkoholi ja autolla ajaminen eivät kuulu yhteen. Jos otat, et aja”, Pasterstein korostaa.

Vaikka maistelleita on tänä vuonna ollut aiempaa enemmän, suunta on poliisin mukaan oikea, kun rattijuoppojen määrä on aavistuksen vähentynyt.

”Ehkä porukka on tullut tarkemmaksi. Hyvähän se on, mutta tilastot vaihtelevat toki paljon.”

Tilastoihin vaikuttaa jo se, mihin aikaan päivästä puhallutukset on tehty. Helsingin tehovalvonnassa puhallutettiin kuljettajia sekä yöllä että päivällä.

”Jos puhallutukset tehdään päivällä, keskimäärin joka viidessadas–seitsemässadas on rattijuoppo. Jos Helsingin keskustaan menee lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello kolmen ja viiden välillä, helposti joka 170.–200. saattaa olla rattijuoppo. Vaihteluväli on aivan mielettömän suuri.”

”Yksittäisen viikon perusteella tehtävät laajemmat pohdinnat eivät siksi ole ehkä kannattavia. Ne kertovat sen yhden viikon tilanteesta, mutta alueelliset ja ajalliset erot ovat kaikkiaan valtavia”, Pasterstein muistuttaa.

Tuoreessa tehovalvonnassa noin joka 350. kuljettaja oli rattijuoppo, mikä on tyypillinen lukema viikolla, jolla kuljettajia on puhallutettu sekä öisin että päivisin.

Pastersteinin huomion kiinnitti se, että huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajoi tavallista vähemmän ihmisiä. Valvonnassa jäi kiinni yhteensä 32 sellaista kuljettajaa, jotka olivat rattijuoppoja tai huumeiden vaikutuksen alaisina, ja huumausaineissa ajaneet muodostivat tästä vain viidesosan.

”Vanha nyrkkisääntö Helsingissä on, että yksi kolmasosa on huumeratteja, kolmasosa törkeitä rattiksia ja kolmasosa tavallisia rattiksia. Huumeratteja jäi normaalia vähemmän kiinni, mutta tavallisia ja törkeitä ratteja normaalia enemmän.”

Kaikkiaan Pasterstein kuvailee rattijuopumusvalvontaviikkoa hyväksi.

”Puhallutusmäärä, melkein 9 000, oli hyvä ja tulokset asiallisia.”

Pasterstein myöntää silti, että alkoholin vaikutuksen alaisena ajavat kuljettajat muodostavat pysyvän ongelman, johon pitäisi saada kestävä ratkaisu.

”Siihen on vielä matkaa. Tämä on nyt kissa ja hiiri -leikkiä, jossa poliisi pyrkii kasvattamaan kiinnijäämisriskiä puhallutuksilla. Pysyvä ratkaisu löytyisi alkolukosta. Rattijuopoille tulisi mahdollisesti määrätä pakollinen alkolukko määräajaksi. Siitä voi vääntää, onko aika sitten puoli vuotta vai vuosi, ennen kuin saa kortin takaisin ja pitää olla alkolukollinen auto.”

Pasterstein spekuloi silläkin, että jossain vaiheessa autoissa olisi alkolukot tehdasasennettuina.

”Poliisilta valtavasti voimavaroja ja henkilöstötyövuosia vievä toiminta saataisiin kustannustehokkaammaksi. Nythän poliisi elää nykyisellä lainsäädännöllä ja nykyisillä laitteilla, mutta jos halutaan oikeasti pysyvä ratkaisu, täytyy keksiä muita juttuja.”

Helsingin tehostettu rattijuopumusvalvonta oli osa Euroopan laajuista liikennepoliisiverkoston rattijuopumusvalvontaviikkoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat