Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suosikkikoulujen rima nousi taas korkealle – rakennusala ei kiinnosta, vaikka töitä olisi

Pääkaupunkiseudun halutuimpiin lukioihin pääsi, jos keskiarvo oli vähintään 9,42. Jokaiselle peruskoulun jättävälle on opiskelupaikka, joskaan ei välttämättä mieleinen.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Tuleva merkonomi ja ylioppilas Lauri Brederholm kesätyöpaikallaan Siltamäen urheilupuistossa. Brederholm jännitti torstaina yhteishaun tuloksia kuten lukuisat muutkin nuoret.
Tuleva merkonomi ja ylioppilas Lauri Brederholm kesätyöpaikallaan Siltamäen urheilupuistossa. Brederholm jännitti torstaina yhteishaun tuloksia kuten lukuisat muutkin nuoret. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Entä jos ei tärpännyt?

 Osa torstaina paikan saaneista ei ota paikkaa vastaan. Varasijalta paikan saaviin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti.

 Lisähaku täyttämättä jääneisiin ammattiopisto- ja lukiopaikkoihin alkoi perjantaina. Etenkin ammatillisessa koulutuksissa paikkoja on paljon. Meneillään on yhä myös erillishaku jonkin tutkinnon jo suorittaneille.

 Perinteisen kymppiluokan lisäksi tarjolla on Valma (ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus) ja Luva (lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille). Ympäri vuoden voi esimerkiksi Helsingissä hakea avoimiin ammattiopintoihin, nuorten työpajoille, oppisopimuskoulutukseen ja aikuislukioon.

Toisin kuin takavuosina, jokaiselle peruskoulunsa päättävälle olisi nyt tarjolla opiskelupaikka pääkaupunkiseudulta. Kaikki alatoiveet sen sijaan eivät edelleenkään täyty.

Yhteishaun tulokset julkaistiin torstaina. Lukioissa keskiarvo- ja pisterajat hivuttautuivat yhä ylemmäs.

Suurin myllerrys kävi ammatillisella puolella, jossa toiset ammatit houkuttelevat yhä nuoria enemmän kuin toiset.

Paikkoja on kolmen vuoden aikana lisätty rajusti. Pelkästään Stadin ammattiopistossa lisäys on ollut tuhannen paikan luokkaa. Pula on ollut suuri, sillä vailla tutkintoa olevia nuoria aikuisia on edellisvuosilta paljon.

Nyt Espoo, Vantaa ja Helsinki uskovat, että kaikille vasta peruskoulusta päässeille voidaan tarjota jokin tie eteenpäin.

Kaikille tämä ei tarkoita yhtä isoa ilo kuin tuloksia jännittäneelle käpyläläiselle Lauri Brederholmille, 16.

”Olen pomppinut ilmaan riemusta. Pääsin juuri, minne halusin”, Brederholm kertoo. Hän valitsi kaksoistutkinnon Helmi-liiketalousopistossa ja Mäkelänrinteen lukion urheilupuolella. Toisten kanssa juttuun tuleva nuorukainen haluaa myyntityöhön, mutta lukio-opiskelu tukee myös koripallon harrastamista.

Lukioiden keskiarvokärki jaettiin kolmen kesken. Etelä-Tapiolan lukioon, Viikin normaalikouluun ja Suomalaisen yhteiskoulun A-englannin linjalle vaadittiin lukuaineiden keskiarvoa 9,42. Sykkiin oli tosin helpompi päästä, jos kielivalinta oli esimerkiksi saksa tai venäjä.

Ihan tavallistenkin lukioiden sisäänpääsyrajat nousivat hieman. Helsingissä suomenkieliseen lukioon pääsi keskiarvolla 7,17, Espoossa 7,67 ja Vantaalla 7,42. Ruotsinkielisellä puolella luvut olivat Helsingissä 7,0, Espoossa 7,92 ja Vantaalla 6,5.

”Suhteessa paikkalukuun Helsingissä oli nyt hiukan enemmän hakijoita lukioon kuin ammattikoulutukseen”, kertoo opetuspäällikkö Mervi Willman.

Tämä pieni keikaus johtuu lähinnä ammatillisen koulutuksen ja yhteishaun uudistuksista. Takavuosina tutkinnon aiemmin suorittaneet hakivat samassa haussa peruskoulusta pääsevien kanssa, nyt eivät.

Ammatillisessa koulutuksessa on saavutettu jonkinlainen tasapaino, jos verrataan peruskoulusta juuri päässyttä ikäluokkaa ja paikkojen määrää.

”On edelleen koulutusaloja, joille on paljon jonoa. Ja sitten on aloja, joilla on paljon tyhjiä paikkoja”, sanoo ammattioppilaitos Omnian rehtori Maija Aaltola. Hän kertoo, että koulutustakuuseen on pystytty vastaamaan alueella viime vuosina hyvin. Tutkintoa vailla olevia aikuisia saattaa yhä jäädä koulutuksen ulkopuolelle.

Sekä opiskelupaikkoja että pyrkijöitä on tulvimalla sosiaali- ja terveysalalla ja logistiikassa. Tiukka seula on audiovisuaalisessa viestinnässä, kulttuurialalla ja kauneudenhoidossa, joissa myös paikkojakin on vähän.

Espoossa uusi turvallisuusalan koulutus veti hyvin. Vantaalla vaadittiin kovia pisteitä esimerkiksi lentokoneasennuksen perustutkintoon sekä Hiekkaharjun sähkö- ja automaatiotekniikkaan.

Helsingissä jäi paikkoja täyttämättä rakennusalalla sekä kone- ja metallialalla.

”Kummallakin alalla olisi paljon työpaikkoja. Ehkä mielikuva työstä on monella väärä tai vanhentunut”, huokaa Stadin ammattiopiston rehtori Leena Mäkelä.

Psykologi: Huippukoulussa saa olla rauhassa hyvä

Viikin normaalikoulun lukio oli jälleen yksi korkeimpien keskiarvorajojen lukioita koko Suomessa. Lukion rehtori Reijo Honkanen kertoo, että Viikissä korkea keskiarvoraja näkyy vain positiivisesti.

Vuosittain kouluun valitaan vain 80 opiskelijaa, mikä edesauttaa hyvän yhteishengen syntymistä.

”Järjestämme lukuvuoden aluksi suuren ryhmäytymisseminaarin, jotta kaikki opiskelijat oppisivat tuntemaan toisensa. Kenenkään ei tarvitse peitellä osaamistaan tai osaamattomuuttaan”, Honkanen sanoo.

Honkasen mukaan opiskelusta nauttivia nuoria usein kiusataan peruskoulussa, mutta lukiossa he uskaltavat toteuttaa itseään paremmin. Saman on huomannut myös 16 vuotta nuorten kanssa työskennellyt psykologi Satu Eerola.

”On paljon kouluja joissa se [korkea keskiarvoraja] luo hyvän hengen. Peruskoulussa yli yhdeksän keskiarvon oppilaita kiusataan usein hikkeinä, mutta korkean keskiarvon lukioissa saa olla hyvä ja saa näyttää sen, että tykkää koulusta”, Eerola toteaa.

Eerolan mukaan sosiaalinen media synnyttää nykyään vahvoja mielikuvia siitä, mikä on nuorten keskuudessa arvostettavaa ja ”peukutettavaa”, eikä koulumenestys kuulu näihin normeihin.

Sen vuoksi älykkäät ja luovat joutuvat peruskoulussa usein ikään kuin kutistamaan itseään pienemmäksi kuin ovat, ehkä jopa piilottelemaan kykyjään.

Kun lahjakkaat nuoret pääsevät ympäristöön, jossa kaikki ovat samalla tavalla pärjääviä, he tuntevat Eerolan mukaan vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kyräilyä tai kateutta esiintyy harvoin – lähinnä vain joskus kun yhdistetään kova keskiarvo ja taiteilijuus.

”Teini-iässä haaste on miettiä kuka minä olen. Kun samalla täytyisi olla erottuva taiteilija, kilpailu on usein kovaa”, Eerola toteaa.

Korjaus 18.6.: Taulukossa mainittu pisteraja Lauttasaaren yhteiskouluun koskee kansainvälisen liiketoiminnan linjaa (ei IB-linjaa)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat