Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Herttoniemen ruokapiiristä syntyi 200 jäsenen yhteinen maatila – ”Ei vain se ruokakassi, vaan yhdessä tekeminen”

Kaupunkilaisten omalla pellolla yhdistyvät lähiruoka ja yhdessä tekeminen.

Kaupunki
 
Pertti Neuvonen
Kaisa Rautaheimo / HS
Herttoniemen Ruokaosuuskunta tuottaa ruokaa kolmen hehtaarin kokoisella peltoalueella.
Herttoniemen Ruokaosuuskunta tuottaa ruokaa kolmen hehtaarin kokoisella peltoalueella. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Kaupunkilaisten oma pelto

 Herttoniemen Omapelto on jaettu 200 jäsenen kesken.

 Jokainen jäsen saa samankokoisen satokassin.

 Satoa jaetaan viikoittain kuudella jakelupisteellä, joista viisi on Helsingissä ja yksi Vantaalla.

 Neljä sato-osuutta on vielä vapaana.

 Vantaalla sijaitseva pelto on ensimmäinen CSA-maatila Suomessa.

 Kumppanuusmaatilalla jäsenet voivat tuottaa omaa ruokaa ilman, että heidän tarvitsee omistaa maata tai viljellä palstaansa itse.

Herttoniemen Omapelto Vantaalla on Herttoniemen Ruokaosuuskunnan yhteinen maatila, joka tarjoaa satonsa 200:lle osuuskunnan jäsenelle. Suurin osa on perheitä, mutta joukossa on myös ravintoloita, ravintolakoulu ja yksi päiväkoti. Kaikki jakavat yhdessä riskin sadon onnistumisesta.

Omapelto oli Suomen ensimmäinen kumppanuusmaatila, kun se perustettiin vuonna 2011. Nyt niitä on kahdeksan.

Kumppanuusmaatalous eli CSA-malli on lähtöisin Yhdysvalloista. Suomessa kaikki lähti Herttoniemen ruokapiiristä, joka keräsi lähiruoasta kiinnostuneita kaupunkilaisia yhteen.

Herttoniemen Ruokaosuuskunnan perustajajäsen Olli Repo kertoo, että ihmiset suhtautuivat epäilevästi, kun Repo ilmoitti CSA-mallin mukaisen tilan perustamiseen tarvittavan rahasumman. Se oli 50 000 euroa.

”Moni sanoi, että unohda koko juttu”, Repo muistelee.

Hän kuitenkin piti mahdollisuudesta tiedotustilaisuuden, johon osallistui 70 henkeä.

”Tiedotustilaisuus muuttui Ruokaosuuskunnan perustamiskokoukseksi.”

Kumppanuusmaatalous perustuu jakamiseen. Ryhmä ihmisiä palkkaa viljelijän, vuokraa maata ja jakaa sadon. Yhdessä jaetaan myös hetkiä.

Sato-oikeuden lisäksi ruokaosuuskunnan jäsenyyteen kuuluu 14 tunnin pakollinen talkooaika satokauden aikana. Kaikki pääsevät upottamaan kätensä multaan, sillä pellolla järjestetään kesäkaudella talkoot joka viikko. ”Viljellään yhdessä yhteistä ruokaa”, kertoo Heidi Hovi, joka on yksi Omapellon kolmesta viljelijästä.

Kaikkea talkootyötä ei kuitenkaan tehdä multaa käännellen. Osa osuuskuntalaisista voi suorittaa talkootunteja sadonjakelupisteillä tai hallinnollisten tehtävien parissa.

Omapelto palvelee myös muita kuin lähiruoasta kiinnostuneita.

Osuuskunnan jäsenien lapset pääsevät oppimaan muun muassa maanviljelyä ja kasvilajien tuntemusta. Myös osakkaana olevan Arabianhelmen päiväkodin lapsille järjestetään vuosittain peltotalkoot. Lisäksi pellolla pidetään viljelyleirejä.

”Lasten kautta tieto kulkeutuu vanhemmille”, kertoo Olli Repo.

Keväällä alkanut kokeilu tuo myös vähäosaiset mukaan kumppanuusmaatalouteen. Herttoniemen Ruokaosuuskunnan jäsenet päättivät yhdessä antaa neljä sato-osuutta ilmaiseksi taloudellisten vaikeuksien kanssa kamppaileville.

Helsingin yliopiston tutkija ja Ruokaosuuskunnan jäsen Sini Forssell kertoo, että kokeiluun haluttiin henkilöitä, jotka eivät ole olleet aktiivisesti mukana lähiruokatoiminnassa. Joukkoon valikoitui erilaisia ihmisiä kuten maahanmuuttajia ja päihdekuntoutujia. Ruoan tarjoamisen lisäksi kokeilulla on myös toinen tavoite.

”Ei vain se ruokakassi, vaan yhdessä tekeminen”, kertoo Forssell.

Kumppanuusmaatila on muuttanut Ruokaosuuskunnan jäsenien arkea. Kotitalousopettaja ja osuuskunnan jäsen Maritta Paakkinen on tutkinut gradussaan ruokaosuuskuntaan kuulumisen vaikutuksia ruokailutottumuksiin ja ruoanvalmistukseen.

Hänelle selvisi, että ruokaa valmistetaan useammin, kasvisten osuus on isompi ja ne tunnetaan paremmin sekä käytetyt lajikkeet ovat aikaisempaa harvinaisempia. Lisäksi ruoanvalmistuksessa käytetään enemmän luovuutta ja improvisointia.

Tiettyä ruokaa ei voi valmistaa aina, kun haluaa.

”Sato dominoi ruoanvalmistusta”, kertoo Paakkinen.

Jääkaapissa olevat vihannekset voivat myös aiheuttaa ahdistusta, sillä sadon eteen on nähty vaivaa eikä vihanneksia haluta heittää roskiin.

Kaisa Rautaheimo / HS
Perustajajäsen Olli Repo.
Perustajajäsen Olli Repo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat