Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa 225 000 helsinkiläistä asuu melualueilla – määrää on vaikea vähentää tarpeeksi

Melu koettelee silloinkin, kun sitä ei edes huomaa ja aiheuttaa elimistölle stressireaktion – nyt pääkaupunkiseudun melutasot selvitetään

Kaupunki
 
Eveliina Mustonen / Lehtikuva
Helsinki selvittää parhaillaan liikennemelua.
Helsinki selvittää parhaillaan liikennemelua. Kuva: Eveliina Mustonen / Lehtikuva

Pääkaupunkiseudulla on alkanut liikennemeluselvitys. Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen ja Liikennevirasto tekevät katujen, maanteiden ja rautateiden meluselvityksen yhteistyössä. Helsingissä selvitetään lisäksi raitioliikenteen ja metron aiheuttamaa melua. Selvityksen tulokset valmistuvat vuoden päästä.

Meluselvitys tehdään viiden vuoden välein.

Meluselvitys ei perustu mittauksiin, vaan toteutetaan laskennallisesti. Selvitettävästä alueesta tehdään ensin kolmiulotteinen maanpinnan muodot, rakennukset ja asukkaat huomioiva maastomalli. Tähän yhdistetään liikennemäärätiedot, joissa huomioidaan ajoneuvojen jakautuminen henkilöautoihin ja raskaaseen liikenteeseen.

Meluselvitys antaa tietoa Helsingin meluntorjuntaa varten.

Miten meluselvityksessä huomioidaan liikenteen poikkeustilanteet kuten Kehä I:n remontti?

”Tämä onkin hyvä kysymys. Vaikka tilapäiset melutilanteet kiinnostavat toki asukkaita, tässä tavoitteena on selvittää pidempiaikaista vallitsevaa tilannetta, jotta saadaan kokonaiskuva kaupunkimelutilanteesta ja voidaan tehdä meluntorjuntasuunnitelma ja vähentää melua”, sanoo ympäristötarkastaja Anu Haahla Helsingin ympäristökeskuksesta.

Ympäristömelu on yksi Euroopan suurimpia ympäristöongelmia. Lähes joka viides suomalainen asuu ympäristöministeriön parin vuoden takaisen raportin mukaan alueilla, joilla liikenteen melu ylittää ohjearvon 55 desibeliä. Helsingissä tällaisilla alueilla on asukkaita 225 000. Melu koettelee silloinkin, kun sitä ei edes huomaa ja aiheuttaa elimistölle stressireaktion.

Meluntorjunnan tavoitteena on, että melualueella asuvien määrä vuonna 2020 on vähintään 20 prosenttia pienempi kuin vuonna 2003.

”Se on todella haastava tavoite”, ympäristötarkastaja Haahla sanoo.

Liikennemelua voidaan vaikuttaa eniten vähentämällä liikenteen määrää, alentamalla liikennenopeuksia, teiden ja renkaiden pinnoitteilla ja meluesteillä.

Meluesteiden rakentaminen on hidasta ja kallista.

Siksi varsinkin kun uusia asuinalueita rakennetaan, meluasiat kannattaa ottaa jo kaavoitusvaiheessa huomioon.

”Näin onneksi Helsingissä paljon tapahtuukin”, ympäristötarkastaja Haahla sanoo.

Pääkaupunkiseudun meluselvityksessä on mukana noin 777 kilometriä katuja, 522 kilometriä maanteitä ja 85 kilometriä rautateitä. Kaduista noin puolet on Helsingissä.

Helsinkiläiset voivat tarkastella asuinalueensa melutasoja Helsingin kaupungin karttapalvelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat