Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki hakee itselleen brändiä – HS etsi vastausta asukkailta: ”Tämä on koti”

Brändiryhmä on ideoinut Helsingille palvelulupauksen: kaupungin pitäisi olla asukkaille ja kävijöille ”ratkaisukeskeinen kumppani”

Kaupunki
 
Näin helsinkiläiset kertovat kotikaupunkinsa olemuksesta
Näin helsinkiläiset kertovat kotikaupunkinsa olemuksesta
Helsingin uuden brändin pohjana ovat helsinkiläisten omat tarinat kaupungistaan. Kävimme kysymässä, millaisia tarinoita ja kuvauksia kaupungista löytyy. Toimittaja Virve Rissanen HS, kuvaus ja editointi Akseli Valmunen HS

”Jos on Helsingistä, pärjää missä vain”, sanoo kontulalainen Tapani Id. Hän koki pärjäävänsä YK:n rauhanturvajoukoissa nuorena miehenä osittain siksi, että oli jo Helsingissä joutunut tulemaan toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa.

HS:n haastatteleman Idin tarinan kaltaisista kertomuksista voisi muodostua Helsingin uusi brändi. Brand New Helsinki -työryhmä on liki vuoden ajan ideoinut kaupungin brändiä yhdessä kaupunkilaisten kanssa, ja lopputulos on, että Helsingin maine perustuu ihmisiin.

Akseli Valmunen / HS
Kontulalaisen Tapani Idin mielestä Itä-Helsinki on aliarvostettu alue.
Kontulalaisen Tapani Idin mielestä Itä-Helsinki on aliarvostettu alue.

Brändityön kaupunkilaisyhteistyöstä vastaava Riikka Lahdensuo kertoo, että Helsingille ei luoda yhtä yhtenäistä tarinaa, koska se olisi päälleliimattua. Kaupunkilaisten tarinoita aletaan kerätä syksyllä netissä, ja alkuvuodesta 2017 valmistuu uusi Visit Helsinki -matkailusivusto.

Lahdensuon mukaan alusta alkaen oli selvää, että brändityössä ei haeta logoa tai iskulausetta eli slogania.

Silti brändi on kiteytynyt yhteen lauseeseen: ”Helsinki on vuonna 2020 vaikuttavien ihmisten, tekojen ja kohtaamisten kaupunki.”

Lisäksi on määritelty, että toimivan ja muuttuvan kaupungin lisäksi Helsinki tunnistetaan kontrasteista ja omaperäisyydestä – näistä ominaisuuksista nousee ”One Hel of an Impact”. Se ei ole slogan, vaan asenne, Lahdensuo korostaa. Lisää brändityön tuloksista voi lukea Brand New Helsingin sivuilta.

”Työ on vasta alkamassa. Brändi on ennen kaikkea kuva tulevaisuudesta.”

Akseli Valmunen / HS
Mia Rahkonen asuu Lauttasaaressa, mutta aidoin helsinkiläinen tunnelma hänelle tulee Punavuoren kaduilla.
Mia Rahkonen asuu Lauttasaaressa, mutta aidoin helsinkiläinen tunnelma hänelle tulee Punavuoren kaduilla.

Viimeisen vuoden aikana projektissa on selvitetty, mitä Helsingissä pidetään tärkeänä ja mistä sitä arvostellaan. Kävi ilmi, että kritiikki kohdistui usein byrokratiaan. Siksi kaupunki teki palvelulupauksen, jonka mukaan se on ”ratkaisukeskeinen kumppani”.

Lahdensuo kehottaa asukkaita testaamaan kaupungin palveluasennetta tekemällä aloitteita ja ottamalla yhteyttä.

”Iso laiva ei kuitenkaan käänny heti”, Lahdensuo muistuttaa.

Brändin soveltamiseksi kaupungin organisaatiossa aletaan syksyllä kokeilla sisäistä Helsinki-lähettiläsvalmennus. Työntekijöitä kouluttavat omat ja ulkopuoliset asiantuntijat.

Akseli Valmunen / HS
Lauri Tiaisen mukaan Helsingissä on poikkeuksellisen laadukkaita ruokakioskiyrittäjiä, joiden kärkijoukkoon hänkin haluaisi päästä.
Lauri Tiaisen mukaan Helsingissä on poikkeuksellisen laadukkaita ruokakioskiyrittäjiä, joiden kärkijoukkoon hänkin haluaisi päästä.

Asukkaille brändityö näkyy esimerkiksi kaupunkitilojen joustavana käyttöönottona. Uutta brändiä ilmentävät esimerkiksi Marian sairaalaan tuleva startup-keskittymä, Vallisaaren ja Kuninkaansaaren avaaminen yleisölle sekä koekäytössä oleva Varaamo-palvelu, jolla voi varata kaupungin julkisia tiloja ja työpisteitä yksityiseen käyttöön.

Toinen kaupunkikuvassa näkyvä muutos on Ole hyvä Helsinki -projekti, jossa kaupunkilaiset suunnittelevat metroasemille taidetta. Viimeksi niitä tehtiin Sörnäisiin Helsinki-päivänä Teurastamolla. Kaupunkilaiset saavat suunnitella yhteensä pari sataa metroraiteiden taakse tulevaa mainostaulua viiteen eri kaupunginosaan.

Kolmantena esimerkkinä Lahdensuo mainitsee lähiöprojektit, joissa lähiöistä haetaan ”myönteistä kontrastisuutta”.

”Lähiöistä tulee erilaisuutta ja kykyä sietää erilaisuutta”, Lahdensuo tarkentaa.

Kontulalainen Tapani Id löytää pääkaupungista myös nihkeän puolen.

”Olen asunut 60 vuotta Helsingissä, mutta joidenkin mielestä en silti ole stadilainen. Se on väärin”, Id kertoo.

Paljon on luvattu ja suunniteltu. Seuraava tarkistuspiste häämöttää vuodessa 2020, jonne brändin tulevaisuuskuva tähtää.

Akseli Valmunen / HS
Ruoholahdessa asuva Veikko Hela pitää puistoja ja lasten leikkipaikkoja tärkeänä osana myönteistä kaupunkikuvaa.
Ruoholahdessa asuva Veikko Hela pitää puistoja ja lasten leikkipaikkoja tärkeänä osana myönteistä kaupunkikuvaa.

Sitä ennen kaupunkilaiset voivat pohtia omaa Helsinki-kuvaansa. Koko ikänsä Helsingissä asunut Veikko Hela, 75, huomauttaa että ihminen tulee sokeaksi kaikelle lähellä olevalle. Hän pitää kuitenkin brändityötä tärkeänä.

”Jos ihmiset hymyilevät ja nyökkäävät kaduilla, niin brändi on hyvä.”

Helalle itselleen parasta Helsinkiä ovat hyvin hoidetut puistot ja leikkipaikat.

”Lasten äänet ovat minulle kuin Sibeliuksen musiikkia.”

Tausta: Brändäys on puolen miljoonan euron projekti

Helsingin kaupunki varasi brändin luomiseen ja kaupunkimarkkinoinnin kehittämiseen vuosien 2014–2016 aikana 500 000 euroa. Brändityö käynnistyi varsinaisesti kesäkuussa 2015, ja tähän mennessä siihen on kulunut noin 375 000 euroa, kertoo Helsingin kaupunkimarkkinointiyksikön päällikkö Saila Machere.

Osa rahoista on käytetty yhteistyöhön designtoimisto Kuudennen Kerroksen kanssa. Helsingin tilaa tutkittiin esimerkiksi työpajoissa, syvähaastatteluilla ja kaupunkilaistapahtumissa. Lisäksi ostoissa on mukana sisällöntuotantoa, nettisivuja, käännöskuluja ja tutkimuksia.

Brändin visuaalinen ilme valmistuu vuoden 2017 alussa.

Toukokuussa Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kaupungille brändikonseptin, jonka ydin on ”Vaikuttavia ihmisiä, tekoja ja kohtaamisia”. Kaupunginhallitus myös päätti, että konseptin soveltamisesta raportoidaan joka vuosi.

Kaupunginhallitus kehotti kaikkia toimielimiä työskentelemään uuden brändin mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi byrokratiaa on helpotettava palvelulupauksen mukaisesti.

Kaupungin työntekijöitä aletaan kouluttaa kesän päätteeksi.

Syksyllä aletaan uudistaa kaupungin osallistumis- ja vuorovaikutusmallia. Uuteen malliin kerätään kaupunkilaisilta ideoita Kerro kantasi -nettipalvelussa heinäkuun loppuun asti.

Päivitetty osallistumismalli on tarkoitus ottaa käyttöön kesäkuussa 2017.

Postikorteissa Helsingistä esitellään saaristoa ja merta.
Postikorteissa Helsingistä esitellään saaristoa ja merta.
Tällaista tarinaa Helsingistä luovat kioskeissa myytävät postikortit.
Tällaista tarinaa Helsingistä luovat kioskeissa myytävät postikortit.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat