Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskuspuistoa ja Lauttasaaren rantoja säästyi rakentamiselta – Helsingin yleiskaava eteni

Yleiskaavaan raivattiin muutama hehtaari lisää viheralueita.

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl / HS
Mielenosoitukset Keskuspuiston puolesta vaikuttivat. Matti Arponen ja Kai Lyytinen virittivät huhtikuussa Keskuspuistoon huomionauhaa, josta voisi nähdä mistä kohtaa puistoa oltaisiin kaavoittamassa uuteen käyttöön.
Mielenosoitukset Keskuspuiston puolesta vaikuttivat. Matti Arponen ja Kai Lyytinen virittivät huhtikuussa Keskuspuistoon huomionauhaa, josta voisi nähdä mistä kohtaa puistoa oltaisiin kaavoittamassa uuteen käyttöön. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Helsingin uusi yleiskaava on edennyt askeleen. Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi tiistaina yksimielisesti yleiskaavan, mutta viivasi yli rakentamista esimerkiksi Keskuspuistosta ja Lauttasaaresta.

Keskuspuistossa rakentamiseen merkittyä aluetta säästetään viheralueeksi noin kaksi hehtaaria Pirkkolan urheilupuiston kohdalla ja kahdeksan Maunulassa. Vihreät juhlivat tätä heti voittona.

Kokoomuksen ja vihreiden aloitteesta pyyhittiin puolestaan pois viisi hehtaaria suunniteltua rakentamista Lauttasaaresta. Osa näistä olisi ollut nykyisillä rannoilla ja osa uudella täyttömaalla.

Vuosaaren Uutelan kanavan liepeille jätettiin aiempia suunnitelmia enemmän tilaa virkistyskäyttöön.

”Muutokset ovat pieniä kartalla, mutta suuria niille asukkaille, joiden tärkeinä pitämiä alueita tämä koskee”, luonnehtii lautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok). Hän pitää huomattavana myös sitä, että päätös oli yksimielinen, vaikka tässä linjataan nyt periaatteen tasolla liki kuudenkymmenen miljardin investoinneista.

Yleiskaava etenee seuraavaksi kaupunginhallitukseen ja vuoden lopulla valtuustoon. Tämän jälkeen virkamiehet alkavat tehdä suunnitelmia siitä, missä järjestyksessä sovittua lähdetään toteuttamaan. Alueiden tarkempi käyttö ratkaistaan vasta, kun aletaan tehdä yleiskaavan pohjalta tarkempia asemakaavoja.

Keskeisten ulosmenoteiden muutos kaupunkibulevardeiksi on yhä tärkeä osa yleiskaavaa. Näistä kuitenkin linjataan alkuperäisen idean vastaisesti, että niiden liittymät voisivat tarvittaessa olla eritasoliittymiä. Tästä voidaan siis päättää myöhemmin erikseen, jos esimerkiksi tiet uhkaavat ruuhkautua liikaa.

Poliitikot tekivät myös kaavaan useita pieniä huomioita. Esimerkiksi sekä Tuomarinkylän että Kivinokan kohdalla todetaan nyt, että nykyiset toiminnat pitää ottaa huomioon jatkosuunnittelussa. Keskuspuistosta mainitaan erikseen vaalittavia alueita.

Nyt todetaan myös, että kulttuuriympäristöjen kohdalla pitää katsella suojeltavan rakennuksen lisäksi myös sen pihapiiriä tai muuta ympäristöä. Tämä tarkoittaa siis esimerkiksi Rastilan kartanon kaltaisia paikkoja.

Keskuspuistoa puolustava kansalaisryhmä ehti jo kertoa olevansa pettynyt päätökseen, koska Keskuspuistoa on edelleen osoitettu rakentamiselle useita hehtaareja.

Yleiskaava on laadittu siltä pohjalta, että Helsingissä asuu vuonna 2050 vähintään 860 000 ihmistä.

Näin uusia asuntoja tarvitaan lisää. Kaupunkibulevardien varsien rakentamisen avulla asuntoja saadaan 80 000 ihmiselle. Kolmannes puuttuvista uusista asunnoista saadaan täydennysrakentamalla etenkin raideliikenteen solmukohtiin.

Kolmannes syntyy rakentamalla kokonaan uusia asuinalueita. Näistä kiistellyin on Malmin lentokentän korvaaminen asunnoilla.

Tulevaisuuden Helsingin olisi tarkoitus olla tiivis kaupunki, jonka useita keskuksia yhdistävät toisiinsa raiteet.

Helsingin uusi yleiskaava selitettynä kahdessa minuutissa
Helsingin uusi yleiskaava selitettynä kahdessa minuutissa
Kaavoittaminen kuulostaa etäiseltä byrokratialta, mutta sillä päätetään siitä, minkälainen kotikadustasi tulee ja miten työmatkasi sujuu. Videografiikka selittää, mistä Helsingin uudessa yleiskaavassa on kyse.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat