Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen taksijätti pyrkii Suomen markkinoille – johto kävi taivuttelemassa ministeri Berneriä

Cabonlinen Ole Oftedal vakuuttaa, että Ruotsin virheet voi välttää, vaikka taksit vapautettaisiin.

Kaupunki
 
Akseli Valmunen / HS
Ole Oftedalin vetämä yhtiö havittelee siivua julkisen sektorin ajoista kuten koulu- ja vanhuskyydeistä.
Ole Oftedalin vetämä yhtiö havittelee siivua julkisen sektorin ajoista kuten koulu- ja vanhuskyydeistä. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Jos liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) esitys taksialan vapauttamisesta menee läpi, taksiyritysten on kehitettävä asiakkaille toinen toistaan kekseliäämpiä houkutuksia. Suomen taksimarkkinoille on nimittäin tunkua Ruotsista.

Helsingistä havittelee markkinapaikkaa ruotsalainen taksivälitysjättiläinen Cabonline Group. Pohjoismaiden suurimman alan yrityksen sateenvarjon alla kulkee noin 7 000 autoa.

Cabonlinen hallituksen puheenjohtaja Ole Oftedal on juuri kaartanut taksilla lentokentältä.

Hän on tullut tapaamaan Berneriä ja kansanedustajia perussuomalaisista keskustalaisiin ja demareihin.

Taksimarkkinoiden vapauden puolesta lobbaavan Oftedalin tavoitteena on kumota yleisimpiä harhaluuloja ja auttaa suomalaisia välttämään Ruotsin virheet.

”Taksialaa tulisi kohdella kuin mitä tahansa muuta alaa.”

Taksilupa myönnetään Suomessa nykyisin yhdelle henkilölle ja yhdelle autolle, mutta Oftedalin näkemyksen mukaan niitä tulisi myöntää yrityksille. Tällöin markkinoille tulisi Cabonlinen kaltaisia jättejä, jotka voisivat tarjota esimerkiksi kuntien kaltaisille isoille asiakkaille alhaisempia hintoja.

Ruotsalaisyritys havittelee Suomessa siivua juuri julkisen sektorin kuljetuksista. Ruotsissa yli puolet yhtiön ajoista ovat julkisen sektorin ajoja kuten koulukyytejä tai vanhusten palveluita.

Yhteiskunnan kuljetukset ovat noin miljardin euron bisnes. Oftedalin mukaan siitä olisi säästettävissä tuntuvia summia, kun autot eivät seisoisi pitkiä aikoja tyhjillään.

”Vapailla markkinoilla olemme onnistuneet yhdistämään bisnesihmisten aamu- ja iltapainotteiset ajot, päivisin ajettavat julkisen sektorin tilaukset sekä muiden tilaamat kyydit kaikkina muina aikoina”, Oftedal sanoo.

Taksiliitto vastustaa sääntelyn vapauttamista. Ruotsalaista järjestelmää pidetään kauhuskenaariona: kiskurikuskit veloittavat tietämättömiltä matkustajilta tuhansia kruunuja pikkumatkoista, harmaa talous rehottaa ja maaseudulla taksin saaminen on mahdotonta. Oftedal korostaa, ettei hintoja tulisi vapauttaa täysin. Ruotsissa kilometrille on asetettu maksimihinta, jonka tulee näkyä selvästi taksin ikkunassa. Hiljaisempina aikoina hintaa voisi laskea.

Harmaata taloutta on Ruotsissa kitketty kuljettajien taustatarkistuksilla ja varmistamalla, että he ajavat aina mittari päällä.

”Ihmiset, jotka ovat tottuneet korkeisiin hintoihin ja säännöllisiin tuloihin, pelkäävät muutosta ja kilpailua”, Oftedal kuittaa taksialan huolet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat