Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukioon entistä tiukempi seula – kolmeen huippulukioon vaadittiin 9,42:n keskiarvo

Ammattiopinnoissa esimerkiksi lentokoneasennus ja kiinteistöpalvelut kiinnostivat

Kaupunki
 
Teemu Kuusimurto
Lukioon päässeet olivat tänä vuonna entistä kovatasoisempia.
Lukioon päässeet olivat tänä vuonna entistä kovatasoisempia. Kuva: Teemu Kuusimurto

Lukioon päässeiden keskiarvot kipusivat pääkaupunkiseudulla entistä korkeammalle tänä vuonna. Yhteishaun tulokset julkistettiin torstaina. Koulut kertovat sisäänpäässeiden nimiä päivän aikana. HS julkaisee lukioiden piste- ja keskiarvorajoja tämän jutun lopussa.

Helsingissä suomenkieliseen lukiokoulutukseen alin riittävä keskiarvo oli 7,17, ruotsinkieliseen 7,0. Suosituimmista lukioista moni on jälleen erityistehtävän saaneita lukioita, joihin haetaan eri puolilta Suomea ja joiden kohdalla lasketaan keskiarvon ohella pisteitä. Kaupungin lukioista korkein keskiarvo vaadittiin Ressuun, 9,33.

Helsingissä monet suosituista lukioista ovat myös yksityiskouluja tai valtion ylläpitämiä. Näistä keskiarvon perusteella vaikeinta oli tänä vuonna vaikeinta päästä Viikin normaalikouluun ja Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun A-englannin linjalle, molemmissa keskiarvo 9,42. Suomalaiseen yhteiskouluun tosin pääsi muiden kielten kuten esimerkiksi saksan ja venäjän linjoille huomattavasti kohtuullisemmilla keskiarvoilla.

Espoossakin lukioon päässeiden keskiarvot kipusivat edellisvuotta korkeammalle, vaikka lukiopaikkoja oli hivenen lisätty. Alin keskiarvo kaupungin suomenkielisissä lukioissa oli 7,67. Vaikeinta oli jälleen päästä Etelä-Tapiolan lukioon, sinne keskiarvoksi vaadittiin nyt 9,42. Espoon ruotsinkielisen lukion keskiarvoraja oli 7,92 ja Kauniaisten 8,31.

Vantaallakin keskiarvorajat nousivat. Alin keskiarvo suomenkielisissä lukioissa oli 7,42, ruotsinkielisessä 6,5. Sotungin lukioon vaadittiin korkein keskiarvo, tänä vuonna yleislinjalle 8,25.

Alin keskiarvoraja ei tarkoita, että kaikki sen lukuaineissa ylittäneet pääsisivät sisään kouluun. Jos lukuaineiden keskiarvo on sama usealla, katsotaan hakutoiveiden järjestystä ja kaikkien aineiden keskiarvoa.

Ammatilliseen koulutukseen on viime vuosina lisätty opiskelupaikkoja. Suosio vaihtelee edelleen suuresti eri alojen välillä.

Helsingissä eniten ensisijaisia hakijoita aloituspaikkoja kohti oli näihin tutkintoihin: hammastekniikan perustutkinto, audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto, lääkealan perustutkinto, kauneudenhoitoalan perustutkinto sekä logistiikka-alan perustutkinto. Ensisijaisten hakijoiden määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna kiinteistöpalvelujen perustutkinnossa, pintakäsittelyalan perustutkinnossa ja laboratorioalan perustutkinnossa.

Vantaalla korkeimmat sisäänpääsypisteet vaadittiin tänä vuonna lentokone-asennuksen perustutkintoon sekä Hiekkaharjun toimipisteen sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkintoon. Suurin määrä opiskelijoita valittiin lukemaan sosiaali- ja terveysalaa ja logistiikkaa.

Espoo ei vielä ole julkistanut tietoja suosituimmista linjoista.

Jos toiveiden opiskelupaikka ei nyt auennut, vielä on mahdollisuuksia. Varasijalta sisään pääsystä ilmoitetaan henkilökohtaisesti myöhemmin. Ammattioppilaitoksissa vapaiksi jääneitä paikkoja voi hakea vielä nyt kesällä, samoin paikkoja esimerkiksi valmistavassa opetuksessa ja kymppiluokilla.

Kunnissa on voimassa koulutustakuu, joka lupaa jonkinlaisen opiskelupaikan kaikille peruskoulunsa päättäville.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat