Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karjan väistyttyä kukkaniittyjen olemassaolo on ihmisten käsissä – Vantaalla työtä tekevät päiväkotilapset

Lapset pelastavat joka kesä naapurin joutomaan kukkaniityksi. Sitä on tehty Pähkinärinteessä jo 20 vuotta.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Pähkinärinteen päiväkodin lapset Anna Kangas (vas.), Emilia Loukko, Tiago, Niclas Halttunen ja Sebastien ovat jo kokeneita niittytalkoolaisia.
Pähkinärinteen päiväkodin lapset Anna Kangas (vas.), Emilia Loukko, Tiago, Niclas Halttunen ja Sebastien ovat jo kokeneita niittytalkoolaisia. Kuva: Rio Gandara / HS

Pähkinärinne

Niityllä Pähkinärinteen takamailla työväki käy haravoimaan ennen kuin kukaan ehtii neuvoa, mitä tehdä.

Pähkinärinteen päiväkodin Puolukat-ryhmäläiset ovat erittäin kokenutta talkooväkeä. Vantaalaispäiväkoti on pitänyt huolta päiväkodin lähellä sijaitsevasta kukkaniitystä nyt kaksikymmentä vuotta.

Niin nytkin, keskiviikkona: traktori on niittänyt heinää, aamulla lapset haravoivat heinät kokoon, ja illalla vanhemmat viimeistelevät urakan.

Siis, jos jotain viimeisteltävää jää.

Rio Gandara / HS
Emilia Loukko kantaa tuoretta heinää yhteiseen kekoon.
Emilia Loukko kantaa tuoretta heinää yhteiseen kekoon.

Noin kuusivuotiaiden iskuryhmä tekee heinästä valtavaa vuorta. Joku vielä pienempi kantaa melkein itsensä kokoista heinäkasaa. Talkoissa on kuuma ja tulee kova jano, mutta kivaa kuulemma on myös.

”Meillä on kyllä kaikista isoin heinäkasa”, julistaa Sebastien Kuub, viittä vaille eskari. Se ei ehkä ole ihan totta, mutta kohtahan kasat yhdistetään ja kuljetetaan pois täältä Lammaslammen naapurista.

”Ei tämä ole kasa vaan sänky”, kommentoi Niclas Halttunen vierestä ja käy heiniin selälleen.

”Katsokaa, minulla on kädessä leppäkerttu”, raportoi vierestä Eve Bertula.

Näissä talkoissa ehtii myös kiivetä puuhun ja leikkiä hippaa.

Rio Gandara / HS
Odessa Mäntyvuo hyppäsi heinäkasaan.
Odessa Mäntyvuo hyppäsi heinäkasaan.

Kaksikymmentä vuotta sitten kukkaniitty oli joutomaata. Entinen pelto kasvoi timoteitä ja koiranputkea ja muita tyypillisiä pellon kasveja.

Koneilla niittäen joutomaasta olisi saatu nurmikkoa. Niityn tekeminen sen sijaan vaatii käsityötä kuten niitetyn heinän kokoamista ja viemistä muualle maatumaan.

Pähkinärinteen ja Pähkinänsärkijän päiväkotien lasten ansiosta niitty kukkii nyt esimerkiksi harakankelloa, siankärsämöä, ahokaunokkia ja niittynätkelmää.

Vantaan kaupungin viherosasto suunnittelee tarkkaan, miten aluetta hoidetaan. Työvoiman hakeminen päiväkodista palvelee kuitenkin enemmän lasten kuin kasvien kasvattamista.

Rio Gandara / HS
Heinäpellolla tulee tunnetusti jano. Minna Tuomiharju vilvoittaa Joonatania ja Joonaa.
Heinäpellolla tulee tunnetusti jano. Minna Tuomiharju vilvoittaa Joonatania ja Joonaa.

Ympäristökasvatus on nykyisin tärkeässä roolissa todella monessa päiväkodissa. On esimerkiksi metsä- ja kotaeskareita sekä kestävää kehitystä päiväkoteihin ja kouluihin tuovaa Vihreä lippu -toimintaa.

Lähes kaikissa Vantaan päiväkodeissa vietetään aikaa myös luonnossa. Pähkinärinteessä poikkeuksellista on lähinnä se, miten pitkään ja määrätietoisesti töitä on tehty.

Ajatus lähti siitä, mitä luonto tutkitusti saa lapsessa aikaan. Pähkinärinteen entinen johtaja ja nykyinen innokas talkoolainen Jarmo Lounassalo kertoo, että luonnossa lapsi jaksaa keskittyä ja kokee vähemmän stressiä kuin muualla.

”Täällä leikeissä on paljon enemmän mielikuvitusta mukana. Tai sitten täällä voi ihan vain purkaa energiaa. On tilaa juosta.”

Niitystä on tullut lasten mielestä oma. Talkoopäivän ulkopuolella siitä tulee juhlasali, hiihtomaasto ja retkipaikka.

Syksyisin käydään katsomassa niitä niityn asukkaita, joita ei ilman talkoita olisi ainakaan niin suurina määrinä – siis perhosia.

Rio Gandara / HS
Emilia Loukko, Tiago, Miika ja Joonatan huhkivat heinätöissä.
Emilia Loukko, Tiago, Miika ja Joonatan huhkivat heinätöissä.
Tausta: Niityt jäävät hoitamatta

Monet niittyjen ja ketojen kasvit ovat muuttuneet Suomessa harvinaisiksi. Ennen karja esti tehokkaasti metsittymisen, mutta nyt karja laiduntaa enää harvassa paikassa. Siksi niityistä pidetään erikseen huolta esimerkiksi talkoilla.

Pähkinärinteen Lammaslammen ympäristö on jaettu eri tavalla hoidettaviin alueisiin. On lehtometsää, tarkoituksella hoitamatta jätettyä pusikkoa ja auringonottajille sopivaa nurmikkoa. Päiväkotilasten niityltä heinä viedään niittämisen jälkeen muualle maatumaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat