Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoolaisille yritetään saada vanhat suorat Helsinki-linjat käyttöön

HSL on käynyt tiiviitä neuvotteluja bussiyhtiöiden kanssa pitkin viikkoa.

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Matkustajia menossa Espoon bussiin Kampissa Helsingissä.
Matkustajia menossa Espoon bussiin Kampissa Helsingissä. Kuva: Kari Pullinen

Bussikaaos elokuun puolivälissä on hieman erinäköinen kuin vielä viikko sitten kuviteltiin.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) suurin huolenaihe ennen länsimetron viivästysilmoitusta oli, että tuttujen, suorien Helsinki-linjojen päättyminen saa matkustajat yhtä lailla raivon partaalle kuin kehäradan aloitus vantaalaiset bussimatkustajat vuosi sitten.

Silloin Vantaan sisäinen liikenne muuttui asemille suuntautuvaksi liityntäliikenteeksi. Nyt noin 200 000 matkustajan liikenteen piti mullistua Espoossa. Kaikkiaan 90 espoolaista bussilinjaa oli supistumassa 35:een.

Viime perjantaina tilanne muuttui täysin toisenlaiseksi. Jos HSL onnistuu, bussiliikenne jatkuu elokuun puolivälissä lähes sellaisena kuin mitä se on tähän mennessä ollut.

Liikennesuunnittelijat yrittävät nyt kuumeisesti koota palapeliä, jossa 35 uutta liityntäbussilinjaa sekä uusvanhat suorat yhteydet Espoosta Helsinkiin toimisivat yhteen. Tavoitteena on, että 80 prosenttia viime talvikauden suorista Espoo-linjoista saataisiin pystyyn väliaikaisesti.

”Me neuvottelimme keskiviikkona kolmen ja tänään torstaina ainakin kahden liikennöitsijän kanssa korvaavasta liikenteestä”, kertoo HSL:n joukkoliikennesuunnitteluosaston johtaja Tero Anttila.

Neuvottelut etenevät siten, että liikennöitsijöille kerrotaan, mitä HSL heiltä toivoo. Sitten yhtiöt laskevat, millaisella tarjouksella he tulisivat mukaan. Vastauksia odotetaan viikonvaihteeseen mennessä. HSL kertoo ensi tiistaina, mitä siihen mennessä on saatu sovittua.

”Tarjousten perusteella me näemme, onnistuuko suunnitelma, vai joutuuko sitä justeeraamaan”, Anttila sanoo.

HSL:llä on jo sopimukset 50 vara-auton käytöstä kuukaudeksi, mutta busseja tarvitaan lisää ainakin parikymmentä. Tavoitteena ovat lokakuun puoliväliin ulottuvat kahden kuukauden sopimukset. Anttilan mukaan suorien linjojen vuoroväli on sama kuin viime talvikaudella oli käytössä.

Lauttasaaressa tilanne on toisin, sillä lisäautoilla pyritään täydentämään liikennettä aina Kamppiin saakka. ”Tämä on uusi tilanne, koska Lauttasaaren linjat eivät ole aiemmin päättyneet Kamppiin”, Anttila sanoo.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Kampin terminaaliin piti siirtyä muun muassa Elielinaukiolle päättyviä bussilinjoja, mutta maanalaiseen tilaan eivät kaikki mahdu. Osa linjoista jättää matkustajansa Kampissa katuverkkoon.

Ensi viikolla pitäisi selvitä, mitkä bussit ajavat maan alle ja mitkä käyttävät esimerkiksi Fredrikinkadun bussipysäkkejä.

Anttilan mukaan bussiyhtiöt ovat suhtautuneet hätätilanteeseen ymmärtäväisesti. Periaatteessa busseja on käytettävissä, mutta yhtiöiden pitäisi hankkia autoille myös kuljettajat ja sovitella työvuorot järjestykseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat