Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:lta miljoona euroa Helsingin ja Tallinnan välisen rautatietunnelin kannattavuuden selvittämiseen

Nyt käynnistyvässä hankkeessa selvitetään perinpohjaisesti, kannattaisiko yhdystunneli rakentaa meren ali Suomen ja Viron välille.

Kaupunki
 
Suomenlahti kapenee: Talsinki vuonna 2024
Suomenlahti kapenee: Talsinki vuonna 2024
Tallinnan ja Helsingin väliä liikkuu enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin. Kymmenettuhannet ihmiset elävät puoliksi Suomessa, puoliksi Virossa. Tulevaisuudessa he muodostavat kaksoiskaupungin, Talsingin. Toimittajat: Kaja Kunnas, Janne Toivonen. Kuvaus: Marko Mumm. Grafiikka ja editointi: Teemu Hotti

Helsingin ja Tallinnan välisen rautatietunnelin edellytysten selvittämiseen on myönnetty EU-rahaa vajaan miljoonan euron verran. Rahat saa Uudenmaan liiton vetämä FinEst Link -hanke.

Nyt käynnistyvässä hankkeessa selvitetään perinpohjaisesti, kannattaisiko yhdystunneli rakentaa meren ali Suomen ja Viron välille.

Projektissa selvitetään myös tunnelin rakentamisen teknisiä mahdollisuuksia ja miten tunneli vaikuttaisi ympäristöön. Myös turvallisuusasioihin perehdytään. Lisäksi arvioidaan tunnelin hyötyjä ja verrataan niitä vaihtoehtoon, että kehitettäisiinkin nykyistä lauttaliikennettä.

FinEst Link -hankkeen budjetti on 1,3 miljoonaa euroa. Siitä 75 prosenttia tulee EU:n Keskisen Itämeren ohjelmasta (The Central Baltic Programme 2014–2020). Loput 25 prosenttia tulevat Suomesta ja Virosta, kertoo johtava asiantuntija Olli Keinänen Uudenmaan liitosta. Hänen mukaansa selvityksen tulosten pitäisi olla valmiina helmikuussa 2018.

Uudenmaan liiton vetämässä FinEst Linkissä ovat mukana kumppaneina Suomen liikennevirasto, Helsingin ja Tallinnan kaupungit, Harjun lääninhallitus ja Viron liikenneministeriö.

Helsingin ja Tallinnan välisestä rautatietunnelista valmistui aiemmin esiselvitys, jonka mukaan tunneliyhteys voisi olla taloudellisesti kannattava.

Esiselvityksessä arvioitiin, että jos matkustus- ja rahtiliikenne lisääntyisivät noin 30 prosenttia nykyisestä, kasvulla katettaisiin yli puolet tunneliyhteyden kustannuksista.

EU:n tukirahalla pitäisi kuitenkin saada katetuksi 40 prosenttia rautatieosuuden kustannuksista, sanoo Uudenmaan liitto tiedotteessaan. Liitto huomauttaa, että vastaava tukiosuus on annettu tunnelin rakentamiseen Tanskan ja Saksan välille.

Eilen tiistaina EU:n Keskisen Itämeren ohjelmasta myönnettiin tukirahaa myös Helsingin ja Tallinnan kaupunkien vetämälle FinEst Smart Mobility -älyliikennehankkeelle, joka tähtää kaupunkien välisen liikenteen kehittämiseen nykyiseltä pohjalta.

FinEst Smart Mobilityn budjetti on 1,8 miljoonaa euroa, josta 75 prosenttia saadaan EU:n tukirahana ja loput Suomesta ja Virosta, Keinänen kertoo.

Hanke kohdistuu Tallinnan Vanhan sataman ja Helsingin Jätkäsaaren välisiin yhteyksiin. Tavoitteena on parantaa liikenteen sujuvuutta ja matkustusmukavuutta. Parempia malleja etsitään kokeiluin esimerkiksi liityntäpysäköinnissä ja raskaan liikenteen ohjauksessa. Ajatuksena on myös parantaa yhteyksiä satamista Helsingin lentokentälle ja Tallinnan kehätielle.

Uudenmaan liitto toteaa, että Helsingin seudulla käy töissä kymmeniätuhansia virolaisia, joista iso osa matkustaa Suomen ja Viron välillä viikoittain. Rahtiliikennekin kasvaa, kun Tallinnasta valmistuu rautatieyhteys Rail Baltica Varsovaan vuonna 2025.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Myös Tallinnan Vanhan sataman ja Helsingin Jätkäsaaren välisten yhteyksien kehittämistä selvitetään. Tavoitteena on parantaa liikenteen sujuvuutta ja matkustusmukavuutta.
Myös Tallinnan Vanhan sataman ja Helsingin Jätkäsaaren välisten yhteyksien kehittämistä selvitetään. Tavoitteena on parantaa liikenteen sujuvuutta ja matkustusmukavuutta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat